IMG_20231019_230948_edit_15299947885463.

Lähiaikoina olen tehnyt usein helpolla kermaviilikakkuohjeella kahvikakkuja. Mausteita muutellen saa aina eri makuista kahvikakkua. Ja tekemisessä ei kauaa mene, kun kakkuainekset vaan sekoitetaan keskenään, ei ainesten vatkailua. Tämä ohje on yks omia lemppareita näistä helpoista vain sekoitettavista kakkutaikinoista.

Täällä näät kakun tehtynä 2 litran vuoassa. Minä olen nykyisin paistanut kakkua myös 1,8 litran vuoassa, mutta joka kerta se jänskättää, että lähteekö kakkutaikina valumaan reunojen yli.

Kermaviilikahvikakku

(turvallisinta on paistaa kakku 2 litran vuoassa, olen paistanut myös 1,8 litran vuoassa, mutta meinaa tulla yli kts kuvat)

5 dl vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)

3 dl sokeria (älä vähennä, tällä määrällä ei tule kauhean makeaa kakkua)

1 rkl vanilja/vanilliinisokeria

1 tl ruokasoodaa

1 tl leivinjauhetta

1 -2 tl kardemummaa (laitan nykyisin isomman määrän ja maistuu jo ihan reippaasti)

1 -2 tl kanelia (laitan nykyisin isomman määrän)

0,5 tl suolaa (ripsauksen enemmänkin vois laittaa)

2 dl (1 prk) kermaviiliä

4 kananmunaa (minulla isoja)

200 g voita tai margariinia (sulatettuna)

Valmistaminen

  1. Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen. (alkupeäinen ohje 180 astetta) HUOM! uunisi tuntien, jos paistat muutkin kahvikakut 175 asteisessa, niin paista silloin tämäkin, jos olet ollut tyytyväinen kakkujesi ulkonäköön. Jos kakkusi eivät nouse tasaisesti/repeävät pinnaltaan ja haluat korjata asiaa, niin alenna silloin hieman käyttämääsi paistolämpötilaa.
  2. Sulata rasva. Anna sen jäähtyä (ei haittaa, vaikka on haaleaa aineksia yhdistettäessä) muiden valmistelujen ajan.
  3. Voitele (ja jauhota) 2 litran kakkuvuoka. Minä yleensä vaan voitelen.
  4. Yhdistä kuivat aineet: vehnäjauho, sokeri, vaniljasokeri, ruokasooda, leivinjauhe, kardemumma, kaneli ja suola. Sekoita huolellisesti.
  5. Yhdistä kosteat ainekset toisessa kulhossa sekaisin ja kaada kuivien aineiden sekaan ja sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Taikina on löysää. Laita/kaada taikina vuokaan. 
  6. Paista kakku uunin alimmalla ritilätasolla 50-60 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys jo 50 min kuluttua. Kakkuvuoan materiaali ja vuoan muoto vaikuttavat uunin lämpötilan lisäksi kakun kypsymiseen. Kakku on valmis, kun taikinaa ei tartu puutikkuun kakkua kokeiltaessa sen keskiosasta. Älä hötkyile paiston kanssa, ettei kakku jää liian kosteaksi sisältä. Muutaman kerran olen joutunut paistamaan kakkua pidempäänkin mitä tunnin. Joidenkin kahvikakkujen kohdalla nostan paiston loppupuolella paistolämpötilaa paremman paistopinnan saamiseksi.
  7. Anna kakun jäähtyä uunista oton jälkeen muutama minuutti ja kumoa se sitten varovaisesti ritilälle tms.
  8. Vastatehtynä on tämänkin kakun rakenne pehmoinen, vaan säilytettäessä rakenne hieman tiivistyy, kuten monilla sekoitetavilla kakuilla tapahtuu. Kumpi sitten onkaan mielestäsi parempaa? Me syötiin tämä kakku ihan tuoreeltaan, tuskin ehti kunnollaedes jäähtyä.

IMG_20231019_183326_edit_15398220301415.

Uhkarohkeasti laitoin kaiken taikinan 1,8 litran vuokaan.

IMG_20231019_185825_edit_15356854071796.

Näin piripintaan nousee ohjeella tehty kakku 1,8 litran vuoassa (ohje on siis mitoitettu alkujaan 2 litran vuokaan). Hyvin pysyi kakku kuitenkin vuoassa, kun nostin tässä vaiheessa hieman paistolämpötilaa, että tuli pintaan paistopinta nopeammin.

IMG_20231019_231114_edit_15254578132668.

Ohjeella tehty kakku on mehevää, mutta tinttanaksi (raakan oloiseksi) sen ei pidä sisältä jäädä. Kakku ehti tuskin jäähtyä, kun jo leikattiin siitä paksut viipaleet kahvileiväksi. Ohjeen isommilla maustemäärillä tehtynä, tässä on jo ihan kunnolla meidän makuun mausteita.