CIMG8596.jpg

Kuten blogiani seuranneet tietävät, ovat kaikenlaiset kaaliruoat meillä tyktättyjä. Huomattuani Nannen blogistä tällaisen erilaisen kaalilaatikon ohjeen, päätin hetimmiten sitä kokeilla. Tästä on toki jo viikko kaupalla aikaa.... nyt kun olen mennyt takaisin töihin, ei alkuviikosta aika riitä millään harrastuksille, joten blogin päivitys painottuu loppuviikkoon ja viikonloppuun. Vaan löytyskö noista lähes 2500 vanhemmasta kirjoituksesta tutkailtavaa....

Nanne kirjoittaa ottaneensa ohjeen täältä. Minulla on jo yksi erilainen kaalilaatikko-ohje blogissani, joten nimesin tämän version tomaattiseksi kaalilaatikoksi.

CIMG8574.jpg

Tomaattinen kaalilaatikko

1 kg kaalia (mulla varhaiskaalia) + tilkka vettä kaalin pehmittämisvaiheeseen

2 isoa keltasipulia
400 g naudan jauhelihaa
suolaa
1 prk smetanaa
1 prk tomaattimurskaa (esim. valkosipuli tai chili....mulla oli ihan tavista maustamatonta muttia)
2 isoa maustekurkkua
paljon valkosipulia
1½ tl paprikajauhetta
mustapippuria myllystä
kuivattua meiramia
 
Pinnalle  juustoraastetta
 
Hienonna kaali ja sipuli. Laita kaali isoon kattilaan ja kaada sekaan ihan tilkkanen vettä (kun kyseessä varhaiskaali...talvikaali vaatii kosteutta hieman enemmän) ja hauduttele kaali pehmeäksi välillä sekoitelle. Minulla varhaiskaali on passelia jo 10 min kuluttua. Talvikaali vaatii tietenkin piedemmän ajan.
Paista sillä välin jauheliha ja sipuli ja mausta seos miedosti suolalla. Kuutioi maustekurkut. Kaada pehmennyt kaali uunivuokaan (jos vuoassa on reilummin nestettä, valuta se pois) ja lisää sekaan kaikki muut ainekset ja sekoita hyvin. Maistele seosta ja lisää makuja tarvittaessa. Minä en laittanut tähän mitenkään yltiöpäisesti valkosipulia....muistaakseni 2 pulleaa kynttä, vaan jokainen maustakoon mieleisekseen. Nestettä laatikossa saisi olla tässä vaiheessa niin etteivät kaikki ainekset edes ihan peity. Smetana antaa oman hapahkon makunsa seokseen. Ripottele juustoraaste vuokaan heti tai laita se kypsymisen loppupuolella....minä laitoin heti. Paista laatikkoa uunissa noin 200 asteessa 40-60 min.....loppupuolella lämpöä voisi pienentää.  

CIMG8575.jpg

CIMG8581.jpg

Vähän jänstkätti, että tuleeko tomaattista kaalikeittoa vai laatikkoa. Varhaiskaali kun "häviää" ruoasta niin olemattomiin.... laatikon tunainen väri syvenee huomattavasti kypsymisen aikana.

CIMG8584.jpg

Kyllä tästä laatikkoa tuli...

Ihan mukavaa vaihtelua kaaliruokiin, vaan kyllä meidän suosikkimme on edelleenkin ihan tavallinen kaalilaatikko joko pienellä määrällä munamaitoa tai kermaisena versiona. Kaaliruoka-kategoriasta löytyy ohjeita...