CIMG8894.jpg

Tämä persikka-rahkapiirakka oli meidän ja ystävieni lemppariherkkua viime pääsiäisen alla. Aika monta pellillistätä tätä tuli tehtyä, välillä apujoukkojen kanssa.

Ohjenuorana oli Kermaruusun ohje, mutta se muuntui minulla paljon mm. makua antavan aineen suhteen.

Alkuperäinen ohje on siis Kermaruusun ja hän on tehnyt tämän gluteenittomana ja se löytyy hänen blogistaan nimellä mango-passion-rahkapiirakka. Hän kirjoittaa tekevänsä ohjeella 2 pyöreää piirakkaa (halkaisija 20 cm) tai peltipiirakan (pellin koko 25 kertaa 25 cm. ja tällöin tulee paksu muhkea piirakka)

Minä halusin ohuemman piirakan, joten tein ihan yksinkertaisella ohjeella omalle 50 cm uunin pellille. Pellin koko on 34 kertaa 37 cm. Täytemäärät piisaa oikein hyvin, mutta kenties joku tykkäisi paksummasta pohjasta. Mutta helppohan ohjetta on suurentaa.

Näin minä tein persikka-rahkapiirakan.

Persikka-rahkapiirakka

(pellin koko 25 kertaa 25 tulee paksu muhkea piirakka

minulla pellin koko on 34 kertaa 37 cm ja silloin piirakasta tulee ohut piirakka. Isommalle pellille tehdessä on ohjetta ehdottomasti suurennettava, varsinkin pohjan osuutta)

Pohja

200 g voita/leivontamargariinia

1½ dl sokeria

2        kananmunaa

5 dl    vehnäjauhoja

2 tl     leivinjauhetta

2 tl     vaniljasokeria

1 dl    maitoa

Täyte

1 prk rahkaa (= 200 g) (tein myös sitruunarahkalla ja silloin laitoin vähemmän sitruunanmehua)

2 dl   maustamatonta jogurttia

3       isoa kananmunaa

½      sitruunan mehu (+kuoriraastetta?)

1 dl   sokeria (enemmänkö?)

1 rkl  vaniljasokeria

Lisäksi tarvittaan

1 iso prk (=820/470 g) säilykepersikoita hyvin valutettuna

(tällä määrällä tulee oikein persikkainen piirakka, vähempikin piisaa)

 

Valmistaminen

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri hyväksi vaaleaksi vaahdoksi.

Sekoita taikinaan tulevat kuivat aineet keskenään.

Lisää taikinaan 1 muna, puolet maidosta ja osa jauhoseoksesta ja vatkaa seos tasaiseksi.

Lisää sitten toinen muna ja kaikki muut taikinaan tulevat ainekset ja vatkaa tasaiseksi.

(minä teen taikinan alusta loppuun asti sähkövatkaimella)

Kaada taikina pellille missä on leivinpaperi ja levitä se ihan reunoille asti.

Sekoita täytteen ainekset keskenään. Minä maistelin täytettä ja lisäsin hieman sitruunan kuoriraastetta ja lisää sokeria. Muutaman pellillisen tein käyttäen sitruunarahkaa tavallisen maustamattoman tilalla ja silloin laitoin vaan vähän sitruunan mehua. Kannattaa maistella.

Kaada täyte pohjan päälle ja levitä se reunojaan myöten.

Leikkaa hyvin valutetut persikan puolikkaat pieniksi palasiksi ja valuta niitäkin vielä, jos näyttävät liian kosteilta.

Ripottele persikkakuutiot tasaisesti täytteen päälle ja ihan reunoille asti.

Paista piirakkaa himpun verran alle 200 asteessa tavallisen uunin keskitasossa

25 -35 min. Ohuempi piirakka paistuu tietty lyhyemmässä ajassa. Kannattaa tsekata, uunit kun paistavat niin eri lailla.

Anna piirakan jäähtyä hyvin ennen sen leikkaamista, jotta saat siistit palat.

CIMG8891.jpg

Minä laitoin persikanpalasia reilusti, monen mielestä vähempikin voisi piisata.

CIMG8897.jpg

Tästä näkyy, että pellilleni tehtynä pohja ei ole kovin paksu, ehken ensi kerralla suurennan pohjan ohjeen esim 1,3 kertaiseksi tai jopa 1,5 kertaiseksi/pelti.