IMG_20231104_145131_edit_48561906936786.

Pyhäinpäiväksi tein simppeliä poronkäristystä. Ilman pekonia tai muitakaan lisäyksiä. Nesteeksi laitoin tällä kertaa melkein kokonaan olutta ja meille kyllä maistui tämäkin versio. Lihaa hauduttelin aika pitkään liedellä padassa (noin 1½ tuntia), koska tykätään että lihan kuuluu olla pehmoista.

Poronkäristys

500 g poronkäristyslihoja (minulla oli HalpaHallista ostettua Tenon luonnontuotteen tavallista poronkäristyslihaa puolen kg pakkaus)

30 -50 g voita (tai muuta mieleistä rasvaa)

2 isoa keltasipulia lohkoina/karkeaksi hienonnettuna

noin 1 tl suolaa (laita aluksi vajaa, jos tykkäät vähäsuolaisesta)

kokonaisia maustepippureita (tai toki voi rouheenakin laittaa tai laita pippuriksi mustapippuria)

pieni tlk (0.33) olutta (tai vettä tämäkin määrä, jos ei halua laittaa olutta)

noin 2 dl vettä

Valmistaminen

Ota poronkäristysliha sulamaan jääkaappiin jo edellisenä päivänä tai sulata se ainakin niin, että liha on puolisulanutta. Ruskista lihat 2-3 erässä oikein kuumalla paistinpannulla käyttäen voita rasvana. Nosta eka erä kattilaan/pataan ja ruskista seuraava erä jne. Freesaa myös sipulit. Yhdistä kaikki ainekset pataan/kattilaan ja anna käristyksen hautua liedellä miedolla lämmöllä 1-1½ tuntia. Me tykätään, että lihan pitää olla oikein pehmoista, joten hauduttelin 1½ tuntia. Muista sekoittaa välillä ja katso nesteen riittävyys. Kun liha on oikein pehmeää, tarkista ruoan suolaisuus.

IMG_20231103_162758_edit_36929885231588.

Pannulle voita ja sen antaa ruskistua ensin oikein kunnolla ruskeaksi, sitten vasta pieni erä lihaa ja antaa niiden kunnolla ruskistua välillä kääntäen niitä. Ei tartte/saa koko aikaa olla sorkkimassa. Minulla oli liha täysin sulanutta, niin oli tämä väihe helpompi/nopeampi tehä. Ruskistin lihat kahdessa erässä isolla paistinpannulla, koska tuossa minun padassani ei tätä vaihetta sais kunnolla tehtyä tai ainakin siihen menis aikaa paljon enemmän.

IMG_20231103_162947_edit_36901274367224.

Tässä on kaikki ainekset ja nyt vaan ruoka hautumaan vähintään tunniksi. Minä hauduttelin 1½ tuntia ja liha oli ihanan pehmoista. Tuo vaahto tulee siitä, kun just kanssasyöjä kaatoi olutprk pataan. Sen verran hää osallistu käristyksen tekoon.

IMG_20231104_141307_edit_48657137843937.

Meidän käristys valmiina. Lientä hieman reilusti, mutta ajatus on keittää keitto loppulihasta. Jos syödään käristyksenä perunamuusin kanssa, me syödään tuosta puolen kg tehdystä lihamäärästä kaksi kertaa. Tosin minun liharuokien annos on aika pieni.

IMG_20231104_132753_edit_48788015808523.

Aterian alkuun tein kummallekkin omat salaattiannokset. Kuvan oton jälkeen pruuttasin vielä annoksiin sinappipohjaista kastiketta.  Nuo pikkuiset tontut oli ihan pakko viikolla ostaa HalpaHallista. Yhteishintaan tarjouksessa 5 e.

IMG_20230104_131323.jpg

Tässä eräällä toisella kertaa tekemääni käristystä. Vaikkei kumpikaan meistä ole erityisesti poronliharuokien fani, niin käristystä tulee tehtyä muutaman kerran vuodessa ja se maistuu meille kummallekkin.