IMG_20240127_105824_edit_65667289195000.

Pitkästä aikaa tein perunamuusin/soseen lopusta pari isoa ihanan pehmoista perunarieskaa.

Perunarieska

(2 isoa rieskaa kts kuvat)

Taikina:

6 dl perunasosetta (minulla oli jämäkkää)

1 dl maitoa

1 tl suolaa (soseen suolaisuus?, kannattaa maistella valmista taikinaa )

1 kananmuna (ei ole välttämätön)

4-5 dl jauhoja (laitoin 1½ dl sämpyläjauhoseosta ja noin 3½ dl vehnäjauhoja)

Valmistaminen

Sekoita perunsasoseeseen kaikki muut ainekset. Maistele suolaisuutta ja lisää tarpeen mukaan suolaa.

Muotoile taikina rieskoiksi leivinpaperin päälle (ripsauta paperillekin jauhoja) jauhoja apuna käyttäen (tai kunnolla jauhotetetulle pellille). Minä tein taikinasta 2 isoa rieskaa (kts kuvat), vaan tokihan pieniä annosrieskojakin voi tehdä. Leikkaa rieskan alta näkyvä leivinpaperi pois ja paista rieskat mahdollisimman kuumassa 250-300 asteisessa uunissa keskitasossa. Minulla max lämpö uunissa on 300 ja niin kuumassa rieska paistui 6-7 minuutissa ruskeatäplilkkäiseksi. Myös pohja paistui hyvin. Muista tsekata paiston lopussa, ettei rieska pääse kärvähtämään. Anna rieskan jäähtyä hetkinen liinalla suojattuna. Nämä rieskat ovat pehmeitä heti uunista pois otettunakin. 

IMG_20240127_095250_edit_66008357467735.

Minä ripsautan jauhoja leivinpaperillekkin. Ohjeella tehden tulee 2 isoa rieskaa. Kättä kastoin jauhoissa, kun muotoilin rieskan. Tasapaksu myös reunoilta. Eli kannattaa taputella keskeltä reunoillepäin.

IMG_20240127_100104_edit_65992912210240.

Haarukalla pistely enne paistoa.

IMG_20240127_101440_edit_67562596454850.

IMG_20240127_101624_edit_65846678415088.

Monet sanovat, ettei rieska paistu pohjasta, kun käyttää leivinpaperia alla, mutta kyllä vaan paistuu!

IMG_20240127_105613_edit_65708587639203.

Me tykätään rieskoistakin kunnolla ruskeiksi paistuneina. Samalla paistelin omenaohukaisia, niin melkein meinas mennä liiankin tummaksi tämä toinen rieska, vaan syötiin ensin pois tämä tummempi versio.