CIMG7105.jpg

Meillä syödään kaikenmoisia munaruokia nykysellään aika paljon.....liikaakinko? Uunimunaksta olen tehnyt lähiaikoina muutamia kertoja. Kuvan mukainen vuoallinen valmistui eräänä viikonloppuna, kun oli syöjiä enenmmän. Ihan kahdelle syöjälle ei kannata tällaista annosta valmistaa, jos ei koko viikkoa halua samaa syödä... jos oikein saivartelemaan nimillä ruvetaan, taitas tällaisen perusmunaruoan nimi isommalla nestemäärällä ainakin tehtynä olla munahyydyke...

Ohjeita uunimunakkaaseen löytyy netista pilvin pimein. Minä taisin havahtua ja muistaa  tämän olemassaolon lähiaikoina luettuani Nannen postauksia ja selailtuani Yhteishyvän ruokasivuja esim täällä ja täällä. . Käytin perusmunakasseokseen lisäksi ohuen ohutta kinkkuleikkelettä ja miniluumu tomaatteja puolitettuina, vaan sekaan laitettavaksihan passaa vallan mainiosti esim. herkkusienet, erilaiset sipulit, juustoraaste, savukala, paprika, katkaravut, rapsakaksi paistetut pekonikuutiot jne....mistä nyt itse kukin haluaa käyttää.

CIMG7101.jpg

Munakkaan voi vallan mainiosti paistaa myös voidellussa vuoassa, vaan tiskaaminen on helppoa, kun laittaa papaerin vuokaan. Paperin voi rypistellä ruttuun ennen vuokaan laittamista, niin se asettuu sinne helpommin. Minä leikkasin ylimääräiset paperireunat pois kaadettuani munakaan vuokaan.

HUOM! ohjeella tulee iso määrä

Uunimunakas (kinkkua ja tomaattia)

(8 - 10 ihan kunnon kokoista palaa esim aamupalalle)

10 munaa
2 dl maitoa (ta i(ruoka)kermaa, kuten monissa ohjeissa on....minusta maidolla tulee ihan hyvää)
vähän vajaa1 tl suolaa (huomioi kinkun suolaisuus ja mitä muuta munakkaaseen tulee?)
mustapippuria myllystä oman maun mukaan
100-150 g kinkkukuutioita
10 kpl miniluumutomaattia

(noin 1½ dl juustoraastetta....en laittanut ollenkaan)

pinnalle persiljaa tai vaikkapa basilikan lehtiä

Sekoita munien rakenne rikki kulhossa, lisää neste, mausteet ja kinkkukuutiot. Kaada seos voideltuun uunivuokaan tai vuoraa uunivuoka leivinpaperilla, niin pääset vähemmällä tiskaamisella.. Lisää pinnalle juustoraaste mikäli käytät sitä. Ripottele pinnalle tomaatinpuoliskot. Kypsennä munakasta 175 - 200-asteisessa uunissa 25 - 35 minuuttia vuoan koosta/munakkaan paksuudesta ja uunin lämpötilasta riippuen. Suositushan munaruoille on kypsentää ne lempeasti miedossa uunissa...mulla uuni oli vaan 175 asteinen, siksi ei ole selkeää paistopintaa munakkaassa. Miedompi uuni ja paksumpi munakas....kypsymisaika pidempi. Kypsyyden saat hyvin todettua tökkäämällä veitsellä keskelle munakasta...veitseen ei saa jäädä hyytymätöntä seosta.  Mikäli käytät pienmpää vuokaa ja munakasta tulee paksulti vuokaan, kannattaa tomaatinpuoliskot laittaa vasta osittain hyytyneen munakkaan päälle...näin ne pysyvät pinnalla, eivätkä painu pohjaan. Minä paistan yleensä tällaisen ohuemman munakkaan, joten laitan tomaatitkin samantien pinnalle ja vasta sitten kypsymään....

CIMG7108.jpg

Aamupalana, iltapalana, välipalana, yöpalana tai ihan oikeana ruokana perusuunimunas esim savukalan ja salaatin kera tai tällaisena kinkkuversiona salaatin kera....ihan täyttävä ateria.

CIMG7111.jpg

Ohjeen nestemäärällä tulee ihan jämäkkää munakasta, mikäli tykkäät pehmeämmästä, kannattaa nestemäärää hieman suurentaa (½ -1 dl). Munakkaan voi toki paistaa ihan ilman ns lihalisääkin riippuen minkä kanssa sitä syö ja kyllähän munakas hyvää on ihan vaikka kasvisversionakin.