CIMG7988.jpg

Pyhäinpäivänä söimme naudan lehtipihvit suppilovahverokastikkeen, auraporkkanoiden ja lohkoperunoiden kanssa.

CIMG7984-002.jpg

Naudan lehtipihvejä oli kaupassamme muutamaa eri versiota. Päädyin ostamaan Snelmannin naudan lehtipihvi, ulkofileestä.

Omaan makuuni olivat turhan paksuja lehtipihviksi, joten aikomus oli nuijia niitä ohuemmiksi ennen paistamista. Aukaistuani pakkauksen huomasin yllätyksekseni, että pihvit olikin leikattu ns perhospihveiksi ja just tuon pakkauksen vyötteen alla oli selkeästi kapeampi kohta kummassakin pihvissä. En kyllä entuudestaan tällaista asiaa näistä muista?

Otin pihvit huoneenlämpöön siksi ajaksi kun sain porkkanat ja perunat laitettua uuniin ja tekaistua kastikkeen.

Sitten rupesin nuijimaan pihvejä. Minä laitan muovipussin pihvin päälle ja nuijin sen läpi lehtipihvin oikein ohueksi. Näistä lehtipihveistä olisi tullut niin hassun näköiset, että päädyin leikkaamaan pihvin kahteen osaan kapeimmasta kohtaa. Harmi, kun ei tullut kuvattua pihvejä kokonaisena nuijimisen jäljiltä. Toisaalta pihvien puolittaminen ei haitannut, tulipahan 4 pienempää lehtipihviä. Minä syön maksimissaan tuollaisen puolikkaan pihvin, mikä on kuvassakin. Jäipähän kanssasyöjälle enemmän.

Kun kaikki muu oli valmista ja kanssasyöjä oli tullut sisälle ulkotöistä, rupesin vasta lehtipihvien paistoon. Kuumensin oikein kuumaksi 2 isoa paistinpannua ja laitoin niihin vähän rasvaa. Minä käytin voita ja öljylorauksen. Ja heti kun voi oli ruskistunut, laitoin lehtipihvit pannulle paistumaan. Oikein ohueksi nuijitut lehtipihvit kypsyivät ihan hujauksessa. Kun lihasnestettä (se ei ole siis verta) nousi paistamattomalle pinnalle, käänsin pihvit ja maustoin paistetun pinnan suolalla ja mustapippurilla. Alapinnan paistuttua ripsautin mausteita pannulle ja siirsin pihvin siihen, niin maustui vähän alapintakin. Ja sitten ruvettiin heti syömään.

CIMG7980.jpg

Lohkoperunat uunissa: Tarvitaan (kuorittuja) tasakokoisia perunoita (7 kpl) + öljyä (½ dl) + mausteita (minulla soijakastike, paprikajauhe, sipulijauhe, suola, mustapippuri)

Lohkoin perunat venemäisiksi ja huuhtelin ne hyvin kylmällä vedellä. Kuivasin perunoita vähän keittiöpaperilla. Kulhoon/pellille loraus öljyä ja mausteita ihan reilulla kädellä. perunat sekaan ja möyhitään käsin, että perunat maustuvat joka puolelta. Paistetaan pellillä (leivinpaperi) 200-225 asteisessa uunissa, kunnes ovat pehmeitä ja paahtuneita/ruskistuneita. Millaisista itse kukin tykkää.

CIMG7979.jpg

Minulla auraporkkanat ja lohkoperunat kypsyivät samalla pellillä noin ½ tuntia.

Auraporkkanat uunissa

porkkanoita

öljyä

suolaa

mustapippuria myllystä

sinihomejuustoa

Kuori porkkanat ja leikkaa ne pitkittäin pitkiksi isoiksi suikaleiksi. Pyöräytä porkkanat tilkassa öljyä ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Laita porkkanat uunipellille/vuokaan ja kypsennä 200-225 asteisessa uunissa lähes kyypsikis. Murenna sinihomejuusto porkkanoiden päälle (ne jotka tykkäävät sinihomejuustosta, laittavat reilusti, minä jätin muutamat porkkanat ihan ilman juustoa) ja pidä vielä uunissa, kunnes juusto on sulanut.

CIMG7970.jpg

Yksi oma lempparikastike on suppilovahveroista tehty maito/kermapohjainen kastike. Arkisempi kastike tulee maidostakin ihan hyvää. Jos tykkää kermaisista kastikkeista, niin silloin voi tehdä ihan pelkällä kermalla ja keittää sitä sienien kanssa kasaan, saaden näin kastikkeeseen sakeutta. Eikä laita siis jauhoja ollenkaan. Minä tein tällaisen arkisemman jauhoilla tehtävän version, toki laitoin nesteeksi osan kermaa. Me söimme tästä kastikkeesta kahdella aterialla. Tällä aterialla ja lindströminpihvien lisäkkeenä.

Suppilovahverokastike

4 rkl voita

pakastettuja suppilovahveroita (½ litraa tuoreita omassa mehussa pannulla kuumennettu sieniä)

1 pieni keltasipuli

2 rkl vehnäjauhoja

noin 4 dl kermaa ja maitoa (suhteen voi jokainen päättää itse. Pelkällä maidollakin tulee hyvää)

suolaa

jauhettua valkopippuria

Laita rasva kattilaan ja anna sen sulaa. Lisää hienonnetut sienet ja hienonnettu sipuli ja kuumenna niitä muutama minuutti. Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää heti kylmä neste ja kuumenna kastike kiehuvaksi koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Hauduta kastiketta noin 5 minuuttia. Sekoita välillä. Mausta kastike.

CIMG7962.jpg

Salaattina maisteltiin marinoidusta kaalisalaatista muunneltua salaattia. Lisäsin kaalisalaatin sekaan tuoretta kurkkua, ananasta, oranssia minipaprikaa ja reilusti hienonnettua persiljaa. Ei ateria enää salaattia olisi tarvinnut, vaan haluttiin maistella tätäkin samalla.

Täältä löytyy aikaisempia postauksiani naudan lehtipihvistä.

naudan lehtipihvi ja salaattia.

naudan lehtipihvi ja hedelmäinen salaatti ,

naudan lehtipihvi persikka-paprikalisäkkeellä