IMG_20211025_110505.jpg

Vuosia/vuosikymmeniä sitten tuli näitä kirsikkapullia tehtyä/teetätettyä muutamia kappaleita. Nyt nämä ovat olleet unholasa monta vuotta. Jokunen aika sitten teki mieli oikein retroilla, kun kirsikkatölkkejä oli kertynyt kaappiin useampia.

Tein 2x taikinan vanhalla perinteisellä ohjeella muuten, mutta nykyisin laitan ehdottomasti suolaa taikinaan ja pullista tulee entistä paremman makuisia.

Tässäpä päivitetty kirsikkapullien ohje. Periaatteessa ihan sämä ohje mitä tämä, mutta olen muokannut sitä enemmän nykyisen itseni ohjeeksi sopivaksi.

Kirsikkapullat

(Tästä annoksesta tulee noin 25 vuokapullaa. Kuvan pullissa on vuokina Fredmanin pullavuoka,)

Taikina

150 g voita (tai leivontamargariinia )

6 dl vehnäjauhoja

2 kananmunaa

2 rkl sokeria

1 dl kylmää maitoa 

50 g tuorehiivaa

Lisäys: nykyisin lisään aina taikinaan vähän suolaa (noin ½ tl) ja pullista tulee vieläkin herkullisempia

Täyte

100 g voita (tai leivontamargariinia )

100 g tomusokeria (=2 dl)

1 rkl vaniljasokeria (kyllä vanilliinisokerikin käy)

Voiteluun kananmunaa

Koristeeksi punaisia säilykekirsikoita 1 pieni prk + raesokeria

 

Valmistaminen

Nypi jauhot ja paloiteltu kova rasva käsin ryynimäiseksi seokseksi

Vatkaa munat ja sokeri ja suola niin että rakenne rikkoontuu ( ei siis vaahdoksi)

Liota hiiva kylmään maitoon….juu, kyllä se liukenee

Yhdistä jauho-rasvaseokseen munasokeriseos ja hiivamaitoseos ja sekoita käsin tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa taikinaa paljoa, jotta ei tule sitkoa. Taikinan on tietenkin oltava yhtenäistä, tasaista.

Jätä taikina kohoamaan huoneenlämpöön peitettynä siksi aikaa kun teet täytteen

Valmista täyte: vatkaa rasva vaahdoksi ja lisää sokerit ja jatka vaahdottamista kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Ension hitaalla nopeudella, ettei tomusokeri pöllyä pitkin keittiötä.Täytteen on oltava notkeaa, kuohkeaa, pehmeää, jotta sen saa levitettyä pehmeälle taikinalevylle.

Levitä paperiset muffinssivuoat pellille. Vähemmällä peltien pesulla pääset kun laitat vuokien alle pellille leivinpaperin, koska paiston aikana täyte voi joskus hieman pursuta pellille asti

Jätä kohaoamisvaraa. Minä laitan 16 kpl pellille kts kuva.

Kaulitse taikinasta suorakaiteen muotoinen ( noin 25 cm x 80 cm ) levy ja levitä kaikki täyte sille ja rullaa levy rullaksi ja nipistele liitoskohta kiinni. Jos käytät isompia vuokia, silloin pitää tehdä pulskempi rulla.

Leikkaa rulla noin 3 cm pätkiksi ja nosta ne paperisiin leivos/muffinssivuokiin leikkauspinta ylöspäin ja jätä pullat kohoamaan peitettynä huoneenlämpöön. Minä laitan ekan pellillisen aina kohoamaan liesien päälle, missä on lämpimämpi paikka, koska uuni on jo kuumenemassa, eikä sitä lopputuloksesta huomaa.

(Yleensä siis sanotaan, ettei nypitystä taikinasta tehtyjä leivonnaisia suositella kohottaqmaan lämpimässä paikassa, ihan rakenteen takia, vaan tämäkin taitaa olla niitä asioita, että näin on joku joskus kirjoittanut. Minähän kyseenalaistan kaikkia asioita, mitkä eivät tunnu maalaisjärrkeen passeleilta)

Sinä aikana, kun pullat kohoaa, valuta säilykekeirsikat hyvin ja laita ne puolikkaina vielä paperin päälle/siivilään kuivumaan.

Tsekkaa pullien kohoamista, ettet ylikohota niitä, muuten tulee reikäisiä pullia paistuneena. Kts kuva uuniin menevistä pullista.

Voitele kohonneet pullat kananmuna-tilkkanen vettä seoksella ja pane jokaiseen pullaan koristeeksi puolikas säilykekirsikka ja raesokeria

Paista pullat 200 - 225 asteisessa uunissa  keskitasossa tasalämmöllä  kauniin ruskeiksi (15-20 min pullien koosta ja uunin lämpötilasta riippuen ja toki oma mieltymyskin vaikuttaa. Minä paistan pullatkin aika ruskeiksi)

Anna pullien jäähtyä. Tällainen pulla missä on paljon hiivaa ja vähän sokeria, ei ole koskaan parhaimmillaan lämpimänä, kuten tavallisesta pullataikinasta tehty pulla on. Joskus on ollut ajatus kokeilla näitäkin pienemmällä hiivamäärällä, vaan en ole saanut vielä aikaiseksi.

IMG_20211025_085042.jpg

Tein ophjeen tuplana, siki taikina jaettuna kahteen osaan. Jos teet yksinkertaisesta oheesta yhden pötkylän, tarvitset noin metrin työtilaa.

IMG_20211025_085223.jpg

Kun pullat kohoavat, vuoka täyttyy. Pullarinkula laitettava keskelle vuokaa, etteivät tule vänkyräpulliksi. Niitäkin aina mahtuu muutama isompaan satsiin, vaan samalle ne maistuvat.

IMG_20211025_093940.jpg

Nämä pullat ovat menossa jo uuniin,. missä kohoavat lisää. Kirsikkaa kannattaa hieman painaa pullaan, ettei lähde pullan kohotessa liikkeelle. Ensin munaseoksella voitelu.

IMG_20211025_095512.jpg

Sama pellillinen pullia paistuneena. Minä laitan siis papaerin pellille ihan siksi, että pääsen vähemmällä peltien pesulla. Se ei ole siis välttämätön.

IMG_20211025_110924.jpg

Jäähtyneitä kirsikkapullia iso kasa. Lämpiminä ei saa kasata päällekkäin, etteivät alimmat litisty.

Pakastaa kirsikkapullat voi ihan hyvin, paperivuoka vaan tahtoo joskus irrota ja kostua rumaksi. Joskus tämäkin asia kismittää ja toiste sitten taas ei. Joskus otan pullat vuoasta pois kokonaan ennen tarjoamista tai jopa laitan poisotetun vuoan tilalle uuden vuoan.