Jo pitkään on kokeiltavien listalla ollut kotitekoiset pitaleivät. Joskus 10 - 15 vuotta sitten olen pitaleipiä tehnyt ja kovin hyvä käsitys niistä ei jäänyt... eivät kohonneet ontoiksi yms... Haeskelin netistä eri tekijöiden pitaleipäohjeita ja lueskelin niitä....yhden mielestä jokin asia oli erityisen tärkeä...ja toisen ohjeessa ei asiasta puhuttu halaistua sanaa...tiedä sitten mitä pitäisi uskoa..... 

Ohjenuorakseni otin Maku lehden ohjeen ja tein siihen joitakin muutoksia. Alkuperäinen ohje löytyy täältä. 

1403119.jpg

Tässä kaikki 8 pitaleipää sensuroimattomina.... vielä ilman täytettä

 
Pitaleivät 8 kpl
 
3 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria ( oma lisäykseni) 
1 rkl öljyä
noin 7 dl vehnäjauhoja
Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja öljy sekä jauhot vähitellen. Alusta taikina kimmoisaksi ja sileäksi.

Jaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä kahdeksaan osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja kohota niitä peitettyinä 20 minuuttia.

Vuoraa kaksi peltiä leivinpapereilla ja ripottele niille jauhoja. Jauhot estävät leivän tarttumisen paperiin, ja ne pääsevät vapaasti paistumaan ontoiksi. Kauli taikinapallot Ø noin 15 senttisiksi pyörylöiksi ja nosta kummallekin pellille neljä pyörylää. Peitä liinalla ja anna kohota n. 15 min.

Kuumenna uuni 250 -275 asteeseen.Kuumenna tyhjä pelti uunissa ja vetäise hieman kohonneet pitaleivät leivinpaperin kanssa kuumalle pellille ja laita pelti uunin keskiosaan.( kun laitetaan kuumalle pellille uuniin, pitäisi edesauttaa ontoksi kohoamista) Paista pitaleipiä  7 -10 minuuttia, yhtä pellillistä kerrallaan.Pitaleipä on kypsä kun se lastalla tms nostettaessa tuntuu kevyeltä. Harjaa valmiista leivistä ylimääräiset jauhot pois. Pussita/ peitä liinalla + muovilla leivät, jos et tarjoa niitä heti.

1403114.jpg

....tässä pitaleipäpalloset kohoamassa...... liina + muovi päälle niin kohoavat nopeammin, eikä pinta kuoretu...

1403116.jpg

... pallose kaulittu noin 15 cm halkaisijaltaan oleviksi ohuiksi "lättänöiksi".... alle jauhoja, jotta pääsevät kohoamaan ontoiksi.... ja vielä  noin 15 min. kohotus ennen paistamista....

1403117.jpg

... tässä valmiit pitaleivät tulossa pois uunista....jos leivissä on ylimääräistiä jauhoja, niin ne voi pullasiveltimellä sipaista pois....

1403122.jpg

.... ja tässä kaikki 8 pitaleipää paistetuina ja yksi jo aukaistunakin täyttämistä varten yhdeltä sivulta.... aukaisemisen täyttämistä varten voi toki myös tehdä halkaisemalla pitaleipää sämpylöiden tapaan....

... 7 kpl nousi oikein hyvin ontoiksi...miehet naureskelivat minun tekevän potkupalloja... yksi pitaleipä halusi olla erilainen... eikä ulkoisesti kohonnut pokupalloksi uunissa, mutta ontoksi kuitenkin ja senkin sai täytettyä ihan hyvin... tämä erilainen yksilö on kuvassa vasemmalla ihan takana...

1403123.jpg

(kuva on hämäräperäinen.... vaihdan tähän paremman kuvan kunhan teen seuraavan kerran...)

.... täytettä meni aika paljoa näihin pitaleipiin... meillä oli täytteenä lämmitettyä itse tehtyä kebablihaa + kurkkua + tomaattia + kurkkusalaattia+ sipulia + tacokastiketta + ananasta.... jokainen syöjä laittoi sitä mistä tykkää....

...syöminen  oli helppoa, kun pitaleipä oli aukaistu leikkaamalla yhdeltä sivulta pieni pala pois, täytteet pysyivät hyvin pitaleivän sisällä...

... muutamat syöjät täyttivät pitaleipänsä niin että laittoivat lämpimän kebabin ( jäähtyy niin nopeasti/helposti) pitaleipien sisään löyhästi ja lämmittivät niitä vielä yhdessä mikroaaltouunissa ja lisäsivät sitten kasvikset ja kastikkeet pitaleivän sisälle..... eräs syöjä sanoi näin tehdyn pitaleivän maistuneen yhtä hyvälle kuin lempigrilliltä ostetun.....

.... pitaleipien täytteeksi jokainen voi vaklata lempparitäytteensä...kypsää broileria...kypsää jauhelihaa...kinkkua....paistettua pekonia....fetajuustoa..kasviksia...erilaisia tomaattipohjaisia tai vaikkapa kermaviilipohjaisia kastikkeita.....