CIMG2887.jpg

Tämän tapaisista nopeista herkuista voi vain todeta, että hyvällä lapsella/herkulla on monta nimeä, kuten otsakkeesta näkyy. Ja tuossa on mainittu vain muutamia nimiä.

Minulla on samantapaisten ohje aikaisemmin laitettuna täällä, rottosten nimellä. 

Nesteenä näissä voi olla maito, piimä, kermaviili, happameksi mennyt kerma. Sekaan munia sitomaan taikinaa, maustetaan sokerilla ja suolalla ja sekoitetaan taikinaksi vehnäjauhojen kanssa. Kohotusaineeksi käytetään soodaa, jos taikinassa on hapanta. Jos taikinan tekee tuoreeseen maitoon, kohotusaineeksi pitää vaihtaa leivinjauhe, ettei tule pahan makuisia, värivirheellisiä. Tai jos nyt vaan ei tykkää soodan mausta, niin silloin kannattaa laittaa leivinjauhet kohotusaineeksi. Minä maustoin oman mökötaikinan vielä jauhetulla kardemummalla.

 

Mököt

2 dl hapanta kermaa (tai piimää, kermaviiliä yms)

1½ -2 dl sokeria (minä laitoin pienenmmän määrän ja oli ihan riittävästi, jopa vähempikin olisi minulle piisannut)

2-3 kananmunaa (laitoin isoja 2)

½ tl suolaa (aluksi)

2 tl soodaa (ensi kerralla laitan vähemmän, max 1½ tl)

noin 4 dl vehnäjauhoja

(minä laitoin vielä mausteeksi kardemummaa)

Lisäksi tarvitaan voita paistamiseen

Sekoita taikinan kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi. Maistele taikinaa. Lisää suolaa, jos siltä tuntuu. Huomioi kuitenkin, että jos paistat voissa, tulee suolaisuutta siitäkin yllättävän paljon.

Paista voisella lettu/ohukaispannulla miedolla lämmöllä mököt kypsiksi. Rasvaa on oltava pannulla ihan kunnolla, reilusti. Minä tykkään paistaa mököt/rottoset ihan tavallisella paistinpannulla 3-4 kpl kerralla. Kts kuvia. Minusta nimenomaan muoto mikä on  ei niin tasaisena, on paljon mukavampi mököissä mitä säntillisen malliset lettupannulla paistetut. Mutta jokainen voi valita missä paistaa. Tärkeää on mieto lämpö (minulla levy oli koko ajan 3 tai 4 , suurin olisi ollut 6), ei saa hötkyillä paiston ja kääntämisen kanssa. Kun paistamattomalle puolelle nousee pieniä kuplia, on mökö kääntövalmis. Ja kun rupeaa kääntämään, ei siinä kannata enää epäröidä. Paistinlasta vaan mökön alle ja humpsauttaa mökön toisin päin. Kääntämisen jälkeen kannattaa pannulle lisätä voita, jotta toinenkin puoli paistuu kunnolla.

Sitten vaan mököt pois pannulta, kun ovat kauniin ruskeita molemmin puolin ja tuntuvat kevyiltä lastalla nostettaessa. Jos pannulle on jäänyt murusia, pyyhkäisee ne pois ja uusi rasva + uudet mököt vaan paistumaan. Kaiki tämän tyyppiset ovat parhaimmillaan vastapaisettuina haaleina, mutta ei nämä pöljämmän makuisia ole myöhemminkään, kun lämmittää niitä hetkisen. Meillä syödäään nämäkin ihan tämmöisenään, ilman mitään lisäkkeitä. Siksikin laitoin lisämausteeksi kardemummaa. Lisäkkeeksi toki sopivat kaikki hillot, soseet, kermavaahto, jäätelö jne.

CIMG2861.jpg

Mököt kohoavat reilusti paistamisen aikana, joten liian lähekkäin niitä ei kannata laittaa. 3 isompaa tai 4 pienempää mahtuu tavallisen kokoiselle paistinpannulle paistumaan. Liian kuumalla ei saa lämpö olla, jotta mökö ehtii kypsymään myös sisältä. Kun paistamattomalla puolella näkyy pieniä kuplia, on mökö valmis käännettäväksi.

CIMG2872.jpg

Parhaimmillaan mököt ovat vastapaistettuina, vielä haaleina.

Tässä vielä toisen ohjeen ainesuhteet. kkp = kahvikuppi

Äkäset

2 munaa

1 kkp sokeria

1 kkp hapankermaa (tai piimää, kermaviiliä, maustamatonta jogurttia)

1 tl soodaa

2-2½ kkp vehnäjauhoja

CIMG2896-001.jpg

Millähän nimellä sinä vastaavat tunnet?

Mimmin lisäys 30.7.20. Ainakin tällaisia nimityksiä on tullut lisää esille,

mokkuja, mokkoosia, tolleroita, suudapullia, moffanoita, tohonaksia, norjalaisia, kaltiaisia, töppösiä