Tällä ikivanhalla Kotiruoka-kirjasta otetulla suolasarvi ohjeella on tullut monet sarvet leivottua vuosien varrella, vaikkakin ohje on ollut nyt vuosikausia unohduksissa.
Vuodelta 2009 näyttää löytyvän vanha kuvaton postaus blogistani (siis niiltä ajoilta, kun vuodatus hukkasi kaikki kuvat blogeista, eikä niitä koskaan voitu palauttaa)
Rasvaa näissä sarvissa on suhteessa paljon moniin muihin ohjeisiin. Alkujaan nämä ovatkin suolasarvia, siis ilman täytettä. Useimmin kuitenkin näihinkin tulee laitettua jotain täytettä. Nyt laitoin sipatista jääneen palvikinkun (minkä raastoin käsikäyttöisellä raastinraudalla, ootkos kokeillu?), juuston jämän raasotin raasteeksi ja sitovaksi aineeksi laiotin maustettua tuorejuustoa. Myös tonnikala- ja sienitäytteillä olen näitä itselleni usein tehnyt aikoinaan. Pintakoristelut jäi nyt miehen toiveesta laittamatta. Kananmunaseoksella voitelu ei ole ihan välttämätön, mutta kyllähän pinnasta nätimpi tulee kun se jollakin voidellaan. Niin ja taikina on nypitty taikina, joten sarvien rakenteesta tulee hieman erilainen mitä esim sämpuylätaikinasta tehdyistä tulee.
Päivitin ja tarkensin ohjetta ja näin minä nämä teen...
Suolasarvet (kinkku-juustotäytteellä)
( 24 kpl teen täsät annoksesta yleensä, ei tule kauheen isoja sarvia)
Taikina
7½ - 8½ dl vehnäjauhoja (osan voisi laittaa esim. hiivaleipäjauhoja, määrään vaikuttaa käytettävä jauho ja jauhojen kosteusprosentti)
200 g voita (tai kovaa leivonta margariinia)
2½ dl maitoa (haaleaa)
30 - 40 g tuore hiivaa
1tl suolaa
1tl sokeria ( ei välttämätön, yleensä laitan)
Täyte
esim. hienonnettua kinkkua, juustoraastetta tms... ovat hyviä ilman täytettäkin ja nimensä mukaisesti ovat silloin suolasarvia, jotka voi myös halutessaan paiston jälkeen jäähtyneinä täyttää kylmillä täytteillä
Kinkku-juustotäyte 24 sarveen: 175 g palvikinkkua hienonnettuna/raastettuna + noin 1½ dl juustoraastetta (minulla oli emmentalia) + sitovaksi aineeksi 100 g mieleistä maustettua tuorejuustoa (minulla oli chili-paprikajuustoa). Halutessaan täytteeseen voisi yhdistää vielä lisämausteita, hienonnettua paprikaa, ruohosipulia yms. Minä en lisännyt nyt mitään.
Voiteluun 1 kananmuna (tästä jää osa käytettäväksi muuhun)
Koristeeksi juustoraastetta, seesaminsiemeniä tai vaikkapa unikonsiemeniä (miehen valinnalla nyt en laittanut mitään)
Valmistaminen
Tee ensin taikina: Nypi jauhot ja paloiteltu kova rasva murumaiseksi.seokseksi. Lisää haaleaan maitoon hiiva ja mausteet ja lisää seos jauho-rasvaseokseen ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa turhaan, ettei siihen tule sitkoa. Mutta taikinan on kuitenkin oltava tasaista. Taikina tuntuu rasvaiselta, vaan tässä ohjeessa se kuuluu asiaan. Käytettävistä jauhoista/jauhojen kosteudesta riippuen voi jauhomäärää joutua säätämään. Tämän postauksen sarviin laitoin isoimman jauhomäärän mukaan puolikarkeita vehnäjauhoja. Taikinan tulisi olla kädestä irtoavaa, pehmeää, kuitenkin ihan napakan tuntuista. Jos taikinan jättää liian pehmeäksi, lätsähtäävät sarvet helpolla. Anna taikinan levätä 10 minuuttia ja valmista sinä aikana täyte. Taikinaa ei siis tarvitse varsinaisesti kohottaa, vaan valmiit sarvet kohotetaan.
Kinkku-juustotäyte: raasta palvi/savukinkku käsikäyttöisen raastimen karkeimmalla terällä kts kuva tai hienonna kinkku muulla tavoin oikein pienijakoiseksi. Yhdistä kinkku, juustoraaste ja tuorejuusto sekaisin. Maistele seosta ja lisää makusi mukaan mausteita. Myös hienonnettu paprika, sipulin vihreät varret/ruohosipuli käyvät täytteeseen hyvin. Minä en lisännyt nyt mitään. Jaa täyte astiassa 3 yhtä suureen osaan.
Ota taikina jauhotetulle alustalle, hiero tangoksi ja jaa se 3 yhtä suureen osaan. Kaulitse osa kerrallaan pyöreäsi ympyräksi. Ripsauta tarpeen mukaan jauhoja myös pinnalle.
Leikkaa ympyrä 8 osaan sektoreittain (leikkaa myös halutessasi koristeviilto kolmion kapeampaan osaan puoliväliin asti). Laita haluamasi täyte kolmion leveämpään puoleen, rullaa sarvi ja muotoile kaarevaksi sarveksi niin että liitoskohta jää alas keskelle.
Anna sarvien kohota pellillä leivinpaperin päällä liinalla peitettynä (minulla eka pelti kohosi uunin päällä lämpimässä noin 15 minuuttia), voitele pinta kananmunaseoksella, ripottele koristeet pintaan ja paista sarvet uunin keskitasossa tasalämmöllä 200 - 225 asteessa 10 -15min. Tarkkaile paistumista, uunit kun paistavat niin eri tavoin.
Aina en viitti ottaa isompaa konetta käsille kaapista/varastosta, niin olen ruvennut monien ulkomaisten reelssien innoittamana raastamaan palvi/savukinkunkin käsikäyttöisem raastimen karkeimmalla terällä. Onnistuu hyvin ja ei ota kipeisiin käsiinkään pahasti. Ja tuon lopunkin saa oikein hyvin raastettua. Jos ei tapa oo sulle tuttu, niin kokeiles. Esim voileipäkakun, tuulihaqttujen yms täytteisiin passaa tämä tapa oikein hyvin. Tokihan kinkun saa hienonnettua myös veitsellä ihan pieneksi, mutta tämä on yks vaihtoehto.
Kun täytteenkin jakaa yhtä moneen osaan mitä taikinan, saa kaikkiin yhtä paljon täytettä. Niin tarkkana en oo, että rupeaisin punnitsemaan taikinapalat ja täyteet.... näinkin moni kotileipuri kuulemma tekee.
Kesä on mennyt vähillä leipomuksilla, niin kauhean montaa kertaa en ole vielä ehtinyt käyttää talvella hankkimaani leivinlautaa. Muisteleisin, että hankittiin leivinlauta täältä.
Noita teräviin päihin tehtäviä viiltoja ei oo mikään pakko tehdä. Sarvesta tulee vaan hieman koristeellisempi noin tehtynä.
Yhteispotretti kaikista 24 sarvesta. Koska taikinassa on paljon rasvaa ja kyseessä nypitty taikina, tulee sarvien rakenteesta hieman erilainen mitä esim pitsataikinamaisesta/sämpylätaikinasta tehdessä.
Kommentit