IMG_20211122_170347.jpg

Vaikkei tämä omena-luumupiirakka ole kaksisen näköistä, niin jo toistamiseen tein tätä syksyn aikana. Ohje vaan on jäänyt laittamatta julkiseksi. Tuoreet kirpakkaat luumut antavat hyvin lisämakua omenalle. Voihin tehtynä ja ja muina makuina kardemumma ja kaneli hedelmien lisäksi, meille nam!

Omena-luumupiirakka

(pellillinen piirakkaa, ei kauhean paksua, minulla oli pellin koko tässä piirakassa 34x37 cm)

Taikina

4 isoa kananmunaa

3 dl sokeria

2 dl maitoa

200 g sulatettua voita

6 dl vehnäjauhoja

4 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

½ tl suolaa

1½ tl jauhettua kardemummaa (jos et tykkää kardemummasta, kokeiles laittaa pohjataikinaan oikein ohutta raastettua sitruunan kuorta)

Pinnalle

omenaa ja tuoreita luumuja ….suhteen voi päättää jokainen itse. Yhteensä puhdistettuja pieniä palasia tarvitaan 8 – 10 dl pellillisen kokoiseen piirakkaan

1½ tl kanelia

2 -3 rkl sokeria

Valmistaminen

Laita uuni kuumenemaan pikkasen alle 200 asteeseen.

Riko kananmunat kulhoon ja mitta sokeri sekaann. Pyöräytä sen verran pallovatkaimella vatkaten, että munien rakenne rikkoontuu kunnolla. Ei tarvitse siis vatkata vaahdoksi.

Mittaa muut kuivat ainekset toiseen kulhoon ja sekoita ne.

Lisää muna-sokeri seokseen voisula, maito ja kuivat ainekset ja sekoita taikina heti tasaiseksi. Taikina on löysää, älä lisää jauhoja.

Kaada taikina uunipannulle, missä on leivinpaperi (tai kaksinkertainen leivinpapaeri, jos uunisi paistaa pohjasta ärtsymmin)  ja levitä se ihan reunoille/kulmiin asti.

Hienonna puhdistetut hedelmät pieniksi kuutioiksi ja ripottele ne pohjataikinan päälle. Laita sattumia ihan reunoille asti. Ripottele kaneli-sokeriseos pinnalle.

Paista piirakkaa uunin keskitasolla 20-30 minuuttia piirakan paksuudesta ja uunin lämpötilasta riippuen. Kokeile piirakan keskiosasta kypsyyttä puutikulla, kuiva tikku= kypsä piirakka.

Huom! tämä piirakka paistuu yllättävän nopeasti.

 

original_a699a2e8-257f-4a68-94fe-4f355b9

Ohjeella voi toki tehdä käyttäen vain jompaa kumpaa hedelmää, tai oikeestaan mitä hedelmiä vain. Joskus ostoluumut ovat sellaisia, etteivät millään tahdo kypsyä makoisiksi sellaisinaan syötäviksi, tällöin ne joutuvat meillä kaurapaistokseen tai piirakkaan tai glögikiisseliin.

Tähänkin piirakkaan voisi tietenkin tehdä muruseoksen tms pinnalle, niin olisi huolitellumpi, vaan meillä tämä menee arkisena kahvileipänä tällaisenaan.

IMG_20211019_144904.jpg

Vaikka piirakka näyttää kuvassani kuivalta käppänältä, on se mehevää ja huokoista, eikä yhtään kuivaa. Olen omenaversiona tehnyt aikaisemmin tällä pohja-ohjeella, mutta tähän laitoin kypsymisajaksi 20 min ->, sillä tämä piirakka paistuu ainakin mulla yllättävän nopeasti (paljon kananmunaa ja suhteessa vähän jauhoja), joten paiston kanssa kannattaa olla skarppina.