original_83576855-b7f3-4f1e-a2f3-45c1544

Kiitokset Eilalle vinkkauksesta Tiinan nyyteistä.

Appelsiinimarmeladia tulee nykysellään harvemmin käytettyä, vaan nyt oli 1 prk kaapissa, joten hetihän näitä piti kokeilla. Eila kertoi ohjeen olevan vanha ja että näitä on leivottu 60- ja 70 -luvuilla paljonkin. Itelläni ei muisti ihan noin kauas riitä, koska ooon ollu muutaman vuoden ikäinen.

Muuten tein ihan Eilan antamien ainesuhteiden mukaan, mutta suolasipsauksen laitoin taikinaan. Mulle tulee tästä taikinasta jotenkin mieleen kirsikkapullien/kahvikehrien/vaniljakehrien taikina, vaikka tämä taikina tehdäänkin eri tavalla.

Tiinan nyyttien taikina oli hirmu helppo leipoa, onhan siinä rasvaa paljon. Ja juu, sokeria ei tuu taikinaan yhtään, eikä kananmunaa. Täyte on makea, niin kokonaisuus oli kyllä meille ainakin ihan riittävän makea ja vieläkun laittaa sokeria voitelupinnalle ennen paistoa, antaa sekin lisämakeutta.

Tiinan nyytit

Taikina:

2 dl maitoa

50 g tuorehiivaa

½ tl suolaa (ei alkuperäisessä ohjeessa)

8 dl vehnäjauhoja

200 g voita/margariinia

Täyte:

1 prk appelsiinimarmeladia (350 g)

Lisäksi tarvitaan

voiteluun 1 kananmuna

pinnalle raesokeria

Valmistaminen:

Lämmitä maito ja sulata voi.

Lisää maitoon hiiva ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.

Lisää jauhot ja voisula ja sekoita taikinaksi. Minusta taikina oli aika jänskän tuntuista.

Leivo heti nyyteiksi; kaulitse jauhotetulla pöydällä taikina levyksi ja leikkaa neliöiksi. Minä tein leivinpapaerista  10 cm leveän suikaleen, minkä avulla leikkasin neliöt. Reunojen tasauksesta tuli vielä 2 kpl. Minulla tuli nyyttejä yhteensä 18 kpl.

Annostele nyyteille appelsiinimarmeladi keskelle ja ummista oikein nyyteiksi nostamalla kulmat keskelle käteen ja kierämällä kts kuva.

Laita nyytit pellille (2 kpl) leivinpaperin päälle ja kohota ne lämpimässä vedottomassa paikassa peitettyinä.

Voitele kohonneet nyytit kananmunaseoksella ja ripottele raesokeria pinnalle. Ens kerralla voisin laittaa mantelirouhettakin sokerin lisäksi.

Paista 200-225 asteisessa uunissa keskitasossa kauniin vaaleiksi….mulla meni aikaa reilu 15 min/pelti.

 

IMG_20211015_131714.jpgIMG_20211015_151208.jpg

Mulla nyyteistä tuli tämän näköisiä. Onkohan yhtään saman näköisiä mitä muilla tekijöillä/Eila sinulla tulee?

Kuinkahan monelle Tiinan nyytit ovat tuttuja leivonnaisia?

IMG_20211015_153746.jpg

Näitä teen pian uudemmankin kerran ja taidanpa kokeilla jollain kotitekoisella säilykkeelläkin tehä. Taikina passaisi myös hyvin esim uuniomenoiden pinnalle/omenanyytteihin. Tokihan sitten leivonnaiset eivät enää ole Tiinan nyyttejä, kun täytteeksi laittaa jotain muuta kuin appelsiinimarmeladia.