CIMG4756.jpg

Vaalea kahvikakku, missä on marjoja seassa, on jo pitkään ollut mielikuvana mielessä. Eräässä leivonta-ja ruokaryhmässä oli joku tehnyt mustikkaista kakkua, mutta kommenteissa jotkut kertoivat kakun olevan aika tiivistä. Aika paljon siinä ohjeessa olikin jauhoja. Minun mielikuva marjaisasta kakusta olisi mehmoinen, mehevä, marjat eivät saisi värjätä kakkua ja tietysti hyvän makuinen kakun pitäisi olla.

Otin taasen yhden luottokakku-ohjeeni käsittelyyn, muuntaen siitä mustikkaisen kahvikakun. Mustikka on sen verran mietoa, että tarvitsee minusta jotain makuparikseen. Tällä kertaa en halunnut laittaa kardemummaa, vaikka se sopiikin erittäin hyvin mustikan maun kanssa yhteen. Toinen itsestäänselvyys mustikan aisapariksi on sitruunan maku ja sitä minäkin päädyin kakkuun laittamaan.

 

Sitruunainen mustikka-kahvikakku

(tarvitaan 2 litran vuoka ja ohjeella tulee 1 kpl kakkuja)

250 g huoneenlämpöistä voita (tai margariinia)

3 dl sokeria (voisiko ihan vähän vähentää?)

4 isoa kananmunaa

4½ vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

noin ½  dl maitoa (riippuen sitruunamehun määrästä. nestettä pitää olla yhteensä 1 dl)

1 sitruunan raastettu kuori ja puristettu siivilöity mehu

pikkasen kukkura 1 dl perunajauhoja

2-3 dl mustikoita (jos käytät pakastemustikoita, laita ihan jäisinä, ota ne siis pakastimesta vasta just kun rupeat sekoittamaan niitä taikinaan. Minä laitoin isoimman määrän mukaan ja se on turhankin paljon, laita sinä vähemmän)

Valmistaminen

Esikäsittele kakkuvuoka eli voitele hyvin ja jauhota.

Sekoita vehnäjauho + leivinjauhe + suola.

Pese sitruuna hyvin, raasta ohuelti keltainen kuori ja purista mehu. Siivilöi mehu ja mittaa se. Sitruunamehun määrä vaikuttaa käytettävään maitomäärään. Yhteensä nestettä pitää olla 1 dl. Älä kuitenkaan sekoita sitruunamehua ja maitoa, muuten seos juoksettuu.

Mittaa perunajauhot eri kuolhoon. Anna olla mustikoiden vielä pakastimessa.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri hyväksi vaaleaksi kuohkeksi vaahdoksi.

Lisää rasva-sokerivaahtoon puolet munista, sitruunana kuori ja siivilöity mehu ja puolet vehnäjauhoseoksesta. Sekoita koneella nopeasti sekaisin. Älä vaivaa turhaan, ei haluta sitkoa.

Lisää sitten loput munat, maito ja vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita taas sekaisin. Taikinan pitäisi olla tässä vaiheessa aika löysää.

Sekoita mustikat kulhossa olevien perunajauhojen sekaan. Jos käytät pakastemustikoita, laita ne aina ihan jäisinä perunajauhojen sekaan. Ja sitten ripeästi sekoitat ne  nostellen esim nuolijalla taikinan sekaan. Älä sekoita turhan kauan, että mustikat eivät värjää taikinaa.

Laita kakkutaikina esikäsiteltyyn vuokaan, tasoita pinta. Lusikalla voi pyöräyttää uran kakkuosan keskelle. (pitäisi estää repeämistä?) .

Laita kakku paistumaan noin 160 asteiseen uuniin (kakkuvuoan materiaali vaikuttaa paistolämpötilaan) tavallisen uunin alimmalle tasolle tasalämmölle. Kypsennä kakkua noin tunti. Jos uunisi paistaa epätasaisesti, käännä kakkua paiston aikana. Jos kakkusi on mielestäsi liian vaalea, nosta hieman paistolämpötilaa kypsentämisen loppupuolella. Jos tarpeen, tarkista kakun kypsyys kakkuosan keskeltä puutikulla kokeilemalla. Tikku mihin ei jää raakaa taikinaa = kypsä kakku.

Anna kakun jäähtyä muutama minuutti ennen kumoamista. Ole varovainen kumoamisessa, kakku on lämpimänä todella pehmoinen ja mene helposti rikki.

Jäähdytä kakku ihan kylmäksi. Maku paranee vaan, jos kakku saa tekeentyä edes seuraavaan päivään.

CIMG4743.jpg

Minä laitoin turhankin paljon (3 dl) mustikoita, joten laita sinä vähemmän.esim. reilu 2 dl. Tässä kuvassa jäiset mustikat on jo sekoitettu perunajauhojen sekaan ja se humpsautettu muuhun taikinaan. Sitten vaan ripeästi nostellen sekoitetaan taikina tasaiseksi ja heti taikina vuokaan.

CIMG4745.jpg

 

CIMG4749.jpg

Minä olin keräämässä herukoita, kun tämä kakku oli uunissa. Kerran kävin katsomassa ja totesin taas, ettö kohta meidön uuni sanoo kyllä sopimuksensa irti. Oli taas omia aikojaan nostanut lämmön korkeammalle mitä 160 astetta. Onneksi menin katsomaan, niin kakku ei mennyt tuon tummemmaksi päältä. Tämä kakku ei kohoa niin paljoa mitä esim appelsiinikakku tälla samalla peruskakun ohjeella tehtynä, koska sattumat = marjat vaikuttavat asiaan.

CIMG4752.jpg

Kuten näätte, minun kakussa oli reilusti mustikoita. Runsas mustikkamäärä vaikuttaa kakun rakenteeseen ja leikattavuuteen.

Vaan hyvin tätä pystyi leikkaamaan, eivätkä mustikat olleet painuneet kakun pohjalle, vaikka taikina olikin pehmoista ja mustikoita oli turhankin reilusti kakussa. Leikatusta kakusta unohin näköjään ottaa kuvan, vaikka olin ihan varma, että otin, vaan ei sitä kansiosta löytänyt. Laitan viimeistään maanantaina toisella ohjeella tehdyn mustikkakakun ja siitä muistin just äsken ottaa viipalekuvankin. Nyt saatte vaan uskoa minua, että tämän sitruunaisen mustikka-kahvikakun kakkuviipale on nätti.