CIMG0508.jpg

Vaniljajäätelö oli ihan ekaa mitä tein kondensoidusta maidosta....joskus viime kesän alussa. Tänä kesänä olen tätä pariin otteeseen tehnyt ja kummasti tämä vaan hupenee pakastimesta. Ihan tällaisenaan kahvin kanssa tätä ollaan syöty ja lisukkeena esim. raparperipiirakalla.

Joksus olen laittanut vaan yhden ison vaniljatangon (maksoi lähes 4 e) ja joskus 2 pienempää (maksavat meillä 3.50 e kpl)....tässä jätskissä on vaan yksi pienempi tanko. Jos tykkäät reilusti vaniljaisesta mausta ja paljosta mustista pisteistä jätskissä, voi huoletta laittaa 2 tankoa.

Vaniljajäätelö

(valmista jäätelöseosta tulee noin 2 litraa)

7 dl vatkautuvaa kermaa

1 prk (=397 g) kondensoitua maitoa (tavallista, ei kinuskiksi keitettyä)

1- 2 kpl vaniljatankoja -> halkaise pituussuunnassa ja raaputa sisus jäätelöseokseen

½ dl glukoosisiirappia

Laita kerma ja maito kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. ( voi toki vatkata ensin kerman yksistäänkin vaahdoksi ja lisätä sitten maidon ja jatkaa vaahdottamista....olen tehnyt kummallakin tapaa, eikä eroja lopputuloksessa ole).
Lisää vaahtoon glukoosisiirappi ja vanilja ja sekoita kunnolla. Maistele makeus. Vaniljasokeria voi laitta lisämausteeksi. Laita seos rasiaan, muortteihin...mihin nyt haluaakaan laitta. Kansi päälle, muovipussiin tms hyvä suoja, ettei ota makuja muista pakastimessa olevista aineksista. Pakasta seos väh. 6 tuntia...minä teen jätskin aina viimeistään edellisenä päivänä mitä on tarkoitus tarjota.  Hyvin suojattuna säilyy viikkoja pakastimessa.
Kun käyttää glukoosisiirappia, ei jätskiä ole ainakaan minun tarvinnut ottaa pehmenemään. Pallojen teko on onnistunut ihan suoraan pakastimesta otetusta jäätelöstä. Jos seos kuitenkin tuntuu liian kovalta, anna sen pehmetä hetkinen jääkaapissa/huoneenlämmössä. Tarjoa jätski vohveleista palloina tai paloiteltuna kulhosta ihan sellaisenaan tai vaikkapa piirakalla/paistoksella lisukkeena.
 
CIMG0324.jpg
 

Tässä yksinkertaisesta annoksesta tuleva jätski. Alurasia on 1½ litran. Pienet rasiat saivat ystävät maistiaisiksi.

 

Piirakka on tehty tällä ohjeella ,millä yleensä teen kesän ekan raparperipiirakan.

Helppo raparperipiirakka

(pellillinen piirakkaa, käyttämäni pellin koko 33x32cm)

Taikina:

8 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

4 1/2 dl sokeria

4 1/2 dl kerma-maitoa ( eli puolet kermaa ja puolet maitoa TAI ihan pelkkä maitokin passaa)

2 isoa kananmunaa

200 g voita

(1 tl jauhettua kardemummaa....ei ole välttämätön, vaan kardemummasta tykkäävien kannattaa kyllä laittaa...minä laitan aina)

Pohjan päälle:

 noin 8 dl (kuorittuja) raparperinvarsia paloiteltuna lanteiksi...

Muruseos raparperien päälle:

50 g voita

vähän vajaa 2 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

Sulata voi. Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa keskenään ja lisää kulhoon kerma-maito, munat sekä sula voi. Sekoita taikina kunnolla sekaisin ja levitä uunipellille leivinpaperin (mulla taasen kaksi paperia päällekkäin) päälle. Kuori raparperin varret ja leikkaa ne ohuiksi lanteiksi ja elvitä piirakkapohjan päälle. Nypi muruseoksen ainekset sekaisin (isompi määrä on helppo tehdä myös sähkövatkaimella surrauttaen)  ryynimäiseksi ja levitä seon piirakan pinnalle. Paista piirakkaa 175 (ihan vähän yli) asteisessa  uunissa keskitasossa 35-40 minuuttia, piirakan paksuudesta riippuen.Tarkista tikulla piirakan kypsyys keskiosasta. Kuiva tikku = kypsä piirakka. Mulla tämä raparperiversio kypsyi jo 30 min....liekko uuni ollu pikkasen ärhäkämmällä päällä.

CIMG0199-001.jpg

CIMG0207-001.jpg

CIMG0512-003.jpg

Haaleaa raparperipiirakkaa ja vaniljajätskiä= herkkua