IMG_20241125_105334_edit_22666900049946.

Aina välillä on meilläkin tarvis gluteenittomista leivonnaisista. Monasti silloin menen katselemaan Himoleipurin blogia ja yleensä sieltä löytyy ohje tarpeeseeni. Niin kävi nytkin.

Tämän kakun ohje on Himoleipurin blogista. Ja lähes ohjeen mukaan tein.

Käykää kurkkaamassa tuota blogia. Siellä on paljon hyviä gluteenittomien leivonnaisten ohjeita.

Kuvan munaton mausteinen piimäkakku valmistui alla olevalla ohjeella.

Gluteeniton mausteinen piimäkakku

(kuvan kakku on paistettu 2 litran vuoassa)

200 g voita sulatettuna
5½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Pirkka
1–1½ dl sokeria (laitoin kukkuran dl ja kakku oli rurhan makea itelleni)
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa (laitoin lähes 2 tl)
ripaus suolaa
1½ tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
3 dl piimää
2 dl tummaa siirappia

Valmistaminen

Voitele 2 litran kakkuvuoka voilla. Minä en jauhottanut vuokaa, mutta jos jauhotata, muista käyttää gluteenittomia jauhoja. Laita uuni lämpenemään 160 -175 asteeseen. Uunisi tuntien. Minä paistoin kakun 160 asteisessa uunissa.

Sulata voi mikrossa tai kattilassa ja jätä jäähtymään.

Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa.

Sekoita piimän joukkoon siirappi ja kaada seos kuivien aineiden joukkoon. Lisää viimeisenä jäähtynyt voisula. Sekoita taikina tasaiseksi. Minä käytin pallovatkainta.

Kaada taikina kakkuvuokaan ja laita kakku paistumaan uunin alatasolle ritilän päälle.

Paista kakkua 45–55 minuuttia, uunista, lämpötilasta, kakkuvuoan muodosta ja materiaalista riippuen. Kokeile kakun kypsyyttä puisella tikulla kakkuosan keskeltä. Minulla kakku paistui tuon 55 min, vaan muutamaa minuuttia aikasemmin olisin kakun voinut varmaan ottaa jo uunista pois.

Anna kakun jäähtyä vuoassa vähintään 5 minuuttia. Kumoa kakku leivinritilälle jäähtymään. Heti tuoreeltaan tätä jo maisteltiin, mutta tämänkin maku vaan paranee, kun malttaa odottaa edes seuraavaan päivään.

GridArt_20241125_195523611.jpg

IMG_20241125_113701_edit_22639324415426.

Maistiaisviipaleen leikkasin vielä haaleasta kakusta. Kakku on sisältä rakenteeltaan hyvä ja kypsäkin on. Kunhan kakku jäähtyy kokonaan, leikkaan sen muutamaan osaan ja jakelen lähipiirini gluteenittomille syötäväksi. Toki meillekkin palanen jää.