IMG_20230825_180517_edit_11311599283548.

Vatkattuja puuroja ei ole tullut tehtyä kovin usein lähiaikoina. Nyt kuitenkin mustaherukkaisen vispipuuron mieliteko tuli niin isoksi, että tekemään oli ruvettava.

Minulla tehtävän puuron määrän ratkaisi pakastamani mustaherukkapussillisen paino reilu 300 g. Se piisaa hyvin reilusti yli litran nestemäärään. Jos tykkää miedomman makuisesta puurosta niin litralle nestettä piisaa 200-250 g mustaherukoita + 1½ dl mannasuurimoita, sokerit maun mukaan.

Minä tein kuvissa olevan mustaherukkapuurokattilallisen näillä suhteilla. Puurosta tulee reilusti mustaherukalle maistuvaa.

Vatkattu mustaherukkapuuro (mustaherukkavispipuuro)

325 g perattuja mustaherukoita (minulla pakastettuja)

1,3 litraa vettä

noin 1,5 sokeria (lisää maisteltuasi, minä lisäsin puuron vatkausvaiheessa vähän lisämakeutta)

ripsaus suolaa

2 dl tavallisia mannasuurimoita

(1-2 tl vaniljasokeria...tällä kertaa laitoin)

IMG_20230825_152136_edit_4235474297549.j

Valmistaminen

Laita kattilaan puhdistetut mustaherukat, sokeri, ripsaus suolaa  ja vesi. Anna kiehua noin 5 min.

(Siivilöi herukoiden kuoret, jos haluat lopputuloksen olevan samettisen pehmeää….minä en tee tätä vaihetta koskaan)

Lisää mannasuurimot kiehuvaan seokseen koko ajan vatkaten esim. käsikäyttöisellä kierre/pallovatkaimella.

Anna puuron kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia välillä pohjaa myöten hyvin sekoittaen. Maistele puuron makeus mieleiseksi. Lisää vaniljasokeri, jos tykkäät sitä tällaisissa käyttää. Makeutta voi vielä lisätä vatkaamisvaiheessakin.

Jäähdytä puuro (kylmässä vedessä) haaleaksi/kylmäksi ja vatkaa sitten puuro kuohkeaksi vaahdoksi. Puuron makeutta ja sakeuttakin voi vielä venkslata vatkaamisvaiheessa. Maistella sitä kannattaa ilman muuta. Kaada puuro tarjoiluastiaan ja ripottele sokeria, ettei se kuoretu tai säilytä puuro kannellisessa astiassa.

HUOM! puuron vatkaamisen voi toki aloittaa jo kuumana, mutta vatkautumisessa menee vaan enemmän aikaa (yleiskoneella toki helpompaa). Jotkut keittävät puuron valmiiksi jo edellisenä päivänä ja jääkaappisäilytyksen jälkeen vaahdottavat sen.

Jääkaappisäilytyksessä vatkatun puuron rakenne muuttuu (eli kuohkeus kärsii/laskeutuu) ja jotkut vatkaavat sen uudelleen vaahdoksi ennen syömistä. Me syödään kylmässä säilytetty puuro sellaisenaan, vaikkei se enää niin kuohkeaa olekkaan.

IMG_20230825_171345_edit_11454385777035.

Vähän venslasin puuron makua vielä vatkaamisvaiheessakin lisäten sokeria ja pikkuisen suolaakin laitoin lisää. Puuroa kannattaa maistella vielä tässäkin vaiheessa. Puuroa voi myös löysyttää tarpeen mukaan vielä tässäkin vaiheessa lisäämällä vettä/mehua.