CIMG4535.jpg

Tässä postauksessa esitellään 10 erilaista jauhelihakastiketta. Saisitkos sinä näistä jotain vinkkiä omiin kokkailuihisi?

Varhaisperunoiden kanssa olemme tänäkin kesänä syöneet hyvin usein ns kesäkastiketta eli kermaista voi-sipulikastiketta. Meillä kyseiseen kastikeeseen tulee voita, sipulia vihreine varsineen, kermaa/ruokakermaa ja suolaa. Niin hyvää kuin se onkin, rupeaa se jo hieman tökkimään.

Eilen oli lounaalla oman maan perunoita ja jotain helppoa ja nopeaa kastiketta piti niille tekaista.

CIMG1250.jpg

1. Tämä kastike  muistui mieleeni, mutta mustapippuriversiona ei nyt sitä huvittanut tehdä, joten jääkaapin sisällön mukaan tuli kastikkeesta  sipulinen versio. No, mulla aineita tuli tähänkin muutama enemmän. Helppo ja nopeatekoinen soosi tämä kuitenkin on.

CIMG4544.jpg

Kastikkeiden missikisaa ei tämäkään kastike voittaisi, mutta hyvää tämä oli perunoiden kanssa.

Pohjana kastikkeessa on siis tämä kastike. (alkujaan Yhteishyvän)

2. Helppo sipulinen  jauhelihakastike

(alkuperäinen ohje kertoo tämän määrän olevan 4:lle syöjälle. Meillä tämä ei kyllä olis piisannut noin monelle)

400 g naudan jauhelihaa (käytän 10 %)

1-2 sipulia hienonnettuna vihreine varsineen

1 prk (=2,5 dl) sipulikermaa

½ lihaliemikuutio

½ - 1 dl kurkkusalaattia (tai sinappikurkkusalaattia)

mustapippuria myllystä oman maun mukaan

Vaaleaa Maizeena-suurustetta

Valmistaminen:

Ruskista jauheliha ja hienonnettu sipuli pannulla.

Sekoita joukkoon kerma, kurkkusalaatti, lihaliemikuutiopala ja pippuria.

Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista 5 minuuttia.

Jos kastike tuntuu omaan makuusi liian löysältä, suurusta sitä ihan vähän esim vaalealla Maizeena-suurusteella. Minä suurustin.

Maistele ja mausta lisää, jos omat makunystyräsi ovat sitä mieltä. Ripsaus suolaa? Muita mausteita?

Jos sattuu kuumentamaan niin, että ruoan rasvaisuus haitallisesti rupeaa näkymään pinnalla = rasva lilluu siinä pinnalla, saa sen korjattua pienellä vesilorauksella. Kaikista kastikkeista.

 

CIMG4538.jpg

Ens kerralla on juustoisen kastikkeen vuoro vastaavalla tavalla. Neljälle alkuperäisen ohjeen mukaan tehdyn kastikkeen pitäisi riittää. Mulla oli nälkäisiä miehiä syömässä  ja kolmestaan meni kaikki.

 

CIMG0987-normal.jpg

3. Tomaattinen jauhelihakastike-ohje on myös meidän mieleemme. Ohjeen löydät linkin takaa.

 

Tykkäämme kaikenlaisista säilykekurkuista ja niiden kantaosista tulee tehtyä jonkin sortin jauhelihakastiketta. Tässä yhden sellaisen ohje. Kuva tulee, kun ens kerran teen tätä.

4. Paprikainen jauhelihakastike

400 g naudan jauhelihaa

2 sipulia

3 dl vettä

1 dl ruokakermaa

lihaliemikuutio tai fondia

½ rkl soijakastiketta

1 rkl sinappia

2-3 rkl tomaattipyrettä

½ isoa punaista paprikaa (tai pieni kpl kokonaan)

2 pientä maustekurkkua

(ruskeaa Maizenasuurustetta - ei välttämätön)

paprikajauhetta

mustapippurirouhetta

2 pulleaa valkosipuli kynttä

suolaa

Rskista jauheliha ja hienonnettu sipuli paistinpannulla. Lisää vesi + ruokakerma ja mausteet ja anna kastikkeen hautua 5-10 min. Lisää paprika- ja kurkkusuikaleet sekä suurusta lientä halutessasi hieman ruskealla suurusteella. Tarkista kastikkeen maku.

 

CIMG7315-002.jpg

5. Pikainen jauhelihakastike syntyy näinkin helpolla ja siihen tarvitset:

naudan vähärasvaista jauhelihaa, sipulia, hyvää tomaattimurskaa, vettä, ja mieleisiä mausteita. Tässä mausteena on suola, mustapippuri, basilika ja valkosipuli.

Ruskista jauheliha ja hienonnettu sipuli ärhäkän kuumalla pannulla nopeasti, lisää kaikki muuta ainekset ja anna kypsyä pastan kiehumisen ajan. Tarkista maku. Kokoa annokseksi ja ripottele vielä halkaistuja pikkutomaatteja annokseen. Koristele vaikkapa tuoreella basilikalla.

 

1342800.jpg

6. Jauhelihakastike Mimmin tapaan

400 g jauhelihaa

170 g pss pekonia -> suikaloi

2 dl paseerattua tomaattia ( 1 pieni prk)

5-6 dl vettä

1-2 sipulia -> kuori ja lohko

1 dl hillosipuleita

2 säilyke peperonia /jalapenoa -> paloittele

4 puoliskoa aurinkokuivattua tomaattia -> leikkele pieniksi

valkosipulia

paprikajauhetta

soijakastiketta

rouhittua mustapippuria

aromat-seosta

suolaa

ruskea kastikesuurusta ( Maizena)

½ dl ruokakermaa ( enemmänkin jos haluat...)

Valmistaminen:

- ruskista erissä pekonisuikaleet, jauheliha ja lohkoiksi leikatut sipulit ja siirrä ne kattilaan

- lisää kattilaan vesi, paseerattu tomaatti, mausteet, aurinkokuivatut tomaatit ja peperonit

- anna kastikkeen hautua 15 min - ½ tuntia tai pidempäänkin, riippuen siitä miten kiire on syömään....

- suurusta kastike suurusteella ja kiehauta

- paranna makua halutessasi vielä ruokakermalla

- tarjoa kastikkeen kanssa keitettyä pastaa tai perunoita

 

CIMG3792-normal.jpg

Yllä olevassa padassa on jonkin sortin bolognaisekastiketta. Ohje alkujaan Kotiliedestä -> Spagetti bolognese:

7. Bolognesekastike

2 isoa keltasipulia
4 pientä valkosipulinkynttä
170 g pekoniviipaletta
1 rkl öljyä
3 porkkanaa
ihan pieni pala  mukulaselleriä
400 g jauhelihaa
2½ dl punaviiniä
500 g tomaattimurskaa
1 rkl ruokosokeria
1½ tl kuivattua oreganoa
noin 3 dl vettä
  suolaa  (laitoin lähes 2 tl)
  rouhittua mustapippuria

Vamistaminen:

Hienonna pekoni, sipuli ja valkosipulinkynnet ja raasta kuoritut juurekset karkeaksi raasteeksi.

Ruskista pekoni ja loppupuolella laita sekaan sipulit kuullottumaan. Lisää joukkoon jauheliha ja paahda koko ajan sekoitellen muruiseksi seokseksi.

Lisää sekaan viini, vesi, juuresraaste, tomaattimurska ja mausteet. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä 1 -2 tuntia.... joissakin ohjeissa hautumisajaksi mainitaan jopa 4-6 tuntia, vaan ihan niin kauaa en ole koskaan malttanut bolognaisekastikettani haudutella. Sekoittele kastiketta kypsentämisen aikana muutamia kertoja ja seuraa nesteen riittävyyttä....lisää tarpeen mukaan vettä tai viiniä.

Tarkista valmiin kastikkeen maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Tarjoa kastike keitetyn (täysjyvä)spaghetin kanssa....halutessasi ripottele vielä parmesanjuustoraastetta annoksen päälle lisämakua tuomaan.

1980842.jpg

Mitä tänään syötäisiin- sivustolla aikoinaan ollut ohje.

8. Jauhelihakastike stroganovin tapaan

(4 annosta)

 rs (400 g)  porsaan paistijauhelihaa ( minä käytin naudan jauhelihaa)
1/2 rkl  öljyä
1  sipuli
1 tl  suolaa
ripaus  mustapippuria
2 rkl  Pirkka-tomaattipyreetä
2 rkl  vehnäjauhoja ( laitoin enemmän)
5 dl  vettä (laitoin enemmän)
1  maustekurkku (laitoin 2 isoa)
2 rkl  smetanaa

1. Hienonna sipuli. Ruskista jauheliha ja sipuli öljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tomaattipyree ja vehnäjauhot hyvin sekoittaen. Lisää vesi ja sekoita, kunnes kastike sakenee.

2. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia. Kuutioi maustekurkku. Lisää kuutiot ja smetana kastikkeen joukkoon. Tarjoa keitetyn riisin tai perunoiden kanssa.

 

CIMG3668-002.jpg

Vähinään kerran kesässä varhaisperunoiden kaveriksi on tehtävä valkoista jauhelihakastiketta. Toki tätä tehdään meillä muuloinkin. Yläkuvassa tänä kesänä tehty kastike. Lisänä on yleensä säilykepunajuurta ja silliä heille, jotka sitä syövät. Tätä tehdään usein mökkielämässä isommallekin porukalle.

9. Valkoinen jauhelihakastike

400 g naudan jauhelihaa (käytän 10%)

2-3 pientä uutta sipulia + vihreine varsineen

n. 30 g rasvaa

3/4 dl vehäjauhoja (siis 0.75 dl)

6 -7 dl maitoa (jos tykkää, niin osan nesteestä voi laittaa kermaa)

1 lihaliemikuutio tai vastaava

suolaa

valkopippuria myllystä tai jauhettuna oman maun mukaan

Tämä määrä kastiketta mahtuu kypsymään tavallisen kokoisella paistinpannulla alusta loppuun asti. Ruskista jauheliha ja sipuli kevyesti paistinpannulla, lisää rasva viimeistään tässä vaiheessa. Lisää jauhot ripotellen jauhelihan päälle  ja sekoita tasaiseksi. Älä ruskista. Lisää maito kylmänä ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen pohjaa myöten. Lisää mausteet ja hauduta kastiketta n. 10 min. Lisää sipulin vihreitä varsiosia hienonnettuna. Tarkista maku.

1246394032_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tämä kuva on jonkun toisen vuoden otos valkoisesta jauhelihakastikkeesta.

10. Mättömestarilta löytyy samantapainen hieman enemmän maustettu ja osittain kermaan tehty virolainen jauhelihakastike  Jostain syystä en nyt saa linkkiä toimimaan. Jos ohje kiinnostaa niin googlatkaa, kunnes onnistun linkityksessä. Mukaellen olen tätäkin tehnyt, mutta kuvaa itseltäni en nyt löydä. Mutta hyvää oli, sen muistan.

Oliskos mikään yllä olevista kymmenestä jauhelihakastikkeesta sellainen, mitä sinäkin voisit tehdä joko sellaisenaan tai mukaellen?