CIMG5270.jpg

Kasakkakeitto on odottanut pääsyä meidän lautasillemme jo pitkään. Aina on tullut valkokaalista tehtyä laatikkoa, perinteistä kaalikeittoa tai pataa, vaan viimeinkin oli kasakkakeiton aika. 

Kasakkakeiton pääraaka-aineksia ovat valkokaali, pekoni, smetana ja mausteet. Olis tehnyt niin mieli laittaa keittoon vielä paprikaa, mutta keittoa oli syömässä muutama, jotka eivät niin paprikasta välitä. Porkkanaa lisässin keittoon ihan värin takia. Ja kait kasakat porkkanoitakin syövät. Suola/maustekurkkulisää mietin keittoon, vaan en sitten kuistenkaan laittanut. Makuja laitoin paljon enemmän mitä alkuperäisessä ohjeessa. Keiton väri olisi jäänyt aika haljakaksi, joten vaalensin sitä vielä kermalla ja sulatejuustolla.

Alkuperäinen ohje, mikä minut innoitti kasakkakeittoa kokeilemaan löytyy täältä.

Alkuperäinen keitto-ohje on litra kaalia + 1 pekonipaketti ja litra vettä. Vaikka tekisit alkuperäisellä ohjeella, niin lukaise kuitenkin tämä minunkin ohje, sillä tuo alkuperäinen on minusta ainakin hyvin curryinen ja muuten mieto maultaan. Minä lisäilin keittoon lisämakuina vaikka mitä. Alkuperäinen keitto on hvyin voimakkaastii currylla maustettua ja se kun ei meillä ole kanssasyöjän lempimauste ollenkaan, laitoin curryä huomattavasti vähemmän ja muita makuja enemmän. Koska halusin keitosta sakeampaa mitä alkuperäisessä kuvassa keitto näytti olevan, laitoin siihen suhteessa enemmän kaalia.

 

HUOM! Alla olevalla ohjeella tulee iso kattilallinen keittoa.

Kasakkakeitto

(valmista sakeaa keittoa noin 4 litraa)

2 litraa vettä

2½ litraa valkokaalia pieninä suikaleina (yksi oikein iso kaali, kun mittaat kaalisuikaleet, paina ne ihan kunnolla litran mittaan, mitat saavat olla kukkuroita)

2 lihaliemikuutiota tms.

suolaa (+aromisuolaa?)

mustapippuria myllystä paljon

sipulijauhetta (laitoin 2 tl)

4 porkkanaa pieninä suikaleina

2-3x170 g pkt pekonia -> suikaloi (minä laitoin 3 pkt ja tuli oikein lihaisaa keittoa)

currya (laitoin 2 tl, alkuperäisen ohjeen mukaan pitäisi laittaa tuplamäärä)

4 pienehköä keltasipulia hienonnettuna

2 prk smetanaa

2 dl ruokakermaa (+ sipulikerman loput noin 1 dl)

ja vielä parantamaan makua 8 yksittäispakattua sulatejuustoa, kun ei ollut muuta sulatejuustoa

ja vielä ihan lopuksi sipulin vihreitä varsia (pakastimesta) noin 2 dl

 

Valmistaminen.

Mittaa vesi kattilaan ja laita se kiehumaan. Heti aluksi sekaan voi laittaa lihaliemikuution ja mausteita.

Lisää suikaloidut porkkanat ja kaalit  kypsymään. Nestettä pitäisi olla sen verran, että ihan kaikki ainekset eivät edes ole peitossa.

Ruskista suikaloidut pekonit paistinpannulla oikein ruskeiksi ja lisää keittoon. Minä laitoin rasvoineen ruskistetut pekonit, vaan jos et tykkää, että rasva nousee keiton pinnalle, niin valuta pekoneista rasva pois .

Freesaa/kuullota hienonnetut sipulit pekonin rasvassa ja lisää nekin heti kattilaan.

Anna keiton kypsyä niin että kasvikset ovat pehmeitä, aikaa menee noin ½ tuntia.

Jos käytät sulatejuustoa, lisää se nyt ja anna keiton lämmetä, niin että juusto sulaa sekaan.

Lisää keittoon smetana, kermat ja sipulin vihreitä hienonnettuja varsia ja kuumenna keitto kiehuvaksi. HUOM! Älä enää keitä.

Tarkista keiton maku ja lisää makuja oman maun mukaiseksi.

CIMG5267.jpg

Kuvassa oleva kattila on 5 litran kattila. Yllä olevalla ohjeella tulee noin 4 litraa sakeaa kaalikeittoa. Kasakkakeitto jää meillä ihan taatusti vakiokeitoksemme, mitä tullaan tekemään vielä monet kerrat, kenties pienin muutoksin/lisäyksin esim valkosipuli sopisi taatusti lisämausteeksi.

Täältä löytyy ihan eri näköinen kasakkakeitto-ohje. Tuo keitto tehdään kiinankaalista. Tuotakin keittoa pitää kyllä kokeilla.