CIMG6629.jpg

Mamman mainiota marjapiirasta varten ostetut grahamjauhot päätyivätkin sämpylöihin.

Grahamsämpylät

(noin 20 kpl kookkaita sämpylöitä)

6 dl maitoa (tai ainakin puolet maitoa ja puolet vettä)

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa (voi olla hieman kukkuroitakin)

2 tl sokeria

5 dl grahamjauhoja (graham täysjyvävehnäjauho)

vehnäjauhoja (noin litran verran)

50 g (pehmeää) voita tai margariinia (tai öljykin käy)

Lämmitä maito 42 asteiseksi ja lisää sekaan suola, sokeria ja grahamjauhoihin sekoitettu kuivahiiva. Alusta vehnäjauhoilla pehmeä hiivataikina. Laita rasva pehmeänä tai kovana alustamisen aikana taikinaan. Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa peitettynä. Leivo halutun mallisiksi sämpylöiksi. Kohota sämpylät vielä hyvin.... jos on hoppu, voit "pinnata" taikiann kohottamisesta ja kohottaa vaan sämpylät oikein hyvin....siitä ei saa pinnata. (Halutessa sämpylät voisi voidella esim maidolla ja koristella siemenillä tai hiutaleilla tai leikellä koristeviiltoja pintaan ennen uuniin laittamista) Paista sämpylät 200-225 asteisessa uunissa kypsiksi...koosta ja uunin lämmöstä riippuen menee aikaa 15 min molemmin puolin.

CIMG6632.jpg

Yleensä tulee tehtyä rouheisia sämpylöitä, vaan kyllä nämäkin hyviä perussämpyylöitä olivat....