Tällaisia pikkuleipiä leivoin tänä iltana....
Taikina pitää tehdä kovettumaan jo edellisenä päivänä.
Vanhan ajan hyvät ässät ( kaneliässät)
noin 70 kpl
125 g rasvaa
250 g sokeria
3 munaa
1 - 1½ tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
350 g vehnäjauhoja
Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi, lisää munat ja kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi ja laita kylmään tekeytymään ja jähmettymään.
Minä laitoin taikinan muovipussiin ja sitten jääkaappiin....
Pyörittele jähmettyneestä taikinasta pötkö ja jaa se osiin.... käytä vain vähän jauhoja apuna, jotta sokeri-kaneliseos tarttuu seuraavassa vaiheessa pikkuleivän pinnalle
Pyöräytä käsien välissä jokainen ässäaihio pikkusormen paksuiseksi tangoksi...
( tämä vaihe on monesta hankala... mutta itse olen tottunut tekemään ne näin... mitä ripeämpi olet, sitä helpompaa se on... koska taikina ei ehdi lämmetä/pehmitä. Jos jäät haikailemaan ja ättäröimään asian kanssa... taikina tarttuu joka paikkaan kiinni ja meinaa mennä hermot!!!
Ja kieräytä tangot soker-kaneliseoksessa ja muotoile pellillä ässäksi.
Itse tykkään vanhan mallisesta ässästä, eli yläsakara pienempi kuin alasakara.
Ja sitten ässät paistumaan 175 - 200 asteiseen uunniin keskiosaan noin 10 min -> vahdattava, etteivät pala! Ja jälleen kerran minun piti laittaa kaksinkertainen leivinpaperi pellille, etteivät pikkuleivät tummuneet liikaa pohjasta....
Tässä kaikki 140 jäähtynyttä kaneliässää. ( minä tein siis kaksinkertaisen taikinan )
Ihan kaikki ässät eivät ole prikulleen samansuuruisia, mutta eivät ole syöjien suutkaan....
Itse koen näiden ässien teon paljon helpommaksi kuin pursotinässien teon... mutta on varmaankin maku- ja tottumisasia.
Sisareni tulee kyläilemään ensi viikonloppuna ja hän saa mukaansa nämä ässät.... toki me itsekkin niitä maistelemme. Kylmä rasvaton maito ja kaneliässät, nam!!
Kommentit