CIMG1554.jpg

Jääkaapissa on 4 keitettyä perunaa odottanut pääsyä johonkin hyötykäyttöön. Rieskaa olen tehnyt lähiaikoina hyvin usein, enkä ruoanlaitossa niitä halunnut käyttää, joten päätin tehdä niistä tänä aamuna perunasämpylöitä. Peruna tuo sämpylöihin herkullista kosteutta, eikä ne vanhene niin helpolla mitä pelkästään jauhoilla yms tehdyt. Ihan vehnäjauhoversioita en näistä halunnut tehdä, joten käytin hiivaleipäjauhopussukan lopun ja kaurahiutaleita vehnäjauhojen lisäksi taikinaan. Nesteeksi voi tietenkin laittaa pelkästään vedenkin, mutta minä teen sämpylät yleensä puolimaitoon. Taaskaan en muistanut kaapissa olevaa maitojauhepakkausta, minkä sain eräältä ystävältä  2 dl maitojauhetta litralle vettä = maitomainen seos sämpylöihin yms. taikinoihin.

Tällä kertaa peruna-kaurasämpylät syntyivät tällaisella taikinalla ja tekotavalla

Peruna-kaurasämpylät

1 litra maito-vesiseosta

2 pss kuivahiivaa (sunnuntai)

1 rkl (= 3 tl) suolaa (jos tykkää reippaasta suolasta, voi laittaa pikkasen enemmänkin)

1 rkl sokeria (tai hunajaa tai siirappia)

noin 6 dl kaurahiutaleita

4 keitettyä keskikokoista perunaa

noin 4 dl vehnähiivaleipäjauhoja

1 dl öljyä (laitoin rypsiä)

vehnäjauhoja -> pehmoinen taikina, ei tarvitse ruveta irtoamaan kädestä

Valmistaminen

Yhdistä kuumaa vettä ja maitoa -> yhteensä 1 litra.

Minä laitoin vedenkeittimestä noin 5 dl kiehuvaa vettä ja sekoitin sen 5 dl kylmän maidon kanssa -> varmista, ettei ole liian kuumaa. Kuiva-hiivallehan saa olla 42 asteinen neste, eli vähän lämpimämpi mitä tuorehiivalle.

Lisää nesteeseen kuivahiiva, suola, sokeri ja ja kaurahiutaleet. Jätä seos tekeentymään noin 10 minuutiksi.

Kuori ja raasta keitetyt perunat karkeaksi raasteeksi

Lisää perunaraaste, vehnähiivaleipäjauhot ja öljy taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

Alusta vehnäjauhoilla pehmeäksi taikinaksi. Jos teet taikinan käsin, ei sen tarvitse ruveta irtoamaan kädestä.

Peitä taikina liinalla ja jätä se kohoamaan (lämpimään paikkaan.)

Jos on hoppu, nousee taikina lämpimässä paikassa nopeammin. Jotkut laittavat taikinan kulhossa mikroaaltouuniin kohoamaan, ei siis laiteta mikroa päälle, jotkut hyödyntävät haalean uunin, minä laitan yleensä uunin lämpenemään jo hyvissä ajoin ja laitan taikinakulhon liedelle peitettynä. Myös lämmin vesihaude nopeuttaa kohoamista eli tiskialtaaseen/isompaan kulhoon/vatiin lämmintä vettä ja siihen taikinakulho. Jos käytät lämpöä kohottamisen apuna, tarkista ettei taikinakulho ole liian kuumassa, jotta hiiva ei pala, muuten taikina ei nouse. Hiiva kuolee jo + 45 asteessa.

Ripsauta pöydälle/leivinalustalle jauhoja ihan reippaalla kädellä ja kaada taikina varovaisesti siihen. Ripsauta jauhoja myös taikinan päälle. Leikkaa taikina pituussuunnassa kolmeen osaan, siirrä yksi osa varovaisesti lähemmäksi itseäsi ja muotoile siitä hellävaraisesti puristelemalla hieman ohuempi tanko. Älä siis alusta taikinasta ilmoja pois.

Leikkaa taikinapötkylä halutun kokoisiin paloihin ja nosta ne varovaisesti samassa asennossa pellille.

Kohota vielä sämpylöinä noin 15 min. peitettyinä. Minä laitan ekan pellillisen lieden päälle lämpimään paikkaan kohoamaan.

Paista sämpylät +225 (jopa 250) asteisessa tavallisessa uunissa kauniin vaalean ruskeiksi. JOs paistat kiertoilmalla, alenna paistolämpöä ainakin 20 astetta. Aikaa sämpylöiden kypsymiseen menee 10 -15 min. tarkkaile paistumista, ettei tule turhan tummia. Minun pitää kääntää pelti kerran, jotta etummaiset paistuisivat saman värisiksi.

CIMG1525-001.jpg

Hyvin kohonnut sämpylätaikina.Taikina kohosi lähes tunnin lämpimässä paikassa peitettynä leivinliinalla.

CIMG1529-001.jpg

Ajatuksena tässä tavassa on se, ettei kohonneesta taikinasta hierota pois ilmoja. Leikkaussuunnalla nyt ei sinällään ole mitään merkitystä. Sämpylät voisi leikettä vaikka tuosta kokonaisesta taikinastakin ja siirtää samassa asennossa pellille.

Minä leikkasin taikinan kolmeen pitkulaiseen osaan ja tein isoja sämpylöitä kahdesta osasta ja takimmaisesta, hieman pienemmästä osasta tein kaksi kierrepatonkia.

CIMG1531.jpg

Minun tekemät sämpylät ovat tällaisia köllykkä sämpylöitä ja laitan niitä 8 kpl tähän tapaan pellille (minulla on siis 50 cm uuni), niin mahtuvat hyvin vielä kohoamaankin. Kun taikinasta ei ole hierottu/pyöritelty ilmoja pois, riittää näille vain lyhyt kohotus pellillä.

CIMG1537.jpg

Jos sämpylät söisi kaikki heti, olisi rapealla ihanalla kuorella merkitystä. Minä en nyt tavoitellut sitä, vaan ihanan pehmoisia sämpylöitä.

Jos sämpylöiden/leivän rapea kuori kiinnostaa niin lue täältä miten saat kotiuunissakin luotua hyvät olosuhteet rapean kuoren muodostumiselle. Jos uunissasi on höyrytoiminto, niin silloin käytät sitä. Ei ole väliä onko kyseessä leipä, sämpylä tai patonki.

CIMG1535.jpg

Joskus aienmminkin olen yrittänyt tehä kierrepatonkeja, mutta niistä tuli vähemmän tasaisia. Nyt kun tein nämä kohonneen taikinan viimeisestä osasta vain puolittamalla taikinan ja hellästi kiedoin kierteitä, pysyi muoto paistetuissakin hyvin.

CIMG1542.jpg

Minusta tämä kierremalli on kaunis. Jauhoisuus vain korostaa muotoja/kuvioita. Halusin patongit paistumaan niin kauas toisitaan kuin mahdollista, enkä enää halunnut kohonneita ruveta siirtämään, niin leikkasin leivinpaperin keskeltä kahteen osaan. Paistuivat tasaisesti kääntelemättä.

CIMG1549-001.jpg

Tässä kaikki vielä yhteispotretissa. Nämä kaikki tuli siis ylempänä olevalla litran taikinalla.

Täältä ja täältä löydät aikaisemmin postaamani hieman erilaiset perunasämpylät, niin taikinaltaan kuin tekotavaltaankin.