CIMG0036-001.jpg

Gruusialaista kaalilaatikkoa (joissakin näyttää olevan venäläisen kaalilaatikon nimellä) olen tehnyt pari kertaa, vaan jostain syystä on ohje jäänyt laittamatta blogiin. Ennakkoluulottomasti erilaisista kaalilaatikoista tykkäävät, tykkäävät varmasti tästäkin. Ainakin meille ja ystäväperheille kävi niin. Gruusialaiseen kaalilaatikkoon tulee kaalin, jauhelihan ja mausteiden lisäksi tomaattisuutta pyreestä/soseesta (tai tomaattimurskasta), valkosipulia, smetanaa (joissakin ohjeissa creme fraichea) ja suola/maustekurkkuja. Ja juustoraastettakin tulisi päälle, vaan sitä en ole laittanut. Mausteiksi riittää suola, pippuri ja loraus siirappia, jos ei muuta halua laittaa.

Minulla olivat k-ruokasivuston ohje ja Maku-lehden ohje ohjenuorana ja yhdistellen niitä ja omia makumieltymyksiä, syntyi alla oleva ohje hieman eri makuiselle kaalilaatikolle.

CIMG0027-001.jpg

Linkitettyjen ohjeiden mukaan yksinkertainen ohje piisaisi 6-8 syöjälle.

Gruusialainen kaalilaatikko

1,5 kg valkokaalia (puhdistamaton paino)

2-3 dl vettä (+ 1 lihaliemikuutio)

2 isoa keltasipulia

4-6 kpl valkosipulin kynsiä

400-500 g jauhelihaa (minulla oli 500 g naudan 10%)

2 - 3 dl suola/maustekurkkukuutioita

240 g smetanaa (myös creme fraichea käytetään joissakin ohjeissa)

100 -140 g tomaattisosetta/pyrettä (laitoin pienemmän mukaan, ettei tullut liian tomaattista meille, pyreen tilalle vosii laittaa myös 1 tlk tomaattimurskaa, laita silloin smetanaa vain puolet)

2 tl provencen mix yrttiseosta

1 - 1½ tl suolaa (laita ensin pienempi määrä)

1½ tl paprikajauhetta (myös vaihtoehtoisesti savupaprika käy, laita sitä 1 tl)

mustapippuria myllystä noin ½ tl

loraus siirappia (oma lisäykseni, minusta maku tarvitsi sitä noin ½ dl)

(cayennepippuria ihan pieni ripsaus)

(Pinnalle:  2-3 dl ( = 100-150 g) juustoraastetta esim. emmentalia tai mozzarella-emmentalseosta, (juustoraaste ei ole välttämätön, olen tehnyt myös ihan ilman)

Valmistaminen

1. Laita vesi ja lihaliemikuutio isoon kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Puhdista ja hienonna kaali karkeaksi silpuksi. Lisää kaali kattilaan ja hauduttele sitä kannen alla välillä sekoitellen noin 15 min.

2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet.

3. Ruskista jauheliha oikein kuumalla paistinpannulla omassa rasvassaan. Lisää sipulit kuullottumaan ruskistamisen loppupuolella. Lisää sekaan kurkkukuutiot.

4. Sekoita kaalin sekaan kaikki muut ainekset. Minusta on helpompaa sekoittaa isossa kattilassa kaikki javasta sitten laittaa uunivuokaan. Toki voi sekoittamise tehdä vasta uunivuoassakin. Maistele laatikkoa sellaisenaan tai kypsennä sitä esim. mukissa mikrossa ja tarkista sitten maku. Kaada seos uunivuokaan ja tasoita pinta.

5. Paista kaalilaatikkoa 200 asteisessa tavallisessa uunissa vähintään 1½ tunnin ajan. Varaa kuitenkin kypsymisajaksi 2 tuntia.

Jos laitat juustoraastetta laatikon pinnalle, laita se vasta osittain kypsyneen pinnalle ja jatka kypsentämistä. Minä en ole laittanut juustoraastetta.

Jos pinta meinaa tummua liikaa, laita folio vuoalle. Anna laatikon vetäytyä peitettynä vähintään 10 minuuttia ennen tarjoamista.

Minulla iso 4 litran laakea vuoka oli uunissa 2 tuntia., eikä olis ollu yhtään aikasemmin valmista. 1½ tunnin päästä alensin lämmön 175 asteeseen. Ohjeissa mainitaan kypsymisajaksi yleensä tunti, vaan meillä ei tykätä sellaisesta, ainakaan talvikaalista tehtynä.

1993.jpg   

 Taatusti meillä tehään vielä uudemmankin kerran tätäkin versiota kaalilaatikosta.