Haeskelin viime viikolla netistä jotain uutta makaronipaistoksen/laatikon  ohjetta, kun silmiini sattui Maku-lehden arkistosta Piian makaronilaatikon ohje. Blogeissa ainakin Kropsua eväänä blogin Miksu on tehnyt tällä samalla ohjeella laatikkoa. Tein joitain muutoksia ainesuhteisiin, joten kuvan alla ohje, kuten minä laatikon tein.

1870444.jpg

Piian makaronilaatikko

400 g kierremakaronia + vettä makaronin keittämiseen
1 lihaliemikuutio
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä 
400 g jauhelihaa
1 tlk (70 g) tomaattipyreetä 
n. 1  tl rouhittua pippurisekoitusta ( huom! alkuperäisessä ohjeessa on 2½ tl pienemmässä annoksessa, kauhea määrä, minä laitoin teilun tl ja valmiissa ruoassa maistui aika paljon pippuri)
2 tl oreganoa
1 tl paprikajauhetta 
1 rkl soijakastiketta 

Juustokastike:

4 rkl voita 
1 dl vehnäjauhoja 
10 dl maitoa
1 tl suolaa  
3 dl juustoraastetta ( jätä noin 1 dl laatikon pinnalle laitettavaksi)

Keitä makaronit lihaliemessä melkein kypsiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Ruskista jauheliha pannussa ja lisää sipulit, hauduta hetki sekoitellen. Lisää joukkoon tomaattipyree, 1 dl vettä ja mausteet. Anna hautua vielä sen aikaa kun valmistat juustokastikkeen. Tarkista maku.

Valmista juustokastike pinnoitetussa kattilassa. Sulata voi ja sekoita siihen vehnäjauhot. Lisää maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Keitä kastiketta muutama minuutti ja mausta se suolalla. Sekoita valmiiseen kastikkeeseen juustoraaste.

Kaada voidellun uunivuoan pohjalle puolet makaroneista ja niiden päälle jauhelihaseos ja puolet juustokastikkeesta. Lisää seuraavaksi loput makaronit ja päällimmäiseksi loppu juustokastike. Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta. Kypsennä laatikkoa 175-200 asteessa 40-50 min.

Ohjeella tulee n. 4 litran vuoallinen aika täyteen...annoksia ainakin 7-8.

Piian makaronilaatikko oli ihan hyvää, ehken enemmän kuitenkin makaronivuoan, paistoksen oloista... perinteisesti kun on tottunut siihen että makaronilaatikossa on munamaito.....