1616432.jpg

Pienet piirakkaneliöt (piirakkatyynyt)

taikina:

2½ dl maitoa (tai vettä)

25 g tuoretta hiivaa

½ tl suolaa

1 rkl siirappia

n. 7 dl vehnäjauhoja

100 g sulatettua rasvaa

täyte:

250 g ruskistettua jauhelihaa (tai savukinkkua hienonnettuna tai kypsää broileria tai savukalaa tai katkarapuja tai kypsiä kasviksia tms.)

1 sipuli hienonnettuna+freesattuna tai 10 cm pätkä purjoa hienonnettuna

2 dl keitettyä puuroutumatonta riisiä (= raakana 3/4 dl)

1-2 dl juustoraastetta

2-3 rkl tomaattiketsuppia

1-2 tl pitsamaustetta

suolaa, valkopippuria, paprikajauhetta,(valkosipulia)

voiteluun: kananmunaa

koristeeksi: seesaminsiemeniä tai unikonsiemeniä tai juustoraastetta tms.

Valmistaminen:

Tee ensin taikina: Liuota haaleaan maitoon hiiva ja lisää mausteet. Alusta jauhoilla pehmeä taikina, lisää sulatettu haalea rasva alustamisen loppuvaiheessa. Laita taikina kohoamaan ja valmista täyte sillä aikaa. Täytteen kaikki ainekset sekoitetaan keskenään kypsinä ja maustetaan kunnolla, taikina on midon makuista, joten täytteessä saa olla makuja kunnolla.

Kaulitse puolet taikinasta lähes pellin kokoiseksi levyksi ja nosta levy leivinpaperin päälle (tai kaulitse levy paperin päällä) Merkitse levy kevyesti taikinapyörällä halutun kokoisiksi levyiksi, käytä apuna viivotinta tms. Voitele munalla merkkejä pitkin. Jaa kullekkin neliölle täytettä reilu rkl. Kauli loppu taikina hieman isommaksi levyksi ja nosta täytelevyn päälle. Painele kansilevy kämmensyrjällä täytteiden välistä pohjalevyyn. Leikkaa taikinapyörällä neliöiksi. Kohota levy kokonaisena/neliöt irroitettuna toisistaan n.15 min. Voitele munalla ja koristele. Paista tavallisen uunin keskiosassa 200-225 asteessa n. 15 min koosta ja paksuudesta riippuen. Minä tein aika pieniä ja kohotin hyvin, joten neliöt/tyynyt paistuivat yllättävänkin nopeasti.

HUOM! Olen tehnyt tällä ohjeella lukemattomia kertoja ja ainakaan minun kädelläni tehdessä eivät taikinan ja täyteen määrä oikein stemmaa  toisiinsa. Nytkin tein taikinaa kolminkertaisen annoksen ( eli siitä tuli siis kolmelle pellille tuollaiset lähes pellin kokoiset levyt) ja täytettä tein n. kaksinkertaisen annoksen ja se piisasi just! Tekemästäni määrästä tuli n. 60 kpl neliöitä.

Tässäpä muutamia kuvia neliöiden/tyynyjen tekovaiheesta:

1616416.jpg

Ihan näin isoa levyä ei kannata tehdä... ei mahu kokonaisena tavalliselle pellille paistumaan...

1616417.jpg

Tässä jo taikinakansi täytelevyn päällä ja välit on paineltu kämmensyrjällä...painelu edistää kiinni pysymistä. Seuraavksi levy leikataan taikinapyörällä neliöiksi.

Tämän jälkeen levy laitetaan kokonaisena kohoamaan tai neliöt irrotellaan toisistaan ja laitetaan väljemmin pellille ( tulee hieman siistimpi lopputulos)

1616422.jpg

Kohonnut levy voidellaan ja koristellaan ja paistetaan n. 200 asteessa...

1616421.jpg

Minä irrottelin neliöt toisistaan jo ennen paistamista eli tein siis tällä tapaa....

1616548.jpg

Jonkun verran neliöitä joutuu irrottelemaan/leikkaamaan kypsinä irti toisistaan...

1616534.jpg

Kuvassa on vasemmalla levynä paistettuja ja vasta sitten toisistaan irroitettuja neliöitä/tyynyjä ja oikealla olevat neliöt on irrotettu toisistaan jo ennen  paistamista... pieni ero tulee ulkonäköön...

Lisäys; On varmaanki makuasia syödäänkö nämä lämpiminä vai kylminä. Itse tykkään näistä ehdottomasti enemmän kylminä. Eivätkä tykkää huonoa vaikka säilytetään muutamia päiviä jääkaapissa muovipussissa -> maut vaan tasaantuuvat....