original_56c08778-eb84-4d13-b7ee-171d6f9

Vakkei makkararuoat omiin lemppariruokiin lukeudukkaan, niin kabanossikeittoa syön minäkin silloin tällöin ihan mielelläni. Keiton liemen väri tulee lihafondista, värjäävistä mausteista ja siitä, että ruskistin makkarat paistinpannulla oikein ruskeiksi (ilman lisättyä rasvaa) ennen keittoon lisäämistä.

Tässä yksi versio kabanossikeitosta.

Kabanossikeitto

1 litra litraa vettä (aluksi, lisää tarvittaessa)

1 lihaliemikuutio/lihafondi

4 - 5 kpl isoa perunaa (kuori, lohko ja huuhdo, käytin yleisperunaa)

1 oikein iso keltasipuli (kuori ja hienonna)

suolaa (aluksi ½ tl)

soijakastiketta (aluksi noin ½ rkl)

paprikajauhetta (aluksi reilu ½ tl)

1 pieni valkosipulin kynsi (raasta/hienonna)

mustapippuria myllystä monta kierrosta

1 pieni pss (= 200g) pakastettuja keittojuureksia

1-2 dl pakasteherneitä

½ kpl iso punainen suippopaprika (puhdista ja hienonna ohuiksi suikaleiksi/ pieniksi kuutioiksi)

1 pkt = 400 g kabanossimakkaroita, ihan tavallisia (poista kuori ja leikkaa oikein pieniksi paloiksi)

Valmiiseen keittoon hienonnettua persiljaa

Valmistaminen:

Mittaa vesi kattilaan ja lisää sekaan kaikki mausteet ja hienonnettu sipuli. Kuumenna neste kiehuvaksi.

Lisää huuhdotut perunalohkot sekaan ja kypsennä 10-15 min.

Lisää sitten sekaan pakastekeittojuurekset ja jatka kypsentämistä.

Keiton kypsyessä, ruskista pienet kabanossipalat paistinpannulla oikein kunnolla ruskeiksi. (makkarat voi ruskistaa myös airfryerissä)

Lisää ruskistetut makkarapalat keiton sekaan kiehumaan kypsymisen loppupuolella, kuitenkin niin että nekin ehtivat hautua muiden ainesten kanssa ja näin antavat makua liemeen.

Lisää pakasteherneet lähes kypsään keittoon ja kuumenna ne vain keitossa, jotta niiden kaunis vihreä väri ei pitkään keittämisen takia vaaleneisi. Lisää keittoon samalla pienet ohuet paprikasuikaleet. Jos haluat paprikasuikaleiden kypsyvän ihan pehmeiksi, lisää ne yhtä aikaa makkaran kanssa.

Tarkasta keiton liemitilanne kypsymisen aikana. Jotkut tykkäävät, ettei keitossa ole lientä juuri ollenkaan. Meillä tykätään keiton liemestä, joten keitto-ohjeeni ovat yleensä aika runsasliemisiä.

Tarkista vielä keiton kypsyys ja maku.

Lisää kypsään keittoon hienonnettua persiljaa.

IMG_20210917_103824.jpg Perunoiden ja keittojuuresten tilalle voi keittoon käyttää 750 g pussillisen peruna-keittokasviksia (pakaste Apetit on minusta paras, tosin hieman kalliimpikin).