IMG_20220211_075220.jpg

Pitkästä aikaa tein ystävänpäiväksi pikkuleipiä, mitkä sitten jakelin lähipiirille. Ohje on ihan perus muropikkuleipätaikina, mistä voi pursotella minkä mallisia pikkuleipiä haluaa. Minä halusin tehdä kiharamallia.

Minä tein tuplamäärän alla olevaa taikinaa ja siitä tuli lähes 50 kpl isoja pikkuleipiä.

Pursotetut kiharapikkuleivät

(ohjeella tulee lähes 25 kookasta pikkuleipää. Paistetun pikkuleivän mitat 7cm x 5cm)

200 g voita (tai margariinia)

1 dl sokeria (tällä määrällä ei tule kovin makeita pikkuleipiä)

1 iso muna

n. 4 dl vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)

1 tl leivinjauhetta

1-2 tl vaniljasokeria

(ripsaus suolaa, ainakin jos rasvaksi laittaa margariinin)

Koristeluun sulatettua tummaa/maitosuklaata ja kookoshiutaleita tai halutun värisiä nomparelleja/strösseleitä

Valmistaminen

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi, pehmeäksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää seokseen muna ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi.

Pursota ja paista koepikkuleipä varmistaaksesi jauhojen sopiva määrä -> pikkuleivän tulee levitä hieman paistossa, mutta pursotusjäljen pitää näkyä kuitenkin pikkuleivässä. Ja tietenkin koepikkuleivän on oltava sen mallinen mitä aikookin tehdä. Jos pikkuleipä leviää mielestäsi liikaa, lisää vähän jauhoja ja paista uusi koepikkuleipä. Jos pikkuleipä ei jostakin kumman syystä leviä (tuolla jauhomäärällä niin ei saisi käydä), lisää taikinaan muutama pisara kylmää vettä.

Muotoile pikkuleivät halutun mallisiksi ja paista ne n.180 asteisessa uunissa keskitasossa kypsiksi -> nätin kullankeltaisiksi/vaalean ruskeiksi. Jos uunisi paistaa voimakkaammin pohjalta, laita pellille 2 leivinpapaperia päällekkäin. Leikkaa leivinpaperi pellin pohjan kokoiseksi, niin ei tule vänkyrä pikkuleipiä.

Ole varovainen paistossa, tummuvat helposti liikaa. Nosta pikkuleivät jäähtymään tasaiselle alustalle, älä jätä niitä kuumalle pellille.

Koristele pikkuleivät esim.kastamalla pikkuleivän pitkä sivu sulatetussa suklaassa ja ripottele koristeet kostean suklaan päälle. Sulatetun suklaan voisi myös pursottaa/spritsata koko pikkulevän päälle ohuena pursotuksena.

Anna pikkuleipien jähmettyä rauhassa huoneenlämmössä. Minä koristelin pikkuleivät iltamyöhällä ja pakkasin seuraavana aamuna.

IMG_20220210_212336.jpg

Minä pursottelin tarkoituksella pikkuleivät paksulla avoimella tähtityllalla, koska halusin näistä isoja. J

Juhlapöytään en näin isoja tekisi.

Pikkuisen tiheämpään laitoin osan, niin tuplataikinasta tehdyt kiharat mahtuivat paistumaan kolmelle pellille.

IMG_20220210_224607.jpg

Ja ei, suklaata ei ole temperoitu. Ihan vaan sulatettu ja siinä kastoin pikuleivän pitkän sivun ja pyyhkäiisn veitsellä alapintaa siistimmäksi.

IMG_20220211_075208.jpg

Osan pikkuleivistä jätin ilman kookoshiutaleita, koska en muistanut tykkäävätkö kaikki kookoksen mausta. Tosin ei se paljoa pikkuleivän kokonaismaussa maistunut. Suklaiset murokiharat jakelin ystävänpäivän kortteina ystäville.

IMG_20220211_075150.jpg

Esim täältä löytyy onnenkenkäpostaus, missä olen käyttänyt samalla ohjeella tehtyä taikinaa. Onnenkengistä tein vain puolta pienempiä mitä näistä kiharoista.