CIMG7137.jpg

Ettei vaan olis tullu tehtyä aika isoa määrää laatikkoa... uunivuoan reunat tulivat vastaan ihan liian pian. Uunin              puhdistukselta vältyin, kun laitoin vuoan pellin päälle uuniin.

Piripintainen 4 litran uunivuoallinen munamaidollista kaalilaatikkoa syntyi alla olevalla ohjeella tehden se lähes 1½ kertaisena, paitsi jauhelihaa käytin runsaammin eli 800 g.

Kaalilaatikko

1,3 kg valkokaalia + 1-2 dl vettä + ripsaus suolaa

400 g naudan jauhelihaa

suolaa ( n.2 tl... enemmänkö?)

kuivattua meiramia ( n.1rkl)

paprikajauhetta ( n.1½ tl)

jauhettua valkopippuria ( 2 maustemittaa)

siirappia ( pikkasen vajaa 1 dl)

2 isoa keltasipulia

1½ dl raakaa puuroriisiä + vettä keittämiseen

5 - 6 dl maitoa (käytin laktoositonta rasvatonta maitojuomaa 4 dl ja 2 dl ruokakermaa)

3 - 4 isoa munaa

Hienonna valkokaali ( jätä kova kantaosa pois) ja pehmitä sitä kattilassa oikein vähässä vesimäärässä (sen verran vaan, ettei kattilaan tartu) kannen alla välillä sekoitellen 10 - 15 min.,,, talvikaali vaatii pidemmän haudutusajan. Keitä samanaikaisesti riisi lähes kypsäksi kattilassa vedessä.... juu, jotkut laittaavat riisin raakana, vaan minä en siitä tykkää. Paista jauheliha ja hienonnetut sipulit paistinpannulla. Yhdistä kattilaan kaaliseoksen sekaan lihaseos, keitetyt riisit sellaisenaan (ei haittaa vaikka näissä olisi vähän vettä seassa) ja kaikkia mausteita. Nytkin on jo hyvä maistella laatikkoa ja lisäillä makuja tarpeen mukaan. Sekoita seos hyvin ja kaada se uunivuokaan.

Sekoita muna-maitoseos ja kaada sekin vuokaan. Sekoita aineksi vielä vuoassa ja tarkista nestemäärä...sitä pitäisi olla niin että lähes kaikki ainekset peittyvät. Tarvittaessa lorauta tilkka maitoa vuokaan. Kypsennetyn laatikon maku on ihan erilainen kun kypsentämättämän, joten malta tehdä seuraavasti....Ota seosta esim kahvikuppiin ja kypsennä mikrossa -> maistele ovatko maut mieleiset.... lisää tarvittaessa makuja. Kypsennä laatikkoa aluksi n. 200 asteisessa  uunissa 1-1½ tuntia. Pienennä lämpöä tarpeen mukaan. Minusta pinta saa paistua ihan kunnolla ruskeaksi....se paistunut pintakerros on parasta.

CIMG7134.jpg

Joskus laitan vielä voinokareita ainesten päälle, vaan nyt hillitsin itseni.

CIMG7141.jpg

Tästä 4 litran vuoallisesta piisas syötävää kahteen ystäväperheeseen ja itelle muutamaksi kerraksi.

Nyt kun en itse ole pystynyt syömään ollenkaan kaikenlaisia ruokia (terveydellisistä syistä), on mulla ikävä joitain ruokia ja kaalilaatikko on ehottomasti yksi niistä. Noh, jospa vielä joskus minäkin saisin syödä taasen tätä...