Yleensä tulee file vaan maustettua tai marinoitua ja laitettua sellaisenaan kypsymään. Nyt kuitenkin halusin tehdä pitkästä aikaa täytettyä possun filettä. Tällä kertaa lihana oli ulkofile, vaan samalla periaatteella voi tehdä sisäfileestäkin... kypsymisaika vaan on lyhyempi. Minä paistelin fileen jo tarjoamista edeltävänä iltana, jotta ei tarvinnut koko päivää keittiössä viettää kun oli vieraita.




Ohjenuorana oli Pirkan eräs ohje....vaan täsät tuli loppujen lopuksi ihan eri makuista. Ohje on isolle rullalle... minä leikkasin vajaan 2 kg:n pötköstä muistaakseni 13 paksuhkoa annospalaa. Fileen leikkaamistapoja levyksi on muutamia, minä valitasin tämän "kirjaversion", tosin nuijin lihaa aika reilusti, jotta sain siitä passelin levyn. Kypsentämistapanain käytin nyt superhelppoa paistopussissa paistamista.  Tietenkin voit ottaa pötkylään pintavärin pannulla ja paistaa ihan sellaisenaan sitten uunissa. Mää menin nyt näin helpolla mukaellen Pirkan ohjetta...

Täytteen voi jokainen valita omien makumieltymysten mukaan esim. freesattua paprikaa + sipulia + murustettua salaattijuustoa/fetaa tai auraa TAI vaikkapa ananasta + sipulia + sinappisively lihalevylle ennen täyttämistä muiden mausteiden lisäksi TAI aurinkokuivattuja tomaatteja + mozzarellaa+ pestoa levylle TAI ...

Näistä aineksista valmistui porsaan täytetty filerulla tällä kertaa...

Täytetty porsaan ulkofile

n. 1.9 kg porsaan ulkofilepala (maustamaton)
1 pieni purjo
n. 4 dl herkkusieniviipaleita 
valkosipulia (3 kynttä)
mustapippurirouhetta
paprikajauhetta
suolaa
kiinnittämiseen puutikkuja
paistamiseen paistopussi

Valmista ensin täyte. Freesaa leikattu purjo ja herkkusienet pannnulla ja mausta seos.
Puhdista file.
Leikkaa file levyksi, ja nuiji se muovin läpi tasaiseksi.
Mausta file.
Levitä täyte filelevylle.
Rullaa levy rullaksi ( niin päin että tulee takaisin fileeksi)
Kiinnitä liitoskohta tikuilla tai sido pötkö ohuella puuvillalangalla.
Mausta vielä pinta mausteilla.
Laita pötkylä paistopussiin, työnnä lihalämpömittari pussin läpi lihaan. Kypsennä liha kunnes paistomittari näyttää haluamasi kypsyyden. Meillä tykätään ihan kypsästä possun lihasta, joten kypsensin lihan n. 75 asteeseen....uunista oton jälkeen lämpö vielä nousee muutaman asteen..
Anna lihan tekeytyä pussissa ennen leikkaamista viipaleiksi. Minä annoin lihan olla pussissa jääkaapissa yön yli, leikkasin sen kylmänä viipaleiksi ja varovaisesti sitten lämmitin viipaleet uunissa perunoiden kanssa.Hyvää tuli...kypsää, vaan ei kuivaa. Kylmänäkin oli hyvää.

Siskoni kuvasi  kun minä tein....eli minun sormet pääsivät näköjään aika moneen kuvaan wink.



Yksi tapa leikata puhdistettu file levyksi on tällainen.... tee viilto fileen keskiosaan asti pitkittäin...



... leikkaa sitten vasemmalla oleva osio kahteen osaan paksuudeltaan ja oikealla oleva osio samaan tapaan ja aukaise liha levyksi.



... laita muovi lihan päälle ja nuijji se levyksi...




... ripottele mausteet pintaan ja levitä täyte levylle...



...rullaati, rullaati...tarkkanäköisimmät huomaavat varmaankin, että lihalevy on kääntynyt kuvassa oikeaan asentoon rullausta ajatellen...siis että saa rullattua itsestä poispäin...miten useimmista on se helpointa tehdä.



... laita tikuilla liitoskohtaa kiinni (laitoin noin ristiin aina 2 tikkua)... kun paistaa lihan pussissa, ei kiinnittäminen ole vlttämätöntä, kun laittaa vaan liitoskohdan alle.
... ripottele pintaan vielä mausteita ja liha pussiin+ lihalämpömittari pussin läpi lihaan. Laita liha uuniin kypsymään n. 150 asteeseen kunnes lihalämpömittari näyttää n.70 tai muutaman asteen enemmänkin.




... täytettä tuli rullaani aika reilusti, vähempikin olisi piisannut. Ensi kerralla teen iloisemman värisen täytteen esim paprikasta, ananaksesta ja aurasta...



... hyvin pysyi rulla koossa leikkaamisen aikana ja liikuteltaessa....



Liharullan kanssa söimme lankkuperunoita, höyrytettyjä kasviksia , ihan tavissalaattia ja ratatouillea. Viiniäkin juotiin....en vaan muista minkä merkkistä....punasta se kuiteskin oli smiley

Eipä ollut tämän aterian jälkeen ihan heti nälkä.... jälkkärikin jaksettiin syödä vasta parin tunnin päästä...