CIMG9213-003.jpg

Jouluksi tuli aina ennen tehtyä taatelikakkua ihan itsellemme, vaan nyt taateliset leivonnaiset ovat jääneet vähemmälle. Vaan toisin on tänä vuonna. 3 erilaista taatelileivonnaista pääsee kokeiluun ennen joulua. Ja ne myös syödään heti.

Kun huomasin Leivotaan lehden Extra-joulunumerossa kinuskitaatelikakun ohjeen, oli sitä ihan pakko ruveta kokeilemaan, vaikka epäilinkin sen makean kuorrutuksen takia olevan meille turhan makea. Vaan eipäs se ollutkaan. Kuorrutuksen suola ripsaus "syö" makeutta passelisti.

Ohjeen laatija on tämän blogin pitäjä.

Myös Titan Tuvassa on tehty samaista kakkua/piirakkaa ja sitä olenkin käynyt muutamaan kertaan tuijottelemassa.

Ulkonäöltään ja maultaan tämä kakku/piirakka on hyvin paljon samanlaista mitä tämä aikoinaan tekemäni piirakka on.

Periaatteessahan pohja on taatelikakkuohje, mikä paistetaan pellillä ja kuorrutetaan kinuskisella makealla kuorrutuksella.

Alkuperäisen ohjeen ainesuhteita en ole muutellut (paitsi lisäsin suolaa pohjaan ja vähensin kuorrutuksen sokeria), mutta valmistustavan laitoin helpommaksi. Jos kerta taatelikakku voidaan tehdä vain sekoittamalla, niin ihan yhtä hyvin ilman vatkailuja voi taatusti tehdä piirakkapohjan.

Minä olen nykyisin ruvennut soseuttamaan taatelikakun tekemisessä (linkin takaa löytyy käyttämäni hyvä taatelikakun ohje) pehmitetyn taateliseoksen sauvasekoittimella ja sen tavan laitoin tähän ohjeeseen. Jos et halua käyttää/et omista sauvasekoitinta, voi sekoittamisen tehdä ihan vaan pallovatkaimella tai vaikkapa vaan nuolijalla. Pääasia, että ainekset sekoitetaan kunnolla.

Kinuskinen taatelipiirakka (kinuskitaatelikakku)

(minulla pellin koko 34x37 cm ja ohjeella tulee aika normi ohkainen pohja. kts kuvat)

Pohja:

250 g kuivattuja taateleita

2 dl vettä

200 g voita

2 isoa munaa 

1 1/2 dl sokeria

1 dl kermaviiliä (tai maustamatonta jogurttia tms)

1 tl vaniljasokeria

2 tl soodaa

ihan  pieni ripsaus suolaa

3 1/2 dl vehnäjauhoja (ensi kerralla laitan ihan vähän enemmän)

Kuorrute jäähtyneelle pohjalle:

100 g voita

2 dl fariinisokeria (laitoin vähän vajaana määrän, sillä en halunnut aukaista uutta pussia fariinisokeria )

1 dl vispikermaa (tai kuohua)

4 dl tomusokeria (laitoin vähän vähemmän)

ripsaus suolaa

Lisäksi tarvitaan jotain koristeita, jos piirakkaa/kakkua haluaa vielä koristella. Alkuperäisessä ohjeessa oli valkosuklaakoristeita.

Valmistaminen

1. Mittaa taatelit ja vesi kattilaan. Keitä kunnes taatelit pehmenevät ( siinä menee muutama minuutti)  Ota kattila liedeltä ja soseuta seos sauvasekoittimella. Lisää sitten heti joukkoon voi. Sekoittele välillä kunnes voi on sulanut.

2. Lisää seokseen kananmunat ja kermaviili. Surrauta taas sauvasekoittimella. Lisää kuivat ainekset ja sekoita esim. nuolijalla taikina tasaiseksi.

3. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille (noin 35 x 35 cm), levitä taikina ihan kulmiin asti ja paista 175-200 asteisessa uunissa keksitasossa 15 - 20 minuuttia. Tarkkaile paistumista. Minulla pohja paistui yllättävän nopeasti. Varmista kypsyys tikulla pohjan keskiosasta, kun tikkuun ei tartu kosteaa taikinaa, on pohja kypsä. Anna pohjan jäähtyä ihan kylmäksi ennen kuorruttamista.

4. Valmista seuraavaksi kuorrute. Mittaa voi, fariinisokeri ja kerma kattilaan. Kuumenna kunnes sokeri sulaa. Ota kattila liedeltä ja vatkaa joukkoon tomusokeri. Mausta suolalla. Laita ensin suolaa ihan vähän ja maistele kuorrutusta. Yllättävän pieni ripsaus maistuu siinä. Lisätä suolaa on helppo, vaan pois sitä ei saa kuin jatkamalla kuorrutusta lisä-aineilla.

5. Kaada kuorrute jäähtyneen pohjan päälle ja levitä se ihan reunoille asti.

Anna piirakan jähmettyä kunnolla (viileässä), äläkä ole hätäinen, kuten minä olin

Leikkaa jähmettynyt piirakka annospaloiksi (älä leikkaa kauhean isoja, on kuitenkin aika täyttävää) Koristele annospalat halutulla tavalla. Minä en laittanut mitään koristelua.

CIMG9157.jpg

Pohja menossa uuniin.

CIMG9201.jpg

Kuorrutettu pohja. Hetkisen ehti vain kuorrutus jähmettyä, kun rupesin jo leikkaamaan, että sain maistiaiset kyläpaikkoihin.

CIMG9210.jpg

Vaikka minä oli piirakan leikkaamisen kanssa hätähousu, tästä saa kyllä leikattua ihan siistejä palasia, kunhan vaan antaa kuorrutuksen jähmettyä kunnolla ja leikatessa puhdistaa veistä aina välillä. Minä olin lähössä kyläilemään ja halusin viedä tätä kahteen paikkaan maistiaisiksi, siksi en malttanut odottaa kuorrutuksen jähmettymistä riittävästi.

Ite testattiin tätä kanssasyöjän kanssa iltakahveilla ja hyvin maistui kumpaisellekin. Oli ihanan pehmoista, mehevää lusikalla syötävää (jos jonkun silmään pohja näyttää kuvissa raakalta, ei se sitä ole) herkkua, eikä kokonaisuus ollut ollenkaan niin äklömakea mitä ensin kuvittelin. Muutaman palan tätä ihanuutta jemmasin pakastimeen myöhempää herkutteluhetkeä varten.