IMG_20231217_200216_edit_54116279346543.

Kaikenlaiset suolaiset hyrrät ovat meillä edelleenkin tykättyjä pikkusuolaisia, niin arjessa kuin juhlissakin.

Täältä löytyy ihan eka postukseni rahkavoitaikinasta tehtävistä kinkkuhyrristä. Nykyisin kuitenkin teen eri täytemäärillä, joten tässä postauksessa päivitetty ohje. Ja huom ohjeella tulee iso määrä hyrriä.

Viime jouluksi olen näemmä tehnyt oikein pieniä hyrriä kotitekoisesta sekoitetusta voitaikinasta, niiden ohje löytyy täältä.

Kinkku-paprika-juustohyrrät

(HUOM! tulee iso määrä 80-90 kpl koosta riippuen. Minä leivon tällaisen määrän kahdessa erässä eli teen 2 kpl  noin metrin pituisia täytetttyjä rullia)

Taikina: rahkavoitaikina

1,1 kg vehnäjauhoja

1 kg voita (tai leivontamargariinia) (saa olla huoneenlämpöistä)

4 tl leivinjauhetta

1 kg tavallista maustamatonta maitorahkaa (ei pehmeää)

(joskus laitan ripsauksen suolaa riippuen mitä kinkkua ja juustoa käytän täytteeksi TAI jos jostain kumman syystä  käytän leivontamargariinia rasvaksi)

Täyte koko määrälle taikinaa

(minä leivon tämän määrän kahdessa erässä, siksi täyteainekset ilmoitettu noin)

2 x 200 g chili-paprikatuorejuustoa

2 x 350 g pala savukinkkua (käytän yleensä ylikypsää palvikinkkua, kotimaista)

2 x 170 g pss juustoraastetta sisälle (monesti ihan vaan arkijuustoraastetta)

2 x iso punainen suippopaprika

2 x reilu ½ dl kevätsipulia/purjon vihreää osaa hienonnettuna (tai persiljaa hienonnettuna)

Voiteluun

2 kananmunaa (+ tilkka vettä)

Pinnalle

Jos pinnalle haluaa vielä laittaa juustoraastetta, menee sitä noin 225 g kohtuudella laitettuna

Valmistus

Taikina: Tee taikina muutamaa tuntia ennen tai vaikka jo edellisenä iltana kylmään.

Mittaa jauhot, leivinjauhe ja rasva isoon kulhoon ja nypi  seos ryynimäiseksi…. ihan vaan ronskisti koko kädellä.  Lisää rahka ja pursele tasaiseksi taikinaksi. Minä leivon tällaisen taikinan kahdessa erässä, joten jaan taikinna kahteen isoon muovipussiin ja taputan pussin päältä levyksi ja laitan kylmään yön ajaksi.

Täyte: Hienonna savukinkku. Tee paprikasta pieniä kuutioita tai hienonna se monitoimikoneen leikkuriterällä, kuten minä teen. Valuta koneella hienonnettu paprika, muuten hyrrät voivat aueta liian kosteuden takia. Hienonna kevätsipulit ihan pieneksi.

Hyrriksi leipominen

Kaulitse taikina suorakaiteen malliseksi (esim noin 105 cm x 25 cm.... minä leivon pakastimen kannen päällä ja tämän levyisen mahtuu siihen just kaulihtemaan. Ihan hyvin onnistuu näinkin ison teko, kun vaan laittaa pohjalle jauhoja, ja kaulitsee levyn hellävaraisesti).

levitä tuorejuusto, kinkku, paprika ja sipuli ja päälimmäiseksi juustoraaste. Rullaa napakaksi rullaksi pidemmältä sivulta, nipistele liitoskohta sormin kiinni. Leikkaa rulla hyrriksi (paksuus 2-2½ cm) ja nosta hyrrät pellille leivinpaperin päälle. Voitele kananmunaseoksella (edesauttaa koossa pysymistä värin lisäksi) ja ripottele vielä pinnalle juustoraastetta. Paista hyrrät uunin keskitasossa tasalämmöllä 200-225 asteisessa uunissa mieleisen värisiksi ja kypsiksi. Me tykätään näissäkin ihan kunnon paistopinnasta. Aikaa pellillisen paistumiseen menee 15 minuutin molemmin puolin hyrrien koosta ja lämpötilasta/uunista riippuen. Muista kurkata myös pohjalle, etteivät tummu sieltä liikaa. Anna hyrrien jäähtyä kunnolla tasaisella alustalla ennen pinoamista/pakkaamista.

IMG_20231217_162016_edit_54370238392488.

Koska nykyisin laitan hyrrissä rahkavoitaikinalevylle maustettua tuorejuustoa, laitan nykyisellään kinkkua vähemmän. Makua hyrriin taatusti tulee ohjeella tehden. Meillä vakkari tuorejuusto näihin on chili-paprika, mutta tokihan muukin mieluinen maustettu tuorejuusto käy. Kevätsipulia mulla olis voinu olla näissä enemmän.

IMG_20231217_162836_edit_54358967212284.

Kohtuudella laitoin juustoraastetta pinnalle. Sekin edesaauttaa hyrrän koossa pysymistä.

IMG_20231217_200228.jpg

Jäähtyneinä hyrrät voi jo laittaa limittäin tai päällekkäin.

Moni tykkää vaaleammista hyrristä, mutta me tykätään aika reilun tummiksi paistetuista.