IMG_20221206_012508.jpg

Suolaisia hyrriä joko rahka- tai sekoitettuun voitaikinaan tehdään meillä aika usein. Nyt kuitenkin edellisestä kerrasta oli jo vierähtänyt aikaa, joten pitihän sitä verestää taitoja.

IMG_20221205_225543.jpg

65 -70 kpl kookkaita hyrriä valmistui alla olevilla määrillä yllä olevan näköisillä simppeleillä täytteillä. Ei mitään vihreää täytteeseen tällä kertaa. Täyteaineksia voi jokainen säveltää oman maun mukaisiksi.

Täältä löytyy ihan eka postaus hyrristä vuodelta 2007.

Tälläkin kertaa tein rahkavoitaikinan vanhalla tavalla eli rasva (saa olla huoneenlämpöisen pehmeä, ei tartte olla jääkaappikylmää) ja jauhot nypitään ja siihen lisätään rahka.

Nykyisin ohjeissa on monasti toinen taikinan tekotapa, esim Valion ohje (minkä olen kyllä kokeillut, mutta helpommin tulee minusta vanhalla tavalla...makuasia tämäkin. Tässä uudemmassa tavassa pehmeä rasva ja rahka sekoitetaan ja listään muiden ainesten kanssa. Tekeepä kummalla tavalla vaan, on taikinasta tultava tasaista, eikä siellä saa näkyä rasvaklönttejä.

Kinkku-juusto-paprikahyrrät (vähän vähemmillä täytemäärillä mitä monasti muuloin)

Taikina: Tein alla olevilla suhteilla taikinan 4 kertaisena jo edellisenä iltana jääkaappiin

Rahkavoitaina

250 g voita (nyt laitoin puolet voita ja puolet leivontamargariinia)

275 g vehnäjauhoja (yleensä ohjeissa on vain 250 g, mutta hyrrien muoto pysyy paremmin, kun laittaa jauhoja vähän enemmän, silti hyrrät ovat meheviä/pehmeitä)

1 tl leivinjauhetta

ripsaus suolaa (+ muita täytteeseen sopivia mausteita voi laittaa halutessaan)

250 g maitorahkaa

Nypi jauhot, leivinjauhe ja kova/huoneenlämpöinen rasva ryynimäiseksi seokseksi

Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi ja laita taikina kovettumaan kylmään muutamaksi tunniksi tai esim yön yli (periaatteessa taikinan voi käyttää heti, mutta kovettumisen jälkeen sitä on helpompi käsitellä/kaulita)

Minä tykkään laittaa taikinan pussiin ja taputella littanaksi pussin päältä ja sitten kylmään. Siitä on sitten aikanaan helppo ruveta kaulitsemaan sopivan paksuista levyä.

Täyte koko määrään hyrriä:

300 - 400 g aurinkokuivattu tomaatti tuorejuustoa (laitoin 300 g, kun ei juustoa ollut enempää)

2 x 350 g pala savukinkkua (hienonsin monitoimikoneen leikkuriterällä)

2 x 170 g pss juustoraastetta (minulla arkijuustoa)

1 oikein iso punainen suippopaprika (tämänkin hienonsin monitoimikoneen leikkuriterällä)

(lisäksi voisi laittaa esim hienonnettua purjoa tai persiljaa)

Munaseoksella voiteluun

2-3 kpl munia (minä käytin 3 kpl, koska voitelen reilulla munaseoksella....edistää myös hyrrien muodon pysymistä)

Pinnalle

noin 250 g juustoraastetta (jos pinnalle vielä haluaa sitä laittaa -> makua ja edistää koossapysymisessä)

 

HUOM! hyrrät voisi myös raakapakastaa ja paistaa aina vaan sen verran mitä tarvitsee.

IMG_20211008_170812_005.jpg

Yllä oleva kuvasarja on otettu toisella tekokerralla. Tuolloin on näköjään vihreääkin päässyt täytteeseen. Muistaakseni näissä oli chili-paprikatuorejuustoa juustona pohjalevylle levitettynä.

IMG_20221206_004635.jpg

Hyrrät paistetaan 200-225 asteisessa uunissa keskitasossa 15-20 min hyrrien paksuudesta ja uunistakin riippuen. Muista tsekata pohjakin...paistuvat pohjasta helpolla ruskeammiksi. Me tykätään näistä, kun ovat ihan kunnolla tummaksi paistuneita.

IMG_20221206_012450.jpg

Näistä piisaa ystäväperheille osana joulutervehdyksiä, toki itekkin näitä syödään.

Alla muutamia linkkejä eri täytteillä tehtyihin hyrräohjeisiin

Lohihyrrien ohjeen löydät täältä.

Savulohi-tuorejuustohyrrien ohje hiivataikinalla (paprivuokiin) Taikinaksi voi tehdä myös voitaikinan/rahkavoitaikinan/perunavoitaikinan.

Jauhelihatäytteisten hyrrien ohje on täällä.

Broileritäytteisten hyrrien ohje löytyy tästä postauksesta.