IMG_20220107_124347.jpg

HalpaHallissa oli jokunen aika sitten naudan paahtopaisti tarjouksessa, niin sitä tuli taasen ostettua muutamia kiloja. Ihan ekana ruokana tein siitä oikein mureaa naudan paahtopaistiviipaleita/pihvejä herkkusieni-sipulisoosissa. Tämän tapainen ruokalaji tuli vastaan youtube kanavalla. Valmiissa ruoassa ei ole paljoa kastikeosuutta, joten söimme sen perunamuusin kanssa. Tietenkin kastiketta saa lisättyä laittamalla enemmän vettä/lihalientä ja suurusta ruokaan. Minä hauduttelin ruoan uunissa, mutta ihan hyvin tämän voisi kypsentää myös liedellä kattilassa/padassa. Suuruksen laitoin aluista lähtien mukaan, vaan halutessaan voisi kypsentää lihat maustetussa liemessä, nostaa ne pois ja suurustaa vasta sitten kastikkeen. Mää halusin päästä nyt vähällä.

Pinnalle ruskistin vielä sipulia ja muutamia jättämiäni herkkusieniä , sillä hgalusin niiden korostuvanm valmiissa ruoassa enemmän.

Tässäpä ohjetta miten minä ruoan tein.

Naudan pihvit herkkusieni-sipulikastikkeessa (naudan paahtopaistista)

(meillä tämä piisasi 4 aikuisen annokseen)

noin 600 g naudan paahtopaistia (tai sisäpaisti, myös ulko ja kulmapaisti käyvät, silloin ruokaa pitää vaan hauduttaa pidempään)

rasvaa lihojen ruskistamiseen

250 g tuoreita herkkusieniä (jätin täsät muutaman sienen lisättäväksi tarjoiluvaiheessa)

2 isoa keltasipulia

5-6 dl vettä

lihaliemifondi/kuutio

suolaa

mustapippuria (laitoin myööystä monta kierrosta)

valkosipulin kynsi

timjamia (laitoin kuivattua ripsauksen)

worcestershire kastiketta (laitoin vajaan 1 rkl)

ruskeaa maizenasuurustetta

(Tarjoiluun; paistettua sipulia  (1 oikein iso) ja herkkusieniviipaleita + suolaa+ pippuria)

Valmistaminen

Puhdista liha ja leikkaa se noin 1 cm paksuiksiksi viipaleiksi. Paina pihvejä käsin hieman ohuemmiksi. Ruskista lihat oikein kuumalla pannulla ja siirrä uunivuokaan/pataan. Ripottele kuumille lihoille suolaa ja mustapippuria myllystä/rouheena. Leikkaa sipulit puolirenkaiksi, hienonna valkosipulinkynsi ja viipaloi sienet. Freesaa sieni-sipuliseos pannulla ja siirrä sitten lihojen päälle vuokaan. Mittaa vesi paistinpannulle ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää mausteita ja suurusta liemi kastikkeeksi. Kaada mauskas kastike vuokaan. Kypsennä paahtopaistista tehtyä ruokaa noin 175 (-200) asteisessa uunissa kannen alla noin 1 tunti. Kurkkaa kerran kypsymisen aikana, että nestettä on lihassa riittävästi. Tarkista lihan kypsyys haarukalla ja kastikkeen maku ja sakeus. Tarvittaessa lisää tilkka vettä.

Minä halusin lisätä vielä annokseen paistettua sipuli-sieniseosta maustettuna.

IMG_20220105_082030.jpg

Uuniin ruoka meni tämän näköisenä kypsymään. Kuten kuvasta näkyy, kastikeosuutta on aika vähän.

IMG_20220105_092329.jpg

Ruoka hauduttuaan lähes tunnin uunissa. Kansi oli padalla päällä koko ajan. Kastikkeen maku kannattaa tarkistaa. Mausteita voi lisätä vielä tässäkin vaiheessa.

IMG_20220107_122753.jpg

Jätin muutamia herkkusieniä pinnalle laitettavaksi ja käsittelin yhden sipulin sekaan. Ruskistin ja maustoin ne paistinpannulla ihan vähässä rasvassa.

IMG_20220107_124239.jpg

IMG_20220107_124337.jpg

Tätä ruokaa tulee varmasti tehtyä toistekkin.