Tämän piirakkaohjeen bongasin Parhaat ruokablogit sivustolta (Vuodatuksen blogitkin näyttävät taas vaihteeksi kuvattomina päivittyvän tuon sivuston uusimpiin postauksiin) Himoleipurin blogista. Hän on tietenkin tehnyt piirakan gluteenittomana, kuten kaikki hänen sivustollaan ovat. Käykääs kurkkaamassa Himoleipurin ohje, jos teette piirakkaa gluteenittomana. Minä tein piirakan ihan tavallisilla vehnäjauhoilla ja valmistustapaa muutin ihan pikkasen.
Syy miksi tämä ohje kiinnitti huomioni oli se, että pohjassa käytetään perunamuusia. Sitä tahtoo aina jäähä pieni määrä, eikä aina tee mieli tehä esim perunarieskoja. Useimmin teen suolaisen piirakan pohjan ohjeilla missä peruna lisätään perunamuusijauheen muodossa taikinaan. Sitä ostinkin taas Lidlissä käydessä pakkauksen leivontaa varten. Ehottomasti tämän suolaisen piirakan pohjaohje jää itelläni vakikäyttöön.
Tälleen minä tein tämän postauksen kinkkupiirakan. Tuplaa ohje, jos teet pellillisen piirakkaa.
Kinkkupiirakka (perunamuusipohjalla)
(piirakkavuoallinen, käyttämäni vuoan koko on 20x27 cm tai vuoan halkaisija noin 27 cm)
Pohja
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
100 g voita
2 dl perunamuusia (minulla jäykkää)
½ dl vettä (jos muusi on kovin löysää, laita vähemmän)
Täyte
200 g savukinkkua tms (minulla oli osa pippurikinkkua ja osa saunapalvikinkkua, määrällä tulee aika lihaisa piirakka)
½ oikein isosta suippopaprikasta
5 cm pätkä purjoa
2 dl juustoraastetta (minulla oli arkijuustoraastetta)
2 isoa munaa
2 dl ruokakermaa
(½ tl pippuria oman maun mukaan, en laittanut ollenkaan, koska osa käyttämästäni kinkusta oli pippurikinkkua)
ripsaus suolaa (kinkun suolaisuus?) ja paprikajauhetta
Valmistaminen
Voitele iso piirakkavuoka tai laita siihen rypistetty leivinpaperi.
Valmista taikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kuutio voi ja nypi se kuivien aineiden joukkoon. Lisää lopuksi kylmä perunamuusi. Lisää tarvittaessa hieman vettä, jos taikina tuntuu liian paksulta/kuivalta. (Minä laitoin ohjeessa olevan ½ dl kokonaan ja oli spiva määrä, kun muusi oli hyvin jäykkää.) Painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Valmista täyte. Hienonna kinkku pieniksi kuutioiksi. Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi. Hienonna purjo ja persilja. Sekoita kulhossa keskenään kaikki täyteainekset. Levitä täyte pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi.
Paista (pikkasen alle) 200 asteisen uunin keskitasossa noin 35 minuuttia tai kunnes piirakka on kauniin ruskea. Tarkkaile paistumista heti pulen tunin jälkeen, uunit kun paistavat niin eri tavalla. Minä laitoin paiston puolessa välissä uunin alimmalle tasolle piirakan paistumaan,että varmasti pohjakin paistuu kunnolla.
Ken tykkää vaaleammasta, ottaa pois vähän aikasemmin. Minä paistoin tätä vähän alle 200 asteessa 35 min. Tykätään kunnolla paistuneesta.
Minulta on kysytty usein, että miksi laitan vuokaan leivinpaperin? Ja miksi paperi rytätään ennen vuokaan laittamista?
No siksi laitan rytätyn leivinpaperin vuokaan, kun tykkään tästä tavasta. Emme syö koko piirakkaa kerralla/ite, niin paperin avulla on piirakka helppo liuuttaa vuoasta pois ja leikata halutun kokoisiin paloihin ja palat irtoavat paperista helposti, kun vaan pohja on kypsä. Jos haluan tarjota piirakan paistovuoastaan, niin silloin en tietenkään laita paperia. Kun paperin ryttää, pitäisi sen noudatella paremmin vuoan muotoja.
Kommentit