Key lime pie / limepiirakka on ollut jo kauan to-do-listallani. Nyty päätin ilahduttaa (?) työkavereitani ja vein heille maistiaiseksi limepiirakan. Evelynin-blogissa ja ainakin Sanjan kakkukekkereissä olen lähiaikoina bongannut vastaavan herkun. Evelynin postauksesta löytyy kuva oikeasta mehustakin. mitä tähän alunalkaen käytettäisiin..... No, eihän sitä minulla ollut, joten käytin ihan limestä puserrettua mehua ja kuorta täytteen maustamisessa.

Tässäpä ohje, kuten minä limepiirakan tein....

Limepiirakka

Pohja:
15 digestive keksiä murskattuna
80g sulatettua voita ( voisiko vähentää ihan vähän?)
1 tl sokeria

Täyte:
5 keltuaista
1 tlk (397g) kondensoitua makeaa maitoa
1 dl limeteistä puristettua mehua ( tarvitsin 3 kpl)
1 rkl raastettua limetinkuorta ( tätä laitan ensi kerralla hieman vähemmän)

Koristeluun: kermavaahtoa ja hedelmiä ( jos haluaa koristella)


Sekoita pohjaan tulevat ainekset keskenään. Painele  seos tiiviisti irtopohjavuokaan ( 24 cm halkaisija) tai piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paista uunin keskitasossa 150°C:ssa 10 minuuttia ja nosta pohja pois uunista. Nosta uunin lämpö 175°C:een.

Vatkaa keltuaisia puhtaassa kuivassa kulhossa sähkövatkaimella, kunnes ne muuttuvat kuohkeammiksi ja sakeammiksi. Lisää tiivistemaito ja vatkaa edelleen, kunnes seos sakenee.

Lisää limettimehu ja -kuoriraaste. Kaada seos vuokaan pohjan päälle. Kypsennä piirakkaa 15 - 20 minuuttia (uunin keskitasossa) ja jäähdytä ritilällä..... (monissa ohjeissa käsketään piirakkaa paistaa 10 min ja jätää se sitten ritilälle avoniseen uuniin jäähtymään). Jäähdytä piirakka ihan kylmäksi jääkaapissa....maistelin tätä heti kylmänä ja ehdottomasti parempaa oli vasta seuraavana päivänä, joten kannattaa malttaa odottaa

(Jotkut ohjeet kehottavat laittamaan piiraan pakkaseen ja ottamaan sen esille n. 20 min ennen tarjoilua.,.... tätä en ole vielä kokeillut.)

Tekopäivän iltana piti palaset maistella....mutta ehdottomasti parempaa oli yön yli kylmässä tekeytymisen jälkeen.

Tällä kertaa koristeeksi laitoin kermapursotuksia ja paloiteltuja viinirypäleitä, mitkä mukavasti laimensivatkin kirpakkaa piirakka.

Ensi viikolla pitää kokeilla limepiirakka pienin muutoksin ja sitten sen nimikin muuttuu ....