CIMG9950.jpg

Suolaisia torttuja olen tehnyt lähiaikoina muutaman kerran. Tässä tähtitortun malliset ja nämä ovat tehty ihan torttutaikinasta (Myllyn paras). Kinkku- ja kylmäsavuporotäytteiset ovat meille mieluisimpia, vaan täytteenhän voi laittaa oman maun mukaisen. Näihinkin täyte voidaan laittaa ennen paistoa ja vasta paiston jälkeen. Minä teen useimmin näitä, missä täyte laitetaan ennen paistamista ja ummistan tähtitortun vasta täytteen päältä. Pysyy ihan hyvin kiinni (ihan ilman vettä tai kananmunaseosta), kun vaan nipistää yhtymäkohdan riittävän tiiviisti.

Toki muunkin mallisia suolaisia torttuja voi tehdä. Onko sinulle tuttu esim tämä Valion sivuilla esitetty malli? Vyörytä vähän alaspäin, niin oikealta löytyy leikkaus- ja taittelumalli.

CIMG9936.jpg

Suolaiset tähtitortut valmistuivat seuraavasti:

Otin torttupohjia (tai voitaikinalevyt) sulamaan huoneenlämpöön ja levitin ne valmiiksi pellille missä oli leivinpapaeri.

Puolitin taikinalevyt kahdeksi neliöksi.

Leikkasin tortuihin sakarat. (en leikkaa ihan kulmista)

Annostelin täytteen torttujen keskiosaan. Näissä tortuissa on 1 siivu/torttu kokolihaleikkelettä + sopiva määrä maustettua tuorejuustoa (minulla chili-paprika), juustoraastetta, tuoretta paprikaa, pikkasen purjoa. Kaikki ainekset vaan hienonnetaan oikein pieneksi ja tuorejuustoa sekaan sen verran, että tulee jämäkkä mössö. Maistelua. Tarvitseeko suolaa? Mustapippuria? Minä rouhasin pippuria muutaman kierroksen täytteen sekaan.Täytteessä saa olla makua ihan reippaasti.

Ummistin tortut ja ripottelin vielä juustoraastetta päälle.

Paistoin tortut 200 asteisessa uunissa reilun 20 min, eli kunnolla kypsiksi ja nätin värisiksi.

Huom! Torttujen paisto onnistuu myös airfryerissä.

CIMG9951-001.jpg

Tässä tortut paistettuina.

Muita muutamia hyviksi todettuja täytteitä paistettuihin, jäähtyneisiin torttuihin. Täytteen voi pursottaa isolla tyllalla tai annostella lusikoilla. 

- kylmäsavulohi tai graavilohi + kylmäsavulohituorejuusto + tilli + purjo + sitruunapippuri + sitruunamehua.

- kylmäsavuporo/savuporo + creme fraiche tai maustamaton tuorejuusto + maustekurkku + (puna)sipuli/purjo/ruohosipuli + suola ja mustapippuri. Joskus olen näihin laittanut koristeeksi puolukoita.

. savukinkku + paprika + persilja + majoneesi + creme fraiche + mustapippuri

- kasvistäyte: aurinkokuivattu tomaatti tuorejuustoa + tuore kurkku + paprika + fetajuusto + tuore basilika + mustapippuri

- tai ihan yksinkertaisesti voi torttuihin pursottaa pelkästään oman maun mukaista maustettua tuorejuustoa sellaisenaan + jotain vihreää