CIMG8617-001-normal.jpg

... siis valkoista jahuhelihakastiketta. Vanhimman siskoni määritelmä tstä soosista on, että tätä voisi lusikalla sellaisenaan syödä. Jostain syystä tämä on meidän suosiossa...tiedän tämän olevan toisten inhokkia...kuulemma outo yhdistelmä maito ja jauheliha....olkoot vaan, mutta kun tykätään niin tehään.

Tämän soosin tein siskoni perheen luona Kuopiossa... äkkiä piti saaha työläisille ruokaa, nkä ollut vielä kotina tätä tehnyt.

Perunat kiehumaan ja sen aikana syntyy soosi....

Jauhelihat (400 g) kuumalle pannulle käristymään...sekaa sipelletään pehmenemään1-2 keltasipulia. Pinnalle ripotellaan muutama lusikallinen vehnäjauhoja...sekoiteetaan ja jos tuntuu turhan kuivalta, laitetaan jotain rasvaa hieman sekaan. Heti perään kylmää maitoa reilu ½ litraa ja annetaan seoksen kuumentua sekoitellen... eikä säikähetä ulkonäköä. Sekaan laitetaan lihaliemikuutio tai fondia, suolaa, paprikajauhetta, mustapippuria (kun ei siskolla ollu valkopippuria...minusta passaa vielä paremmin tähän)... sekotellaan välillä ja maistellaan ja lisäillään tarpeen mukaan maitoa ja mausteita lisää. On valmista perunoiden kypsyttyä.

Minä teen kastikkeen aina näin  paistinpannulle kokonaan eikä mitään muita astioita sotkeennu....tiedä sitten miten isosiskoni tekee, vaan seuraavan kerran lupas tehä hänkin näin....

CIMG8616-001-normal.jpg

Meitä oli neljä syömässä ja yhtään tippaa ei kastiketta jäänyt yllä olevalla ohjeella tehtynä. Tykätään kylläkin lihaisasta ja hieman sakeahkosta kastikkeesta...juu ja siskoni söi lusikalla viimiset rippeet...

 

Lisäys 7.9.13

Tällaista kastiketta voisi kuulemma nimittää myös eestiläiseksi jauhelihakastikkeeksi.....aina oppii uutta.

Käykääs lukemassa täältä Lautasellesi- blogin postaus.