CIMG2759.jpg

Taatelikakkua piirakan muodossa, kuorrutuksena kentakilaisen kuorrutusta....hyvin passavan maut yhteen, eikä ole äklön makeaakaan. Tosin tässä piirakassa on aika paksu kuorrutus ja itselle ainakin piisaisi hieman ohuempikin kerros, vaan toisaalta jos tuommoisesta tykkää, onhan tuo kuorrutus hyvää...

CIMG2697.jpg

Tässä kuvassa on puolikas pellillinen 1/1 pellillä paistettuna. Pohja tehty tuplana ja paksu kuorrutus samoin tuplamääränä/koko 1/1 pellilliselle.

Kotikeittiön pellille tulee ohut piirakka ihan yksinkertaisella ohjeella tehtynä, sekä pohja että päällys. Myös gluteenittomana testattu. Vehnäjauhojen tilalle glut. jauhoseos. Ihanan pehmoista piirakkaa tuli.

Taatelikakkuohjeeksi jokainen valitkoon suosikkinsa. Minä teen yleensä tällä vanhanlla Valion ohjeella...

Taatelipiirakka Kentakilaisen kuorrutuskella

(tav. uunipellillinen (ohutta) piirakkaa, 1/1 pellille 2 x ohje = paksu piirakka)

1 pkt kivettömiä taateleita  (1 pkt = 250 g)

2 dl vettä

Ainekset keitetään kattilassa soseeksi , sekoitellaan pohjaa myöten ettei pala pohjaan.

(Halutessa surrautetaan sauvasekoittimella vielä tasaiseksi)

Lisätään kuumaan soseeseen

200 g rasvaa

1 ½ dl sokeria

Kaikki ainekset sekoitetaan tasaiseksi seokseksi ja jäähdytetään jos on vielä lämmintä

Seokseen lisätään

2 munaa

1 dl kermaviiliä

ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset

4 dl vehnäjauhoja

2 tl soodaa

1 tl leivinjauhetta

1 tl vanilliinisokeria

Sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi kattilassa ihan vaan jollain käsikäyttöisellä välineellä ( minä käytän pallovatkainta)

Piirakka paistetaan pellillä (leivinpaperi tietty pellille) 175 - 200 asteisessa tavallisessa uunissa keskitasolla. Kypsyyttä kannattaa kokeilla tikulla kuten kakuissakin. Kuiva tikku = kypsä piirakka. Aikaa menee uunista ja piirakan paksuudesta riippuen noin ½ tuntia.

Pohjan annetaan jäähtyä ja sitten se kuorrutetaan Kentakilaisen kuorrutuksella...

 

Kuorrutus jäähtyneelle piirakalle

(tästä määrästä riittää kotiuunin pellille ohut kerros)

100 g rasvaa (voita tai margariinia)

1 dl kermaa (vispi- tai kuohu)

2 rkl hienoa sokeria

300 g siivilöityä tomusokeria

 

Kuorrutuksen valmistaminen

Kuumenna kerma ja rasva kattilassa kiehuvaksi.

 Paahda sokeri sen jälkeen toisessa teräskattilassa siirappimaiseksi  VARO POLTTAMASTA SOKERIA LIIAN TUMMAKSI. Kun on pakko hieman loppupuolella sokeria sekoittaa, niin käytä esim teräslusikkaa.

Sitten pitääkin olla ripeänä.... Yhdistä kerma-rasvaseos paahtunen sokerin sekaan, ensin vaikka puolet -> kuohuu aluksi, varo polttamasta itseäsi....ja kaada sitten loput.

Seos voi klönttääntyä, mutta kun keität sitä se tasoittuu (samalla lusikkaan tarttunut kiteytynyt sokeri irtoaa kermaseokseen), jäähdytä seosta 2-3 min ja yhdistä se sitten siivlöidyn tomusokerin sekaan tasaiseksi kuorrutukseksi esim. pallovatkaimella sekoittaen TAI yhdistä kiehuvan kuuma kerma-sokeriseos heti tomusokeriin...näin kuorrutuksesta tulee löysempää, mutta sitä voi ja kannattaakin jähmettää kulhossa ennen kakun/piirakan päälle levittämistä. Näin tehden saa itselleen enemmän tekoaikaa. Lisää tomusokeria EI SAA laittaa, sillä se näkyy myöhemmässä vaiheessa kuorrutuksen rakenteessa. Jos kuorrutus sattuisi jostakin kumman syystä jähmettymään liian jäykäksi ennen pinnalle laittoa, sen voi löysyttää KIEHAUTETULLA kermatilkalla...eikä kukaan tiedä mitään...

Jos kuorrutus tuntuu löysältä, anna sen jähmettyä hetkinen ja levitä se sitten piirakan päälle.

Tee halutessasi kuvioraapalla (tai vetelemällä haarukalla) kuviota pinnalle.

Tokihan pinnalle voiis ripotella vielä koristustakin esim mantelirouhetta tms, vaan minusta tällainen pinta on kaunis ihan sinällään.

Anna piirakan jähmettyä ja leikkaa se sitten hautun kokosiksi/mallisiksi paloiksi. Kuten taatelikakku, tämäkin vain paranee muutaman päivän viileässä säilytyksen aikana. Ja voi tietty myös pakastaa.

CIMG2699.jpg

Metallisella kuvioraapalla tehtyä pintaa...

CIMG2767.jpg