Kestosuosikki makeiden herkkujen saralla

Brita-kakku matkasi keskeneräisenä mukanamme juhannuksen kyläpaikkaamme ja siellä paikan päällä täytin vasta kakun. Eli pohjan voi ihan hyvin tehdä vaikka tarjoilua edeltävänä päivänä....

Ohjeita tähän herkkuun löytyy netistä vaikka kuinka monia ... monissa ohjeissa pohja tehdään aika paksuna.... itse tykkään tehdä Brita-kakun/tortun pohjan ohuena.... on tietenkin makuasia.  Vuosikymmeniä sitten olen jostain lehdestä  ottanut ohjeen mitä yleensä käytän. Alkuperäisessä ohjeessa Brita-kakku tehdään pyöreänä ja täytteeksi laitetaan liivatteella hyydytettävä rahka-vadelma-kermahyytelö. Muutamia kertoja olen tuotakin täytettä tehnyt, mutta yleensä laitan täytteeksi marjoja/hedelmiä kera kermavaahdon/rahkan..... ja mansikka-jäätelöversio Britasta ihan sulaa suussa

Iki-ihana Brita-kakku

Pohja:

100 g voita tai margariinia

1 dl sokeria

2 keltuaista

1 dl maitoa

1½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

Päälle marenkikerros:

2 valkuaista

1½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria/vanilliinisokeria

Marengin pinnalle:

50 g mantelilastuja (tai pähkinärouhetta)

Täyte:

2 dl vatkautuvaa kermaa (vispi/kuohu) + sokeria oman maun mukaan ( ei kannata laittaa kovin makeaksi)

mansikoita ja vadelmia yhteensä n. litran verran ( jos käytät sulatettuja pakastemarjoja, valuta liemi hyvin pois)

( tai muita esim tuoreita mustikoita, mansikka-banaani yhdistelmä, banaani-kiiviyhdistelmä jne)

Valmistaminen:

Vaahdota rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisä vaahtoon keltuaiset vatkaten sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet jamaito vuorotellen. Levitä taikina ÖLJYTYLLE leivinpaperille uunipellille.... pieni lasta /ruokaveitsi on hyvä apuväline. Pohjasta tulee ohut... taikina piisaa kuitenkin hyvin 50 cm leveän uunin pellille.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri koko ajan vatkaten. Marengin tulee olla jämäkkää. Levitä marenkiseos pellille pohjataikinalevyn päälle. Ripottele mantelilastut pinnalle. Paista pohjaa n. 170 asteisessa uunissa 20 - 25 min. ( Minulla oli taaskin pellillä kaksi leivinpaperia päällekkäin ja paistoin pohjaa suurimman osan ajasta toiseksi alimmalla tasolla) Tarkista että pohja on kypsä ja marenkipäällys on kauniin vaalea mutta kuitenkin kuivahtanut.  Anna pohjan jäähtyä rauhassa.

Leikkaa pellin kokoinen pohja kahteen yhtäsuureen osaan ( tässä versiossa kakkuun tulee siis vain yksi täytekerros). Irrota levyt pitkällä veitsellä/lastalla paperista. Siirrä toinen levy lastoilla tarjoiluvadille ja levitä marjat ja kermavaahto levylle. Nosta sitten toinen levy täytteen päälle. Halutessasi koristele vielä kakkua esim marjoilla, tomusokerilla, kukilla yms.... kaunis ihan sellaisenaankin.

 

Brita-tortun pohjan paistamisen kanssa ei kannata hötkyillä....mieluummin hieman pidempään miedommassa uuinssa kuin liian kuumassa lyhyt aika, jolloin jää kosteaksi tai kärvähtää

Tähän asti minä tein Britan jo kotona matkalle lähtöä edellisenä iltana.... pohja säilytetään huoneenlämmössä .... peitoksi leivinpaperi ja huolimattomasti leivinmuovi sen pääälle... säilyy hyvänä ja on seuraavanakin päivänä kun just tehty pohja.... reissuun lähtiessä minä pakkasin pohjan pellin kanssa vielä isoon muovipussiin ja niin se matkusti ehyenä reilun 300 km auton takakontissa...

 

Tarkoitus oli laittaa tuoreita mansikoita täytteeksi, muttei niitä saatu mistään, joten käytimme pakastemansikoita ja vadelmia kermavaahdon kanssa täytteenä. Sormet olisivat syyhynneet laittamaan myös rahkaa/sitruunarahkaa/vaniljarahkaa, mutta tiesin syöjissä olevan "rahkaa inhoavia"... joten tällä kertaa siksi pelkkää kermaa. Marjoja laitoin aika reilun paksun kerroksen...vadelmakerros on jo kerman alla...

Koristeekseen Brita sai orvokkeja ja mansikan lehtiä. Oli muutes hyvää. Pientä palaa lukuunottamatta tuhosimme kakun kokonaan 6 pekkaan.

Brita-kakusta voisi toki tehdä korkeammankin version...täyte- ja pohjakerroksia vaan lisää. Minä teen yleensä tällaisen littanamallin.