IMG_20210206_114052.jpg

Parisen viikkoa sitten, kun tein kaalilaatikkoa, halusin kokeilla erilaista versiota. Tässä laatikossa ei ole riisiä, eikä mitään vastaavaa, eikä porkkanaakaan. Nestettä laitoin laatikkoon vähän, osaksi lihalientä ja osaksi ruokakermaa. Munia on vähän seassa pikkasen sitomaan aineksia yhteen. Tämä ei siis ole varsinaisesti mikään munamaitoinen versio.

Paistumaan aioin laittaa laatikon 4 litran vuokaa, vaan olisi tullut liian täyteen, joten kokeilin uudehkon uunin todella korkeareunaisen pellin toimivuutta tällaisen paistoastiana. Makeille piirakoille yms tuo pelti on ihan liian korkea. Pellille mahtuisi vieläkin isompi määrä laatikkoa kypsymään.

Minä laitoin laatikon uuniin ja lähdin Daven kanssa pitkälle lenkille (reilu 1½ tuntia), joten en ollut seurailemassa kypsymistä. Onneksi hyvät tuoksut tulvivat vastaan jo ulko-ovelle, eikä mitään katastrofia ollut tapahtunut.

Kaalilaatikko ilman riiisä

(Huom! ohjeella tulee iso määrä laatikkoa, noin 4½ litraa seosta paistamattomana)

2½ kg valkokaalia (puhdistamaton paino)

4 dl vettä

1 lihaliemikuutio

noin 1 dl tummaa siirappia

noin 1 tl paprikajauhetta

noin 1 rkl soijakastiketta

2-3 tl kuivattua meiramia

noin ½ tl jauhettua valkopippuria

muutama kierros mustapippuria myllystä

suolaa aluksi 1½ tl

900 g nauta tai nauta-sika jauhelihaa (minulla pelkkää nautaa)

3 isoa keltasipulia hienonnettuna

4 dl kermaa/ruokakermaa (tai tämäkin määrä lihalientä)

2 isoa kananmunaa

(pinnalle voinokareita (jahalutessaan korppujauhoja, en laittanut tällä kertaa))

Valmistaminen

Laita vesi isoon kattilaan ja sekaan kaikki mausteet ja jätä se kuumentumaan.

Puhdista kaali ja hienonna se ja lisää kattilaan pehmenemään. Liata kansi päälle ja sekoittele aina vlöillä.

Paista sinä aikana jauheliha erissä  ja lisää kattilaan.

Freesaa sipulit ja lisää kattilaan.

Anna talvikaalin hautua kaikkiaan noin puolisen tuntia.

Maistele seosta ja lisää makuja tarpeen mukaan.

Vatkaa munien rakenne rikki ja yhdistä kerman kanssa ja lisää seos kaalin sekaan. Seoksen pitäisi tuntua aika kuivalta, mutta kypsyessään siitä kyllä tulee ihan mehevää laatikkoa. Maistele vielä seosta ennen paistumaan laittamista. Jos haluaisi, voisi seosta kypsentää lautasella/kupissa mikrossa ja näin saisi kypsän ruoan maun selville. Minä en nyt tätä vaihetta tehnyt.

Laita laatikko isoon uunivuokaan/pellille tai pienempiin astioihin. Seosta tulee ohjeen mukaisilla aineilla noin 4½ litraa. Laita voinokareita pinnalle lisämakua antamaan ja halutessaan vois vielä laittaa rapsakan pinnan takia korppujauhoja pintaan.

Minä paistoin laatikon uunin korkeareunaisella pellillä.

Kypsennä laatikkoa noin 175 asteisessa uunissa 1½ - 2 tuntia. Laita tarvittaessa kansi/folio vuoalle. Jos tykkää oikein ruskeasta pinnasta, voi lopussa nostaa lämpöä korkeammaksi.

IMG_20210206_101725.jpg

Uuniin laatikko meni tämän näköisenä.

IMG_20210206_114052.jpg

Ja lähes kahden tunnin uunissa olon jälkeen laatikkopellillinen näytti tältä.

Laatikon pinta olisi omaan makuuni voinut ruskistua hieman enemmän. Jos olisin ollut kotosalla, olisin nostanut lopussa hieman uunin lämpöä oikein tumman pinnan saamiseksi. Vaan tulipa tämä syötyä tämmöisenäkin.