CIMG8355.jpg

Ihan mielenkiinnosta olen lähiaikoina leiponut gluteenittomina muutamia makeita leivonnaisia. Tämä kakku osoittautui ihan hyväksi kokeiluksi. Tiikerikakku nimitystä en tästä rohkene käyttää, mutta jonkinlainen paksu raita suklaisesta taikinasta kakkuun tulee. Raitaan tulee kaakaojauheen lisäksi ihan oikeaa tummaa suklaata. Minä yhistin tähän vielä appelsiinin maun laittamalla taikinaan appelsiinikuoriraastetta.

CIMG8339.jpg

Kuvissa esiintyvä gluteeniton kahvikakku syntyi alla olevalla ohjeella.

Gluteeniton kahvikakku

200 g voita

2 dl sokeria

3 isoa kananmunaa

2 dl maissitärkkelysjauhoja

2 dl gluteenittomia kaurajauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

½ tl suolaa

3/4 dl kermaa (myös appelsiinimehu käy)

(pienen appelsiinin ohueksi raastettu kuori, ei välttämätön laittaa)

Tummaan raitaan

2 rkl tummaa kaakaojauhetta

1/4 dl kermaa

50 g tummaa suklaata rouhittuna

Kakkuvuoan voiteluun 

rasvaa ja jotain gl jauhoja. Minä käytin riisijauhoja

Valmistaminen

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. LLisää huoneenlämpöiset munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.

Yhdistaä kaikki taikinaan tulevat kuivat ainekset ja laita tätä seosta kananmunien välillä muutama lusikallinen, ettei rasva-sokeri-munaseos juoksettuisi.

Yhdistä kaikki loput kuivat ainekset, appelsiinikuoriraaste ja kerma (tai appelsiinimehu) taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Ihan koneella voi tehdä alusta loppuun asti.

Ota kolmannes kakkutaikinasta erikseen ja lisää siihen kaakao, suklaa ja kerma. Sekoita seos hyvin sekaisin.

Voitele ja jauhota 1,8 litran vuoka.

Lusikoi puolet vaaleasta taikinasta vuokaan, sitten suklainen taikina ja lopuksi loput vaaleasta taikinasta.

(Sekoita haarukalla taikinoita esim pistäen vaan haarukan taiknaan ja nostamalla pois. En sekoittanut ollenkaan)

Kypsennä kahvikakku noin 160 asteisessa uunissa alimmalla tasolla lähes tunnin ajan. Tarkkaile kypsymistä, varo paistamasta turhan kuivaksi. Kokeile tikulla kakun kypsyys kakkuosan keskeltä. Kun tikkuun ei tartu kosteaa taikinaa, on kakku kypsä.

Anna kakun jäähtyä vuoassa  noin 5 min ja kumoa se sitten varovaisesti lautaselle/ritilälle. Peitä kakku liinalla jäähtymisen ajaksi, sillä gl kakut murenevat helposti leikattaessa.

CIMG8372-001.jpg

Vaikka tummasta raidasta tulikin tällainen könttiraita, on kakun rakenne ja maku oikeinkin hyvä. Ehken pikkasen aikasemmin olisin voinut ottaa uunista, tosin ei tämä näinkään kuivaa ollut. Tätä ohjetta käytän, kun teen ensi viikolla gluteenittoman sitruksisen kahvikakun käyttäen vaaleaa gl jauhoseosta.