CIMG0971-normal.jpg

Tätä porolaatikkoa olen tehnyt kerran aikaisemminkin.... samaa ohjetta pohjana käytin nytkin lisäten laatikkoon porkkanaviipaleita. Pitäs muistaa ostaa palsternakkoja, sillä nekin passaisivat tähän ihan varmasti. Mausteita en taaskaan laittanut kovin kummoisia, sillä laatikosta ei ollut tarkoitus kovin mausteista tullakkaan.

Poro-perunalaatikko (porkkanalisällä)

(alkuperäisen ohjeen mukaan 5:lle syöjälle, vaan ei meillä kyllä olis piisannut noin monelle syöjälle....)

270 g poronkäristyslihaa

2-3  rkl voita tai margariinia

2 isoa keltasipulia (hienonnan tällaisiin yleensä vaan lohkoiksi)

1 tl suolaa lihojen sekaan ( + laitoin päällimmäisen perunakerroksen päälle pikkasen suolaa)

½ tl rouhittua mustapippuria lihojen sekaan

reilu ½ tl paprikajauhetta lihojen sekaan + ripsaus päällimmäisen perunakerroksen pinnalle

n. 750 g kuorittuja perunoita viipaleina (alkuperäisessä ohjeessa 1 pussi (750 g) pakasteperunaviipaleita)

3 kpl porkkanoita kuorittuna ja viipaloituna

2 dl ruokakermaa

2 dl maitoa

2 isoa kananmunaa

(pinnalle korppujauhoja 1-2 rkl..... ei ole välttämätön)

Ruskista rasva pannulla ja lisää jäinen liha. Kääntele kunnes lihapalat irtoavat toisistaan ja ruskista lihat ihan kunnolla. Kuori ja hienonna/lohko sipuli. Lisää sipulit pannulle lihan sekaan ruskistumaan. Mausta seos suolalla ja pippurilla.  Levitä (voidellun) uunivuoan pohjalle puolet huuhdotuista perunaviipaleista. Levitä päälle poronkäriste-sipuli-mausteseos ja sen päälle porkkanaviipaleet. Lisää päälle loput perunat. Sekoita kerma, maito ja munat. Kaada liemi laatikon päälle. Ripotele vielä pinnalle pikkasen suolaa/aromisuolaa + vähän väriksi paprikajauhetta. Paista n. 200-asteisen uunin alatasolla reilu tunti-1½ tuntia tai kunnes perunat ovat kypsiä.... pakasteperunoista tehtäessä on alkuperäisessä ohjeessa kypsymisaikana n.1 tunti.  Paiston aikana voi lastalla hieman painella päällimmäistä kerrosta muiden sekaan.... tosin oikein rapsakan ruskeiksi paistunut pintaperunakerros on minusta ihanaa... Kypsentämisen loppupuolella kannattaa myös katsoa josko lämpötilaa laskisi 175 asteeseen, jottei pinta turhaa kuivu ja tummu liian mustaksi.... kunnon paistopinta pitää tällaisessa laatikkoruoassa kylläkin olla.

 

CIMG0956-normal.jpg

Uuniin....

CIMG0958-normal.jpg

ja laatikko paistuttuaan n.200 asteisessa uunissa tunnin ja vartin... lämpöä vähän pienemmälle, jos ei ihan näin ruskeasta rapsakasta pinnasta tykkää tai folio/kansi päälle loppupuolella kypsentämistä.

CIMG0972-normal.jpg

Hyvälle maistui laatikko miedosti sokeroidun puolukkasurvoksen ja salaatin kera.