CIMG5428-001.jpg

Kaiken sortin suolaiset hyrrät ovat meillä erittäin tykättyjä pikkusuolaisia ihan arkisin kahvin kanssa. Vuosikausia hyrrät tuli tehtyä kotitekoisesta rahkavoitaikinasta,vaan nyt ne valmistuvat useinmiten hiivapohjaisesta "köyhemmästä" taikinasta. Kuvissa olevat hyrrät ovat muummos tästä ohjeesta.... ilman vuokia tehty ja vähän suhteita muunneltu.

Hiivataikinahyrrät kinkku-paprikatäytteellä

(pieniä hyrriä lähes 70 kpl)

Pohjataikina

7 dl lämmintä maitoa (toki vesikin käy)

50 g tuoretta hiivaa

2 tl suolaa (voisi olla vähän enemmän)

1½ dl öljyä (tai sulatettua voita/margariinia)

vehnäjauhoja noin 1,7 litraa....kunnes pehmoinen hiivataikina

Täytteet

700 g ylikypsää savukinkkua (palana ->hienonna )

400 g tuorejuustoa (periaatteessa mikä maku vaan käy, jos kovin voimakasta, laita vähemmän. Minä käytin tällä kertaa kreikkalaista valkosipulituorejuustoa)

1½ kpl julmetun isoa punaista suippopaprikaa -> hienonna

voimakkaan makuista juustoraastetta (käytin punaista emmentalia)....kaikenkaikkiaan noin 400 g (osa pinnalle)

Voiteluun

2 munaa

Pinnalle

juustoraastetta

 

Tee ensin taikina kohoamaan. Liuota hiiva haaleaksi lämmitettyyn maitoon (tai veteen) ja lisää sekaan suola, rasva ja alusta jauhoilla pehmeäksi hiivataikinaksi. Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan.

Kuutioi savukinkku ja paprika ihan pieneksi.

Jaa kohonnut taikina pienempiin osiin esim kolmeen. Kaulitse osa kerrallaan suorakaiteen malliseksi levyksi. Levitä tuorejuustoa ihan reilusti pohjalle ja ripottele kinkkukuutiot ja paprikapalat tasaisesti levylle. Seuraavaksi ripottele vähän juustoraastetta täytteiden päälle. Rullaa levy napakaski rullaksi, nipistele loppureuna kunnolla kiinni sormin nipistämällä (kun ei jauhoja ole väliää, ummistuu hyvin) ja leikkaa täytetty pötkylä kiekoiksi/hyrriksi ( noin 3 cm paksut) ja laita ne pellille leivinpaperin päälle leikkauspinta ylöspäin. Kohota hyrrät hyvin. Voitele pinta munalla, ripottele vielä vähän juustoraastetta päälle ja paista 200-225 asteisessa uunissa kypsiksi.... aikaa menee noin 15 min hyrrien koosta riippuen. Tarkista että hyrrät ovat saaneet väriä myös pohjalta. Varo paistamasta turhan kuiviksikaan, sillä tämä pohja-ohje on aika köykäinen/kevyt.

CIMG5427.jpg

Jos taikinan tekee maitoon, ottaa se paistoväriä helpommin uunissa mitä veteen tehty. Tällöin saatan jättää munalla voitelun kokonaan pois. Juustoa tykkään kuitenkin aina laittaa pinnalle maun, pintavärin ja senkin takia, että juusto pitää hyrrää koossa.