CIMG8752-003.jpg

Piimäpannukakkua on ollut tarkoitus tehdä jo pidemmään aikaa, vaan aina on jotain muuta tullut tehtyä. Eilen keittelin miehille ruoaksi kabanossikeittoa, leivoin perunarieskaa ja viimeinkin tein myös piimäpannaria jälkkäriksi kahvin kanssa. Tarjosin sitä miehille ensin ja kerroin vasta sitten mitä siinä oli nesteenä. Kumpainenkaan syöjämiehistä eivät ole piimänjuojia, vaan pannari maistui heille hyvin. Meillä oli lisänä vaan mansikka-omenasosetta jaa sekaan laitoin pakastemansikoita tai valinnaisesti kevyesti sokeroituja lakkoja.

On olemassa piimäpannukakkuohjeita, missä koko nestmäärä on piimää ja toisaalta sellaisia missä puolet nesteestä laitetaan maitoa tai vettä. Tämä minun ohjeeni on siltä ja väliltä. Kardemummaa oli monissa ohjeissa, mutta sitä en halunnut tähän laittaa, vaikka kardemummafani olenkin. Jos sitä haluaisi laittaa, niin 1 tl on jo ihan maistuva määrä pellillisen kokoiseen pannariin. Piirakkavuoallisen pannaria saa tehtyä puolikkaalla ohjeella. Tai pienemmän pannarin voi paistaa myös airfryerillä.

Minä säädin ohjeen omalle pellilleni sopivaksi, mutta 60 cm uunilla omistajat tekevät varmaankin vähintään litrasta nestettä pannaritaikinan. Ohjeen lopussa on ainesuhteet tämänkin kokoiseen.

Suolamäärissä on huikean isoja eroja. Joissakin litran taikinoissa on vain ½ tl suolaa ja vastaavasti 5 dl taikinassa on suolaa kukkura tl. Minä kallistun tämänkin pannarin kohdalla reilusuolaisuuteen. Sokeria ei ole mikään pakko laittaa, tosin ohjeen sokerimäärällä ei tule makeaa pannaria, sillä hapan neste "syö" makeutta.

Tekemäni piimäpannari syntyi tällaisella ohjeella.

Piimäpannukakku

(ohjeella tulee 50 cm uunin pellillinen, pellin koko 34x37 cm)

5 dl piimää (nesteiden suhdetta voi muuntaa, mutta ainakin puolet kannattaa piimää laittaa)

3 dl maitoa

3 isoa kananmunaa

4 dl vehnäjauhoja

50 g voita sulatettuna

4 rkl sokeria

1 kukkura tl suolaa (älä vaan vähennä, voisi olla hieman enemmänkin)

Valmistaminen

Sekoita piimä, maito ja munat kulhossa. Lisää kaikki muut ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Minulla käytössä pallovatkain. Anna taikina turvota 15 minuuttia.

Kaada taikina korkeareunaiselle uunipellille leivinpaperin päälle.

Paista pannukakku 200 asteisessa tavallisessa uunissa keskitasossa noin 30 minuuttia. Pannarin pitäisi olla pinnalta kauniin ruskea ja pohjallakin pitää olla kunnon paistopinta.

Anna pannarin jäähtyä hetkinen ja leikkaa se sitten annospaloiksi. Minä leikkaan pellillisen 16 palaan.

Tarjoa piimäpannari hillon/marjojen kanssa. Lisänä voi vielä tarjota kermavaahtoa tai jäätelöä.

CIMG8682.jpg

Jos sinulla on 60 cm uuni, tee pannaritaikina ainakin litrasta nestettä

(esim. 6 dl piimää + 4 dl maitoa + 4 isoa kananmunaa + 5 dl vehnäjauhoja + 75 g voita sulana + 5 rkl sokeria + 1½ tl suolaa)

CIMG8690.jpg

Piimäpannaria pitää tehdä pian uudemman kerran, sillä tästä ei riittänyt kellekkään ystävistä maistiaisia, kun oltiin loppasuuna oma porukka.

CIMG8092.jpg

Yhtenä päivänä, kun muu ruoka oli jo melkein valmista, päätin tekaista pienen tavallisen pannarin airfryeriin/airiin/pöhöttimeen/töhöttimeen.

Tuossa irtopohjavuoassa on 2 dl tavallinen pannaritaikina eli siis 2 dl maitoa, ripsaus suolaa ja sokeria, vehnäjauhoja 1 hieman kukkura dl, rasvasulaa reilu1 rkl ja 1 kananmuna. Leivinpaperin pingotin irtopohjavuoan pohjalle ja sipaisin rasvalla vuoan alareunan. Meidän airi on OBH Nordika ja siinä ei ole paras mahdollinen ilmankiero pohjapuolella, joten jos pohjalle haluan kunon paistopinnan ja minähan haluan, niin pannari on käännettävä. Yläkuvassa alkutilanne. Lämpötila oli 180 astetta ja kokonaisaika paistoaika lähenteli 15 minuuttia, en niin tarkkaan aikaa laittanut merkille. Lämpötilahan airissa laitetaan 20-25 astetta alhaisemmaksi mitä tavallisesa uunissa.

CIMG8095-001.jpg

Ja tässä pannari on käännettynä ja laitettu irtopohjavuoan pohjaosassa (ilman leivinpaperia) paistumaan toiselta (eli siis tässä näkyvä puoli) puolelta. Tämä oli sen verran kookas pannari, etten rohjennut humpsauttaa tätä paistumaan pohjapuolelta airin omalle ritilälle, kuten teen pienemmille pannareille. tehokkaammissa/isommissa/uunimallisissa airfryereissä on ilmankierto parempaa, eikä kääntämistä tarvita.

CIMG8099.jpg

Sinä aikana kun söimme muuta ruokaa, valmistui airissa pieni pannari. Hyvää mehevää pannaria oli, vaikkei kaikkein kaunein paistopinta tällä kertaa tullutkaan.