Vuosien varrella olen aina silloin tällöin kaupasta ostanut pikkusuolaiseksi Pullapirtin tekemiä välipalapiirakoita (myös pitopiirakoiksi näitä jossakin nimitettiin... tosin sillä nimellä löytyy netistä ihan hirveästi erilaisia ohjeita... tuntuu olevan jonkunlainen yleisnimi kaikensortin piirakoille ) Välipalapiirakat ovat pakattu sopivasti  kahden kappaleen pakkauksiin tai irtomyynnissäkin niitä edustajat myy... eikä ole maksettu mainos  

Välipalapiirakoista on jäänyt mukava ruokaisa mielikuva ja kun perunasosettakin pakkaa usein vähän jäämään.... siitä lähtien on mielessä ollut yritys tehdä jotain samantapaisia  itse.

Kappas vaan, mennessäni tammikuussa 2010 vierailulle Pulla&pitko- blogiin, oli siellä kehitelty samanmoista piirasohjetta -> peruna-kinkkupiirakat.

Alla olevat ainesuhteet ovat Pulla & Pitko-blogista....mutta tämän kaltaisella täytteellä voi tehdä vaikka ihan sämpylätaikinasta muutamia maistiaispiirakoita...

Välipalapiirakat ( pitopiirakat)

Pohja

6 dl vettä

n.13 -14 dl vehnäjauhoja ( osa voisi olla tummenpiakin jauhoja)

3 tl suolaa ( tai hieman vähemmän)

3 pss kuivahiivaa (nykyisin -> vuonna 2020 en laita noin paljoa hiivaa, 1½ pss riittää  11 g pusseja)

1½ dl öljyä tai muuta rasvaa sulatettuna 

Täyte

n.5 dl valmista perunasosetta/muusia

300 g kinkkukuutioita ( tai muuta makua antavaa ainesta... savukalallakin olen tehnyt)

120 g voimakkaan makuista juustoraastetta

(9 siivua meetwurstia -> ei välttämätön )

n.2 dl suolakurkkusalaattia ... jos tämän mausta ei tykkää, muita mausteita seokseen.

tarvittaessa mausteita oman mielen mukaan

(Voiteluun muna-> ei välttämätön)

 

 

Valmista ensin kuoritaikina. Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita puolet jauhoista hiivan kanssa ja sekoita veteen, lisää suola ja öljy. Alusta taikinaa ja lisää samalla jauhoja kunnes taikina on sopivan pehmeää. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa 30min. Leivo taikinasta pullia ( n. 25 kpl) ja kohota ne hyvin 

Valmista täyte sekoitamalla kaikki täyteainekset keskenään ja maistele seos.

Täyte on muokattavissa helposti mieleiseksi. Pohjaksi kylmä perunasose ja siihen sekaan vaan muuta. Joskus olen laittanut raakan munan täytteen sekaan, vaan ei se sitä tarvitse, jos ei muusi ole löysää.

Perunasoseen ja kinkun suhdetta voi jokainen muuttaa meilensä mukaan. Minä teen usein hyvinkin vähällä kinkulla... ja hyviä ovat. Muusissa tulee vaan olla makua riittävästi.

Paina kohonneisiin pulliin lasilla/käsin keskelle syvennys. (Voitele reunat munalla.) Täytä kolo täytteellä. Paista pienet piirakat 200-225 asteisessa uunissa n.15 min.

Samalla ohjeella voi tehdä myös isoja leikattavia esim. pyöreitä piirakoita 3 kpl. Paisto n. 200 asteessa reilu 20 min.

Kokeilkaas....perunasoseen jämistä voi tehdä paaljon muutakin kuin perunarieskaa