CIMG4427-normal.jpg

Ullan Kotiinpaluu piirakkaa olen tehnyt muutamia kertoja, vaan huomasinpa etten ole sitä koskaan blogiin asti saanut, vaikka taatusti on ollut hyvää piirakkaa. *Tarun blogissa on monia piirakkaohjeita, missä on pohjaan käytetty ruisjauhoja ja sitä on ollut tarkoitus kokeilla jo aikoja sitten. Viimeinkin ( aika monta viikkoa sitten) sain aikaiseksi leipoa suolaista piirakkaa ihan itelle.....no, annoin kyllä puolet pellillisestä ystäväperheelle maistiaisiksi. Täytettä venkslasin oman mielen mukaiseksi. Aluski oli ajatus laittaa täyte kahdessa kerroksessa aluperäisen ohjeen mukaisesti, vaan matkan varrella täyteohjekkin muokkautui ihan vaan kaikki ainekset sekaisin malliseksi....

Aurasta tykkäävät voivat lisätä sitä pikkasen piirakan päälle tai murustettuna täytteen sekaan. Minä jätin sen nyt väliin kanssasyöjän toivomuksesta. Meetwurstikaan ei ole välttämätön, vaan antaahan se mukavaa suolaisuutta ja lisämakua ja passaa mielestäni makean persikan kanssa oikein hyvin yhteen, kuten pitsassakin...

* Lisäys 17.10.14. Taru kertoi kommentissaan tämän rukiisen taikinan olevan lähtöisin Suklaapossulta.

CIMG4410-normal.jpg

Juustoa piirakkaan tähän tuli käytettyä aika runsaasti, kenties vähempikin piisaisi? Jos tykkää värikkäämmästä piirakasta, voisi jättää osan punaisesta paprikasta ripoteltavaksi persikkapalasten kanssa täytteen päälle. Täytteen valkoiset ainekset on muokattavissa hyvin monenmoisiksi esim jos haluaa käyttää koko tuorejuustopurkillisen (=200g), voi kermaviilistä tms vähentää hieman.

Tässäpä piirakkaohje prikulleen miten minä sen tein...

Rukiinen kinkkupiirakka

(pellillinen, pellin koko n. 32x33 cm)

Rukiinen rahkavoitaikina

250 g voita

3 dl vehnäjauhoja

1½ dl ruisjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 maustemitta suolaa

250 g maitorahkaa

 
Täyte
3 isoa kananmunaa

100 g ruohosipulituorejuustoa

1½ prk (=3 dl)  kermaviiliä tms.

n.5 dl juustoraastetta täytteeseen + vielä noin 2 dl päälle

mustapippuria myllystä muutamia kierroksia

suolaa ( n.½ tl huomioiden kinkun suolaisuus)

350 g savupalvikinkkua

75 g meetwurstia

1 punainen iso suippopaprika

3 säilykerpersikan puolikasta (tai 2 julmetun isoa puoliskoa...semmosiakin purkista joskus löytyy)

 

Nypi keskenään (huoneen lämpöinen, ei sulateta) voi ja kuivat aineet. Lisää sekaan rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa turhaan, sitkoa ei haluta taikinaan. Jaa taikina pieniin osiin pellille leivinpaperin päälle, ripsauta jauhoja palasten päälle ja painele taikina käsin pellin kokoiseksi levyksi, nosta myös tasaiset (noin 2 cm korkuiset )reunat, ettei päällys pääse valumaan pohjalle, eikä piirakka näin ollen paistuisi pohjalta kunnolla. Tekovaiheessa pohjataikinaa tuntui olevan vähän turhankin paljon, vaan valmiissa piirakassa pohja oli hyvän paksuinen, joten kannattaa vaan taputella koko taikinamäärä pellille...

Valmista täyte: Hienonna kinkku, meetvursti ja paprika pieniksi kuutioiksi (jätä osa persikan kanssa pinnalle ripoteltavaksi, jos haluat paprikan erottuvan selvemmin valmiista piirasta). Sekoita ne kermaviilin, tuorejuuston, munien, mausteiden ja 4-5 dl juustoraasteen kanssa sekaisin. Kaada täyte pohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Ripottele  päälle pienet persikkakuutiot ja vielä vähän  juustoraastetta päälle. Paista piirakka 200 steisessa uunissa noin ½ tuntia.....tarkkaile kypsymisen loppupuolella, ettei mene liian tummaksi. Pohjakin  ottaa väriä yllättävän helposti.

CIMG4416-normal.jpg

Minä tykkään että tällainen piiras saa olla ihan kunnolla paistunutta. Rahkavoitaikina ottaa väriä yllättävänkin helpolla. Pohja paistuu ihan hyviä täytteiden kanssa samanaikaisesti, eikä sitä tartte esipaistaa.

CIMG4423-normal.jpg

Mielestäni tämä on parhaimpia suolaisia piirakoita mitä olen elämäni aikana tehnyt.

CIMG4430-normal.jpg

Piirakan kannattaa antaa jäähtyä ihan kunnolla, ennen kun leikkaa, jotta saa leikkauspinnasta siistin. Kuten kuvasta näkyy, minä en malttanut odottaa.... tätä piirakkaa saa kuulemma tehä pian uudemmankin kerran. Ruis maistuu yllättävänkin paljon pohjassa. Kaipasinko auraa....no, en yhtään, vaikka kuinka sinihomejuuston fani olenkin.