CIMG2514.jpg

En ole koskaan ollut marenkifani, vaan jokunen aika sitten sain päähäni, jotta tiettyihin kakkuihin on saatava marenkisia koristeita ja katseltuani netissä olevia valikoimia, päädyin kuusiin. Ohjeita olikin pilvin pimein...kyllähän toki vuosikymmenien aikana marenkeja olen tehnyt, vaan mitään lemppariohjetta minulle ei ole muotoutunut, siksikin otin muutamia ohjeita ja lähdin niitä kokeilemaan...noh, kaikki ei mene aina niin kuin Strömssöössä...

CIMG2491.jpg

Kuvan yläosassa ns kuusia mimmosia tällä ohjeella mulla tuli... Kuvan etualalla samaisella ohjeella + Dr Oetkerin keltaista ja sinistä geeliväriä....ei ollut toiveitakaan kuusien muodossa pysymisestä, joten pursotin vaan pyöreitä...

Kuusimarengit 1. 

 

4 kananmunanvalkuaista

3 dl sokeria

1 tl maissitärkkelystä

(vihreää väriä)

nonparelleja  tms koristeluun

 

Vaahdota valkuaisia hetki pelkästään. Lisää sitten sokeria muutamassa erässä, anna marengin vaahtoutua lisäyksien välissä. Jatka vaahdottamista, kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää. Sekoita joukkoon maissitärkkelys. Lisää vihreää väriä vähän kerrallaan, kunnes massa on sopivan väristä. Käytin itse DR Oetkerin geeliväriä, mutta suosittelen pastaväriä, sillä sitä uskaltaa laittaa enemmän, jolloin saa vihreämmän lopputuloksen ja vihreä on ihan oikeasti vihreää, eikä tuollaista mitä minulla tuli. Vaahdota massaa vielä hetki värin lisäämisen jälkeen.

 

Annostele massa pursotinpussiin, jossa on tähtitylla. Kuusien pursotukseen on eri tekniikoita. MInä pursottelin näin... Pursota ensin iso tähti, suoraan ylhäältäpäin. Pursota sitten päälle hieman pienempi ja päällimmäiseksi vielä pienempi tähti. Kuuset voi koristella tässä vaiheessa ripottelemalla niihin pienillä nonparelleja tms. Latvaan voi laittaa koristeeksi vielä tähti nonparellin.

 

Kuivata kuusia n.100 asteisessa uunissa. Valmis marenki irtoaa siististi leivinpaperista ja on kevyt. Marengin kypsymis aika vaihtelee 1 tunnista 1½ tuntiin. Kun marengit on valmiita avaa uunin luukku raolleen ja jätä ne jäähtymään uuniin. 

 

Ohjetta en ollenkaan moiti, vaan ei jatkoon minun tekemänäni...

 

CIMG2493.jpg

Sitten toinen ohje...

 

Kuusimarengit 2.

 

3 valkuaista

1 dl sokeria (siro)

teko kuten yllä olevassa ohjeessa.

 

Nämä meinasivat väkisinkin saada väriä, vaikka lämpö oli ihan sama ja jopa alhaisempikin.... näistäkin kuusista tuli sangen persoonallisen näköisiä, vaan niinhän luonnossa olevatkin ovat.

 

Ohjetta en ollenkaan moiti, vaan ei jatkoon nämäkään minun tekemänäni...

 

CIMG2468.jpg

menossa uuniin...

CIMG2482.jpg

Ja oltuaan miedossa uunissa reilun 1½ tuntia...eivät meinanneet kuivaa sitten millään...

 

CIMG2497.jpg

Sitten neljäs kokeiluni... jotenkin tykkäsin tuosta edellisestä ohjeesta, mutta päätin lisätä siihen vaan sokeria lisää ihan summan mutikassa....tuloksena oli kauneimmat kuuset mitä tuona yhtenä iltapäivänä-iltana-iltäyönä sain tehtyä...

Marenkikuuset 3.

3 valkuaista

2 dl sokeria (siro)

Marengin ja kuusien tekotapa sama kuin ekassa ohjeessa. Nämä pursotin hieman pienemmällä tähtityllalla.

Muoto pysyi hyvin ja kuivuivat vähän alle tunnissa ja olivat rakenteeltaan ihan kuivia sisältäkin...kuten minusta marengin kuuluukin olla. Koska marengit kuivatetaan niin miedossa lämmössä, pysyvät koristeet kauniina, eivätkä anna väriä ja sula....varsinkin nämä tähtikoristeet.

Siis todellakin jatkoon...

Näillä ainesuhteilla teen ehdottomasti jatkossakin marengit.

 

CIMG2520.jpg

Näihin kuusiin olin jo ihan tyytyväinen...

CIMG2529.jpg

Vaikkei kaikki kokeiluni olleetkaan niin onnistuneita, tulivat kaikki nämä käytettyä joko kakkuihin koristeeksi tai naposteltua ihan sellaisenaan...

Muunkin mallisia marenkikuusia voi tehdä....

esim http://www.kotivinkki.fi/joulu/joululeivonnaiset/sopot-marenkikuuset

tai vaikkapa http://www.anninuunissa.fi/2016/11/paarynan-makuiset-kuusimarengit.html

vaan noiden mallien kokeilun jätän ihan suosiolla hamaan tulevaisuuteen...