6291.jpg

Viime keväästä lähtien olen tehnyt vain kahdet pikkuleivät, kumpaisiakin tein siskoni muistotilaisuuteen ja samalla toki itselle ja ystäville. Toiset leipomani pikkuleivät olivat nämä.

Lusikkaleivät tein tällä leivinjauhe-ohjeella. 

Tein ohjeen 5 kertaisena eli 1 kg laktoositonta voita. Ruskistin/paahdoin voin yhdellä kertaa isossa kattilassa. Tarkkana saa olla, ettei mene liian tummaksi.

CIMG3687.jpg

Monet tuskastelevat lusikkaleipätaikinan kanssa, että se on murenevaa. Yllä oleva kuva minun taikinastani.

Erona siihen miten olen ennen tehnyt oli se, että nyt rupesin leipomaan pikkuleivät heti kun olin taikinan sekoittanut. En siis antanut taikinan olla kylmässä, kuten yleensä teen. Kun sain taikinan tehtyä, ensin ajattelin vain kokeilla miten tekeminen onnistuu heti ja siinä epähuomiossa olinkin tehnyt jo monta pellillisä pohjia, mitkä sitten päätin paistaa. Miesväkeni oli mennyt jo aikaisemmin nukkumaan, niin tämä oli hiljaista hommailua, niin en häirinnyt muita.

CIMG3689.jpg

Yllä olevan kuvan muruinen taikina on tässä, sen jälkeen kun sitä on purseltu kunnolla käsin. Minä teen lusikkaleivän niin, että otan taikinapalan vasempaan käteen ja oikealla kädellä pienellä syvällä lusikalla otan taikinaa reunasta ja tasoitan pikkuleivän vasenta kämmentä vasten, irotan pikkuleivän tasainen puoli alaspäin ja laitan pellille. taikinapala on koko ajan kädessä ja lusikkakin pysyy koko ajan kädessä. Olen kyllä yrittänyt tasoittaa lusikkaleivän esim työlautaa vasten, kuten joissakin ohjeissa on, vaan mulle se taoa ei sopinut ja paljon hitaammaltakin se tapa tuntui.

CIMG3691.jpg

Nämä kyllä kaunistuvat uunissa paitumisen aikana.

CIMG3695.jpg

Tällä kertaa otin varman päälle ja sokeroin pelkät pohjat heti jäähtymisen jälkeen, jotta varmasti oikein hieno sokeri (siro) tarttuu niihin.

CIMG3699.jpg

Täytin lusikkaleivät vasta seuraavana päivänä. Pursotin marmeladin puolille pikkuleiväpohjille ja käänsin toisen puoliskon päälle. Jätin muutaman pohjan sokeroimatta ja kokeilin sokeroida täyttämisen jälkeen. Kauhean hyvin ei siro-sokerikaan tarttunut.

6288.jpg

Tässä ovat kaikki lusikkaleivät täytettyinä. 5 kertaisesta ohjeesta tulee tuolla pikkulusikalla tehden noin 300 täytetttyä lusikkaleipää. Lusikkaleivät olivat itsestäänselvyys siskoni muistotilaisuuteen. Niin monet kerrat näitä olen heille tehnyt ja ovat perheen lempparipikkuleipiä.