IMG_20241125_153700_edit_2364226338576.j

Blogiarkistossa on jo ennestään pari talkooväenpiirakka nimistä makeaa piirakkaa (tai simsalabim-piirakka joissakin lähteissä), mutta lupasin testata ohjetta hieman isompana. Tälllä kertaa tein omena-raparperipiirakan. Toki pohjan päälle voi laittaa muitakin makua antavia aineksia. Marjoja tulee käytettyä talvisaikaan paljon kiisseleissä yms, niin niitä en nyt tähän halunnut käyttää.

Talkooväen piirakasta näkyy myös ohjeita missä munat ja sokeri vaahdotetaan ja siihen lisätään muut ainekset, mutta minä olen tottunut tekemään tämän vain sekoittamalla ainekset ja niin aion tehä jatkossakin.

Tämän kokeilupiirakan pohjan ohjeen otin Kotikokki-sivustolta.

Tässä postauksessa näkyvä pulska talkooväen piirakka valmistui alla olevalla ohjeella.

Talkooväen omena-raparperipiirakka

(minulla on 50 cm uuni ja kuvassa olevan pellin koko on 34 x37 cm. Ohjeella tehtynä tulee paksu piirakka tuon kokoiselle pellille (paksuus kypsänä reilu 4 cm), joten pohja-ohjeen pitäisi riittää myös 60 cm uunin pellille, tällöin tulee vaan ohuempi piirakka. Tosin jotkut tekevät 60 cm uunin pellille 1,2 litraa jauhoja olevalla ohjeella.)

Taikina

6  kananmunaa

5 dl sokeria (HUOM! alkuperäisessä ohjeessa on 6 dl, mutta meille olis ollu ihan liian makeaa piirakkaa....makuasia!)

1 litra ( = 10 dl) vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)

5 tl leivinjauhetta

3 tl (=1 rkl) vaniljasokeria

suolaa reilu ½ tl -> oma lisäykseni, kannattaa ehdottomasti laittaa, terävöittämään makuja

4 dl voita sulatettuna (eli sulamaan pitää laittaa noin 375 g, toki margariinikin käy)

3 dl maitoa

(taikinaa voi myös maustaa eri tavoin esim lisäämällä jauhettua kardemummaa 2 tl -> maistuu jo ihan reilusti pohjassa. Tämän jätin nyt pois)

Lisäksi tarvitaan

Oman valinnan mukaan makua antava raaka-aine 1 litra -> enemmänkin (jos käytät pakastemarjoja, voi ne laittaa jäisinä)

Minä laitoin tähän piirakkaan 2 oikein isoa jouluomenaa kuorittuna ja kuutioituna pieneksi + 5-6 dl pakastettuja raparperin palasia jäisinä. Ja pinnalle ripottelin kanelia ja 3-4 rkl sokeria

Valmistaminen:

Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa (minä sekoitan tällaiset taikinat pallovatkaimella alusta loppuun)

Lisää kaikki loput ainekset (toki märät ainekset voisi sekoittaa ensin keskenäänkin) ja sekoita HETI taikina tasaiseksi . Älä vaivaa turhaan taikinaa, sen verran vaan, että on tasaista.

Levitä taikina leivinpaperoidulle (minä laitan aina 2 paperia päällekkäin ja nyt laitoin leivinpaperista varalta korotusreunat pidemmille sivuille) syvälle pellille, ihan reunoihin asti tasaiseksi. Hyvin helposti piirakka kohoaa keskeltä paksummaksi.

Levitä päälle makua antava aines, minkä nimistä piirakkaa nyt teetkään. Laita makua antavaa ainesta ihan reunoille asti. Ripottele pinnalle sokeri ja mausteet. (Myös rasva-sokeri-vehnäjauho muruseos kävisi tähänkin oikein hvyin pinnalle ennen paistoa.)

Paista piirakka (ihan vähän alle) 200 asteisessa uunissa tasalämmöllä keskitasossa 35 - 45min. Kuvan piirakka paistui 45 min, koska pellilleni tehtynä on paksu piirakka. Paiston loppupuolella alensin hieman lämpöä.

Jos epäilee kypsyyttä, silloin ainakin kannattaa kokeilla kypsyys puutikulla piirakan keski-osasta. Kun tikkuun ei tartu kosteaa taikinaa = kypsä piirakka tai kakku. Muruja tikkuun voi toki tarttua, mutta jos siihen tarttuu kosteaa taikinaa, on kypsennystä vielä jatkettava. Älä kuitenkaan paista piirakkaa turhan kuivaksi.

IMG_20241125_113451_edit_2298595996101.j

Tämän näköisenä meni piirakka uuniin. Pitkillä sivuilla on siis korotusreunat leivinpaperista. Koska piirakka on paksu, joutui se paistumaan pidempään....minulla oli kaikkinensa noin 45 min uunissa. Loppupuolella alensin paistolämpötilaa vähän ja uunini tuntien, laitan aina 2 leivinpaperia pellille päällekkäin tällaisissa mitkä joutuvat paistumaan pidempään.

IMG_20241125_154211_edit_2386800114245.j

Ei taaskaan maltettu antaa piirakan ees jäähtyä kunnolla, kun jo piti leikata sitä, että pääsi maistelemaan.

Makeus oli meille passeli, kun ei tykätä kauhean makeasta. Kardemumman maku sopisi meille tähänkin piirakkaan oikein hyvin, mutta nyt jätin sen tarkoituksella pois. Tästä kokeilusta piisasi kahdelle ystäväperheellekkin maistiaisia.