CIMG6374.jpg

Tällä helpolla ja nopeatekoisella piirakkaohjeella olen tehnyt jo monta kertaa suolaista tarjottavaa, mutta nyt vasta huomasin, että ohje on jäänyt laittamatta blogiini.

Alkuperäinen ohje löytyy täältä nimellä nopea peltipiirakka. Kiitos ohjeesta.

 

Postausta muokattu ja lisätty asioita 13.5.20

Taru ja Kakkuviikari ovat olleet salapoliisityössä ja selvittäneet tämän piirakan alkuperää. Asiasta ruvettiin keskustelemaan mm pohjataikinan suolaisuuden takia.

Selvisikin, että alkuperäinen ohje on

Pirkan ja se on julkaistu LIndan illanistujaispiirakan nimellä.

Samalla selvisi sekin, että ohjeen mukaan tehtynä tulee päälle vielä maito/kerma-munaseos, täytteessä on kesäkurpitsaa yms. Käykääs kattomassa linkin takaa ihan alkuperäinen ohje.

CIMG6350.jpg

 

CIMG6364.jpg

Tässäpä ohje miten miten  piirakan yleensä teen. Täytteitä voi siis vaihdella...tonnikalaa, savukalaa, meetwurstia, kypsää broielria, salamia, paistetua maustettua jauhelihaa, sieniä, paprikaa, tomaattia, erilaisia sipuleita, ananasta, erilaisia juustoja, joulukinkun jämät jne..

Nopea peltipiirakka

(pellillinen)

Pohja:
3 dl kaurahiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa  (huom. suolamäärä pienennetty Pirkan alkuperäisen ohjeen mukaiseksi)
2 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
3/4 dl öljyä
3 dl vettä

Täyte esim.:
savukinkkua (laitoin kahta erilaista jämät)
kirsikkatomaatteja
sipulia (+ tilkka öljyä)

punaista paprikaa
aurajuustoa vähän
juustoraastetta reilusti
mausteita; esim. pitsamaustetta, valkosipulijauhetta, mustapippuria

1. Tee ensin pohjataikina. Laita kulhoon pohjaan tulevat kuivat ainekset ja sekoita ne kunnolla sekaisin.  Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi....älä kuitenkaan turhan kauaa, ettei taikinaan tule sitkoa. taikina on löysää, vaan siihen ei kannata mennä laittamaan lisää jauhoja..... kyllä se paistuessaan koossa pysyy. On valmiina rakenteeltaan siis pehmeää...

2. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle korkeareunaiselle uunipellille/uunipannulle.

3. esivalmistele täytteet...pese....hienonna.... valuta.... minä kypsensin sipulia hieman mikrossa öljytilkan kanssa. Jos vaan sipulista tykkäät, niin kannattaa ehdottomasti laittaa piiraaseen. Minä pelkäsin ettei se ehdi riittävästi muiden täytteiden seassa kypsyä, siksi kypsensin hieman ensin miksrossa...lieneekö turhaa?

4. Kokoa piiras ...levitä täytteet pohjalle ihan reunojaan myöten halutussa järjestyksessä...juustoraaste päällimmäiseksi. Muista laittaa mausteita ihan reilulla kädellä... Myös täytteitä kannattaa laittaa ihan reilusti. Mulla ainakin 50 cm leveän uunin pellille pohja on valmiina aika paksua. Joskus olen aikonut laittaa pohjaankin mausteita, mutta tekohetkellä en olekkaan sitten muistanut...

5. Paista piirakka 200-225 asteisessa uunissa kypsäksi. Aikaa menee 25-35 min uunista riippuen.

6. Anna piirakan jäähtyä hetkinen ja leikkaa se sitten halutun  kokoisiin palasiin. Maistele ja jos maku tuntuu vielä liian pliisulta, lisää mausteita pinnalle.

Tällä ohjeella tehty piiras on ehdottomasti parhaimmillaan vastapaistettuna tuoreena.

Muutaman päivän kylmäsäilytyksen jälkeen olen lämmittänyt palasia ja ihan ovat olleet lähes vastapaistetun veroisia.

CIMG6378.jpg

Makuja tähän piirakkaan saa siis laittaa reilulla kädellä. Minäkin maistettuani lisäsin päälle vielä pitsamaustetta ja rouhaisin mustapippuria myllystä. On ruokaisaa piirakan ja pitsan välimuotoa, joten käy ihan ruoaksi esim salaatin kera.